Wednesday, October 29, 2008

Home » » Untuk PC Yang Kena Virus

Untuk PC Yang Kena Virus

Share


Untuk PC Yang Kena Virus

Saya akan kongsikan tips macam mana nak tahu sistem komputer kita kena virus sebab terlalu ramai yg tak perasan bila komputer kena virus. Banyak kemungkinan dari mana virus ni datang contohnya internet dari website lucah ataupun website yang tawarkan software percuma, P2P, perkongsian pendrive dan sebagainya. Jadi bagaimana cara untuk kita tau samada komputer kita dijangkiti virus atau tak? Tengok kat bawah ni.



Tanda - Tanda Komputer Dijangkiti Virus


  • Secara tiba-tiba operation jadi slow padahal sebelum tu ok macam biasa.
  • Download sesuatu kemudian double klik, yang kita download tu tak jadi apa, macam tak klik.
  • Banyak function normal dah hilang (Folder Options/Task Manager/Regedit).
  • Buka sesuatu application tapi tak boleh buka @ buka sekejap kemudian tutup sendiri semula.
  • System seperti rehash. Dia akan close explore.exe kemudian akan ada semula (restart explore.exe).
  • Pop-up tiba-tiba keluar dengan banyak/terbuka sendiri.
  • Search benda lain tapi keluar benda lain.
  • Search guna Yahoo tapi result tiba-tiba search engine yang lain.
  • Antivirus tak boleh running sebab dah disable oleh virus.
  • Pada Startup Folder ada application pelik (unknown) @ ada tulis "empty" (bukan yang transparent).
  • Buka msconfig > Startup (ada file nama pelik-pelik contohnya: odgkkjjl268).
  • Keluar error mesej yang pelik atau yang bukan dari mesej Windows.
  • PC tiba-tiba Shutdown sendiri.
  • Tak boleh masuk Windows / klik icon akaun, dia akan Logout semula.
  • Loading terlalu lama untuk buka sesuatu application / atau masa mula-mula on PC.
  • Tak boleh buka hidden file.

Untuk selesaikan masalah ini, gunakan antivirus di bawah dan pastikan anda update seminggu sekali sekurang-kurangnya. Untuk antivirus versi portable anda tak perlu install ataupun update.


Tools Yang Diperlukan Bila Komputer Terkena Virus

Trojan Remover 6.8.0 Setup

Portable Trojan Remover

ComboFix

Geekz Virus Remover 4.1

MalwareByte`s Anti-Malware v1.31

Portable Autorun Virus Remover 2.3

SmadAV 3.4

Win32sality.y Remover

Win32.Alman.b Remover

WinsockXPFix

Regwash

RegCure

KillBox

Fake Antivirus Remover

Reset Super Hidden

XP Emergency Utilities

29 comments:

shaz said...

kalo untuk problem 'msconfig > startup (ada file nama yg eja tah haper² tah cth: odgkkjjl268)', suggestkn yg ne ek?

zuar said...

sori lmbt balas..xperasan ada comment..klu kuar mcm tu,disablekn dia.buang tanda kt nama yang pelik2 tu..sng sekali disable all..pastu apply..ok..sng..:-)..xde effect pn kt pc

shaz said...

ok..i try first..thanks 4 the info..

zuar said...

kalau agak2 try satu xblh buang gak,try semua sekali k..mst virus tu tkt nak dtg blk..hehe

Anonymous said...

macamana nak buang virus surabaya... harap zuar dapat membantu... terima kasih

ahmad said...

macamana nak buang virus surabaya

zuar said...

bro ahmad try masuk sini dulu http://techfreakindia.blogspot.com/2008/07/surabaya-virus-manually-remove-get-rid.html

klu xjadi gak nanti saya buat tutorial nak remove virus ni..mungkin lusa lepas saya exam saya free..:-)

zuar said...

ni lagi satu http://techrena.blogspot.com/2008/11/how-to-deleteremove-surabaya.html

PCH said...

BRO ADA TAK CARA2 NAK BUANG VIRUS SECARA MANUAL???

PCH said...

SALAM KENAL...BRO ADA TAK TIP BUANG VIRUS SECARA MANUAL??
http://pakcikhusen.blogspot.com

zuar said...

ada..nanti saya masukkan tutorial k..

Anonymous said...

keygen utk trojan remover ada x??

zuar said...

guna yang portable punya ok..xpyh pki keygen

iqmal hakim said...

zuar..
klu lptop kna virus trojan nk gn ap ek nk buang??

zuar said...

try guna trojan remover

shaz said...

kalo xblh bka taskmanager,which software yg sesuai??thanks

zuar said...

guna regwash dgn combofix.dah berjaya inform k:-)

Anonymous said...

salam EN ZUAR,tolong jelaskan satu persatu.

i. Bolehkah kesemua tool di"download serentak". maksudnya tidakkah nanti antara tool tu tak ngam "conflct".
ii. saya dah install anti virus Karspersky terbaru dan Avira . adakah akan timbul "conflct".
Kalau berlaku , apa perlu langkah2 diambil.
iii. apa komen U tentang produk ikonasoftware

zuar said...

1. boleh try satu persatu.jgn try serentak.
2. seboleh2nya guna satu antivirus je.sbb mmg akan timbul conflict.kecuali guna yg portable.
3.ikona ni nmpk mcm bagus.sbb xpyh update..pe2 pun kna tunggu plncaran dlu pastu tgk komen org rmi mcm mn.klu untuk personal pc baik guna kaspersky pun dh ok

pch said...

pening dengan biruz ni...huhu

Dah buang Virus..ni penawarnyaaaa..

Anonymous said...

terima kasih sdr zuar..............

zuar said...

sama2^_^

Muhammad Iqbal said...

salam,,
macam mana pulak nak buang virus yang ada "Ink" dekat belakangnya..
contoh : Mozilla Firefox.lnk

habis shortcut dekat desktop jadi "Ink" macam tu..
tolong saya ye..

eijadsmart said...

salam..
nk tnye..
mcm mane nak selesaikn masalah error code 0x80070422..
help2!

Anonymous said...

pc saya selalu naik 27.exe has encountered a problem and needs to close..cmner nk settle...plese..help me

zuar said...

ada virus tu.scan dgn malwarebytes anti malware tengok cane

Anonymous said...

salam.....
antivirus yg bagus apa ek???

zuar said...

kaspersky ok.tp berat ckt la.:-)

suliana said...

Kena virus ape pon sy xtau..tpi xleh surve tenet..security shield?trojans?worms..pening kpla..mcm mne nk buat?

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive