Monday, August 18, 2008

Home » » Ada Masalah Berkaitan Komputer?

Ada Masalah Berkaitan Komputer?

Share

 
Ada Masalah Berkaitan Komputer?


Sekiranya anda ada sebarang persoalan yang ingin diajukan kepada saya berkaitan komputer mahupun apa sahaja anda boleh tanya di Facebook. Saya akan reply secepat yang mungkin. Ataupun tinggalkan komen di bawah ni. Saya akan cuba selesaikan masalah anda setakat mana yang saya boleh sebab saya pun dalam proses belajar dan belajar. :-)

Kepada sesiapa yang berdekatan dengan Seksyen 7 yang mempunyai masalah berkaitan komputer untuk format, boleh hubungi saya. Untuk keterangan lanjut terjah Format PC/Laptop Murah Seksyen 7 dan UiTM Shah Alam

Add saya di facebook www.facebook.com/zuarchicharito untuk lebih mudah membuat pertanyaan.


104 comments:

Anonymous said...

hello there..
kamu ada pe2 info tak psl proxy?? saya dengar download laju if using proxy... betul ke??

Anonymous said...

TQVM

zuar said...

memang btl..saya pernah guna proxy untuk download hrtu..tapi dh xigt nama pe software proxy tu..

Anonymous said...

nak tnya sket... nape left klik mouse sye x berfungsi? bila tekan right klik dpt pulak wheel pun bagus.. tolong :)

Anonymous said...

salam abg zuar. saya intstall 1 program, pastu saya uninstall prgm tu. yg tggal hanyalah .exe program tu. cthnya "usblock.exe" saya nk delete. tp x dpt. leh x ajar saya mcmna nak padam jenis file mcm ni? TQ saya guna vista home basic -clayidirz@gmail.com

zuar said...

kepada clayidirz@gmail.com try guna revo uninstaller..remove guna yang tu..kalau xboleh jgk try scan pki combofix.mungkin sebab virus kot klu xblh jgk

pasal mouse tu try guna tune up utilities.

zuar said...

Bagi fail yang susah nak delete, try guna software unlocker. Insyallah berjaya.

Untuk mouse tu saya rasa maybe left mouse tu rosak kot..try gantikan mouse lain dulu ok ke x

Anonymous said...

salam abg zuar, saya nk tanya mcm na nak lock folder dari di buka oleh orang lain? leh ajar saya? -clayidirz@gmail.com-

zuar said...

boleh guna software folder lock @ lock folder tanpa gunakan software mcm sy tunjukkan tutorial tu..

zuar said...

http://zuarxpdc.blogspot.com/2009/07/lock-folder-tanpa-gunakan-software.html

Anonymous said...

trimasi abg zuar dgn tutorial, mcmna mau buat desktop mcm apple, maksd saya nk download stardock desktop? leh bgtau saya?? -clayidirz@gmail.com-

zuar said...

try tgk sini untuk desktop mcm apple tu http://www.coolwizardz.com/2007/10/28/ultimate-transformation-windows-xp-to-mac-osx-leopard/

Anonymous said...

trima kasih abg zuar, mudahan murah rezki, amin... -clayidirz@gmail.com-

kidir said...

salam abg zuar... boleh bantu saya? kawan saya slalu guna laptop saya & instal mcm2 program yang saya tak suka, leh ajar saya? mcmna nak elakkan orang lain install program dlm pc saya. hope abg zuar leh tunjuk ajar saya....

zuar said...

masukkan la password..jgn bagi dia guna.hehe.xpun buatkan acc untuk guest.kalau dia install pun masuk dlm acc guest je la

Anonymous said...

erm.. tumpang tanya bro.. apa perbezaan windows oem dengan bkan oem tuh?

zuar said...

OEM adalah singkatan daripada "original equipment manufacturer

Windows ada dua versi original , sebenarnya OEM untuk pc distributes makala Retail untuk customer biasa . Beza OEM dgn Retail, OEM tak include manual, pakage lebih kurang biasa je, untuk pembekal pc seperti DELL, ACER, Kenapa ada jual kat lowyat semua tuh, sebenarnya consider pc tuh disiap pasang, first time user, kita buat pasang pc baru, consider kita adalah sebagian orang setup pc, OEM lebih murah banding dengan RETAIL. Kadang2 kita beli dari ACER, dell tak dilengkapi cd windows, OEM nih sekali je install , sekali motherboad tu mati, license tu pun mati sekali, tak valid untuk install sistem lain

Windows yang retail nih agak mahal, kita boleh install tanpa had, misalnya kita upgrade motherboard
__________________

Anonymous said...

thanx bro zuar.xpdc

zuar said...

welcome..:-)

Anonymous said...

salam..zuar..sy marsya..nk tanye..sy ade beli printer all in one canon pixma mp198..mase nk installcartridge die pnye cartridge holder x nk ke kiri..die cam melekat..sy pon x atu nape.pastu alarm lamp blinking kaler oren n kuar error e2 n e3..nape ek

Anonymous said...

pa kabar bro zuar... mcm na nak wat org lain X LEH install program dlm pc kita. maksd saya, bila org lain nk install je program dlm pc kita, kuar dialog box mengatakn please contact admnistrator for permission, alah... yang mcm kat cyber cafe slalu wat tu.... hope bro zuar dpt bantu saya.....

zuar said...

sori lmbt reply..marsya try baca ni pasal printer tu..

make sure semua salerphone tape dah di tanggalkan biasanya kaler oren agaknya tah la cam lexmark kaler oren semua dah tanggalkan baru on.

kalau dah kompom semua ok tapi tak mau gak gi semula kedai tu.

terima kasih bro lancer..

zuar said...

yg untuk xleh bagi org install dlm pc tu try ikut cara ni :

1. login admin akaun
2. contorl panel > user acount
3. create akaun baru atau set akaun yg sedia ada jadi limited account
4. set password pada akaun admin


terima kasih jgk bro lancer..:-D

Anonymous said...

tlg aya, prob pc sya ialah bila shut down ia sperti restart,jadi sya terpaksa off suis secara manual bagi menutup pc saya.tlg sya.....

iqmal hakim said...

zuar..
nk tnya kit..
leh x brodbannd biasa 2 nk kngsi untuk 2 laptop??

zuar said...

xblh iqmal hakim..satu modem untuk satu komputer je..

zuar said...

tlg aya, prob pc sya ialah bila shut down ia sperti restart,jadi sya terpaksa off suis secara manual bagi menutup pc saya.tlg sya.....

untuk soalan tu, try check virus dlu..remove virus..kemudian buat check disk..tkt hdd problem..

Anonymous said...

Nak tanya sikit le bang.. kenapa bila pepagi bukak pc... dia lambat betul nak open window xp.. dekat setengah jam baru boleh buka.. kalau tak... asyik starting windows je... apa masalahnya ya....?

zuar said...

masalah virus tu..try scan guna combofix, trojan remover, regwash dulu..kalau xblh jgk masalah hardware la

Anonymous said...

zuar nk tnya ckit ni...bila kt wat stanby mood,n nk on balik tkan enter jer kan...tp laptop sy xleh wat cm tu,bila dh wat stanby n nk on balik xleh...tlong bro

Anonymous said...

asslamualaikum..sya ada masalah tentng connection internet.sya baru shj pkai wndw 7 ultimate.sya format sndri dr xp ke wndw 7.sya pkai no ID original.kwan sya yg create kan...Ram laptop 1gb je.jdi blh x bgtahu sya npe connection intrnet sya lmbat..

zuar said...

pasal standby mode tu leh refer sini k..http://adianto.blog.unair.ac.id/tutorial/shutdown-hibernate-dan-stand-by-di-windows-xp.html

happydownload said...

salam zuar.... sy gune laptop compaq cq40 windows 7... kenape sy xbley nk gune broadband huawei broadband seperti broadband yg yg dikluar oleh maxi, celcom n digi?

happydownload said...

salam nape sy xbley gune huawei broadband yg dikeluarkn oleh maxis, celcom n digi? ape name driver untuk mgunekn broadband?

zuar said...

pki windows ape tu?7 ke?

zuar said...

try baca sini http://zuarxpdc.blogspot.com/2009/12/langkah-sebelum-beralih-ke-windows-7.html

cucuk broadband tu dlu..tgk support ke x..guna windows 7 upgrade advisor

happydownload said...

sy gune windows 7. sebelum nie broadband 2 boleh guna kt loptap sy... ade 1 mase 2 sy nk on9 da xbley gune... sy try cucuk kt laptop mber sy die pun gune windows 7 broadband bley digunakan.. sy xtaw ape masalahnya...

happydownload said...

sy da buat windows 7 upgrade advisor sume ok je.. (your computer can run windows 7)( system ok) (Devices ok)(programs ok)....
bile sy cucuk broadband kt laptop sy keluar erro...

zuar said...

error mcm mn tu?leh bg print screen x gmbr tu?snd kt emel sy zuar_xpdc87@yahoo.com

Anonymous said...

tumpang skit;p basically maybe mslh driver psal xleh gna broadband tu. cba msuk lman web HP then dwnload latest driver untuk window 7. cba install n test lg skali. ;D

zuar said...

yup..maybe masalah driver.sy xpnh lg jadi mcm tu..kalau yg dh pnh alami, pastu ada solution sila kongsikan..:-D

happydownload said...

xbley jugak... tp huawei broadband celcom bley gune kt laptop sy.. cocok huawei broadband digi xbley gune.. tp kt sy try broadband digi kt laptop mber sy bley gune lak. windows yang same...

zuar said...

sblm ni saya pg Central Square SP, drg ckp modem byk yang xsupport windows 7..Kalau nak beli tya dulu modem tu support ke x 7 ni.

happydownload said...

salam.. kenapa sy punye laptop restart sendiri bile sy xusik dalam mase sejam? pelik sebelum nie xpenah berlaku..

zuar said...

confirm ke restart?atau hibernate?

happydownload said...

restart la...huhuhu

Anonymous said...

assalamualaikum bro... saya nak tanya sikit pasal masalah problem saya ni... saya guna computer desktop windows XP.. masalah problemnya... bila bukak komputer tu pagi time keje... punya le lama dia nak masuk windows XP tu... kekadang mencecah ke 45 minit... apa hal tu bro... saya rasa saya tak de le install apa-apa hardware... boleh tolong setelkan maslah problem ni ke bro...?

zuar said...

happydownload try bt checkdisk

zuar said...

kalau lambat masuk windows tu mknanya virus la tu..windows dah problem..ada registry yg corrupt.try masuk safemode..scan guna combofix, trojan remover dan regwash.

happydownload said...

da buat checkdisk emua ok je... saya da format pon same gak restart sendiri.. bende nie jadi pas sy buat desktop locking mcm yg blog abg ajar.. ade x care desktop unlocking? help me....

bidin said...

salam... bro kenapa sy nk buat disk dfragmenter xbleh?

zuar said...

xleh defragment ke..dia kuar cane..tls pe

zuar said...

happy download salah buat kot yg desktop locking tu..try repair windows.rasanya bukan masalah lock tu

happydownload said...

sy da repair windows pas 2 same gak, sy format pun jd gak mcm 2. jadi bende yang same gak restart sendiri... lepas sy buat locck 2 baru jd mcm nie...

Anonymous said...

salam.npe bila sy taip regedit x boleh msk?sbb sy suka explore regedit tu berpandukan tips yang sy dpt.

Anonymous said...

salam.bila saya taip regedit tuk ikut tips yang ada tuk ubah dl registry x leh msk r.kua 1 statment.cmne nk buat tu..

zuar said...

kalau regedit xboleh masuk tu tandanya kena virus..xpun virus dh xde..tp registry xubah balik ke asal.try guna regwash

zuar said...

ada sape2 dah try??ada masalah x?jadi ke x buat lock desktop tu?saya buat ok..nape happydownload ada problem.

happy download said...

ntah la maybe ade maslah.. pas format pon jd gak mcm 2 pelik betul la

zuar said...

rasanya mesti virus win32.sality dah masuk.sebab kalau format la byk kali pun, tp dlm software dah kena virus tu, kita install mknanya virus tu akan masuk blk..

din said...

salam bro... ari 2 sy format laptop sy.. bile da masuk Boot sequence pas 2 die running sampai la satu tahap 2 kaur ayat cnnot ctinue system32 erro... so ade x care lain nk format atau pon penyelesaian bagi yg erro 2...

zuar said...

pki xp, vista or 7 din?

din said...

windows xp

zuar said...

try tukar cd..kdg2 masalah cd tu..

sam said...

salam.. bro laptop sy problem windows xbley nak masuk, ape yg patut sy buat? nk format, cd writer sy rosak.

zuar said...

format guna usb bro..xpun cabut hdd masuk ke pc lain

orange said...

salam zuar....

bleh x ajar cara2 nak setup wireless router?

skrng aku gune brand TP-link....
asyik x menjadi aaa bile ikut instruction....

bleh tolong x????

thanx....

zuar said...

nanti saya try usahakan k..:-)

orange said...

brand tplink modem + wireless router W8901G

bleh x ajar step by step....

thanx!!!

Anonymous said...

hye otai...blh tlg sy x?sy nk tahu mcm mane cara nk format compaq cq40-645tu...sy dh try bt byk kali tp xblh nk boot cd format...mintak tlg dari otai2 yg tahu....help!!!

Anonymous said...

salam,,saya ada masalah ckt nie..sya tlh buat partition bru mcm yg telah ditunjukkn dlm blog nie,,sya tlh gna cmd,,sya nk pecahkn patition d sya..msalah sya skrg stlh menungu la running proses 2 sya pn tutup proses 2 sblm selesai..bla sya tgk hard disk sya tlh berkurgan sebnyak 110gb,,tpi partition bru xde,,,mcm mna nk selesiakn mslh nie spaya jdi mcm dlu blk..sya perlukn bantuan pakar2..

Admin said...

boleh ajar saya cara nak buang read more dlm html

zuar said...

tgk kt sini http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/07/cara-memasang-read-more-button-pada.html.cari balik coding tu pastu delete k

pch said...

nak tanya...
apa punca kerosakan catridge printer





PORTABLE SOFTWARE: UNTUK LOCK USB PORT KOMPUTER DENGAN MUDAH
PORTABLE SOFTWARE: UNTUK MELAJUKAN KOMPUTER TANPA PENAMBAHAN RAM

zuar said...

byk sbbnye..kdg2 kecuaian kita sndiri.sy pun kurang pasti gak mslh tu:-D

Anonymous said...

assalamualaikum zuar... terlebih dahulu saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... masih belum terlambat rasanya... dan saya juga ingin mengucapkan berbanyak2 terima kasih kepada zuar yang menyediakan blogspot ini yang mana saya rasa banyak betul manafaat yang saya terima daripada laman ini... banyak jugalah masalah komputer saya dapat diselesaikan... cuma saya nak tanya satu lagi tentang software Xilisoft Video Converter Ultimate 6, saya dah cuba menggunakan software ini.. memang hebat.. cuma saya nak tanya bila saya convert kan file VOB, gambar nya ok... cuma audio nya.. tak ngam.. bunyi bising.. kekadang macam bunyi chipmunk pun ada... apa harus saya lakukan.. boleh tak saudara zuar bantu saya...

zuar said...

dah try setting kat bahagian audio tu ke?

Anonymous said...

salam..saya nak tanya...kalau kat cyber cafe biasa dia guna software apa untuk control komputer lain...kalau ada saya nak try guna

Anonymous said...

salam..ada tak software cyber cafe

Anonymous said...

salam..saya nk tnya..sy ada mslh guna movie maker,dh byk kali sy cube reinstall tapi tetap jadi mslh sama..bila saya nak masukkan effect mcm transition terus keluar movie maker has stopped working dan ini detailed yg kuar:
Problem signature:
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: MOVIEMK.exe
Application Version: 6.0.6000.16386
Application Timestamp: 4549b5b6
Fault Module Name: igdumd32.dll_unloaded
Fault Module Version: 0.0.0.0
Fault Module Timestamp: 4ace0556
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 0434b5ed
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.768.3
Locale ID: 1033
Additional Information 1: d41d
Additional Information 2: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
Additional Information 3: 0c33
Additional Information 4: 0c3305b0eb9010fe5d27aad36fc2b03e

Read our privacy statement online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0409

If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:
C:\Windows\system32\en-US\erofflps.txt

Anonymous said...

salam bro sy nak tnya sal ym sy ni..bila sy sign in kejap lepas 2 dia tulis close program..tiba2 je close..leh x sy nak thu sbb apa dan apa perlu sy buat untuk dapat guna ym semula?

Anonymous said...

salam bro, sy mengguna printer jenis canon mp198, masalah yg sy ada hadapi ialah warna biru (cyan) x keluar, warna lain ok aje... mintak suadara zuar membantu masalah sy..

zuar said...

ada masalah dengan katrij tu bro..

Anonymous said...

knp laptop sye mati secra tiba2..apa maslahnya???

Aien Shahbudin said...

tolong saya...window 7 ultimate..kena serang window not genuine..nak wat camne??

zuar said...

anon: byk sebab laptop mati secara tiba2..sebab virus, processor terlalu panas, masalah windows dll

aien: ain cari software remove wat yang latest kat google

no name said...

salam..
saya nk tnya....
knp ea kt screen kua grs putih?

866-826-4101 said...

Hmmm!!!! It is a really very nice laptop... I like it...

pututprasetyo said...

abang zuar nak tanye nape laptop acer aku kalau hidup screen dia asik berkedip!

Eye Beauty Reviews said...

nice article,i really love it ,thanks for ur great topic

ali said...

salam zuar;t.kasih informasi yang yg sgt berguna setelkan masalah.

kiera89 said...

salam..nk tya sal printer (canon mp198)sya nie..xtau la knape ink xnk msuk dlm cartridge..pastu kt skrin tunjuk no 1, 5 n E.lmpu black ink asyik mnyala2 je...

afiq------- said...

salam,,,...knapa laptop sya selalu jadi blue screen???macam mana nak betulkan?

Anonymous said...

salam...nak tanya boleh buat hack untuk game online tak......

Anonymous said...

assalamualaikum .. knp ek bila sy on laptop kurang dlm 6 jam, skrin dia berkelip2.. ? kadang2 xnmpk ape pun

RANGGONANG said...

C:Windows/system32/igdumd32.dll : untrusted Module in our process (di game Sealindo)

klo yg beginian ngerti nggak bang kenapa nih????
plizz banget jawabannya

HiDaYaTuL HuSnA said...

salam nak tanya..laptop saya memang dah ada antivirus avast..xpi kenapa bila masukan pendrive kat dalam laptop jadi shortcut..apa2 yang cucuk kat laptop akan jadi shortcut dan akan keluar amaran virus trojan..macam mana nak hilangkan virus tu...tolong saye...

firdaus al-Dean said...

sye pengguna wndows 8, msalah nye ialah when evry sngle time sye gne lappy sye more than an hour,,google chorme sye akan ttbe hang, n then bile penyakit dy ny da sampai sye akan ada masalh untuk shut down my pc,even to restart it...when i tap shut down/restart button,, nothing happen.......... dude come on, help me

zuar said...

@hidayatul Husna: try masuk ke safe mode.masa mula2 on laptop/PC tekan f8 byk kali sampai keluar Safe Mode. Bila dah masuk ke safe mode try scan gunakan portable antivirus mcm trojan remover.

@Firdaus: same thing macam husna. Try scan dalam safe mode. Maybe ada virus.

incikganu said...

zuar org sp ekk

waNISE said...

Assalamualaikum. Ada tak cara nak aktifkan IDM tanpa crack or patch. Sebab selalunya semua tu ada virus dan satu lagi cara nak buang popup fake serial tu. dah try guna edit dekat host. tapi xjadi jugak. Harap sangat2 dapat membantu

zuar chicharito said...

ok.first skli buang IDM lama pakai revo uninstaller.dia akan buang semua registry.
register blk IDM. exit IDM kat system tray, baru tekan patch. Jgn risau. Bukan semua patch ada virus.klu nak yg ok boleh add fb saya. zuar chicharito

Baby Chea said...

hello zuar.. mozilla firefox saya ada masalah 'untrusted connection' bila saya nak buka facebook, emal, blog etc. saya dah try buat step Add exception. tapi bila dah click Get certifcate akan keluar 'Valid certificate - This site provides valid, verified identification. There is no need to add an exception' so saya tak boleh nak confirm security exception. and also I checked my date & time, tapi memang date & time saya betul. tak da masalah. Please help me!

Richard S. Maddox said...

such a unique post.thanks for sharing.
Acronis disk director 12 serial key

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive