Wednesday, October 29, 2008

Untuk PC Yang Kena Virus

Share


Untuk PC Yang Kena Virus

Saya akan kongsikan tips macam mana nak tahu sistem komputer kita kena virus sebab terlalu ramai yg tak perasan bila komputer kena virus. Banyak kemungkinan dari mana virus ni datang contohnya internet dari website lucah ataupun website yang tawarkan software percuma, P2P, perkongsian pendrive dan sebagainya. Jadi bagaimana cara untuk kita tau samada komputer kita dijangkiti virus atau tak? Tengok kat bawah ni.



Tanda - Tanda Komputer Dijangkiti Virus


  • Secara tiba-tiba operation jadi slow padahal sebelum tu ok macam biasa.
  • Download sesuatu kemudian double klik, yang kita download tu tak jadi apa, macam tak klik.
  • Banyak function normal dah hilang (Folder Options/Task Manager/Regedit).
  • Buka sesuatu application tapi tak boleh buka @ buka sekejap kemudian tutup sendiri semula.
  • System seperti rehash. Dia akan close explore.exe kemudian akan ada semula (restart explore.exe).
  • Pop-up tiba-tiba keluar dengan banyak/terbuka sendiri.
  • Search benda lain tapi keluar benda lain.
  • Search guna Yahoo tapi result tiba-tiba search engine yang lain.
  • Antivirus tak boleh running sebab dah disable oleh virus.
  • Pada Startup Folder ada application pelik (unknown) @ ada tulis "empty" (bukan yang transparent).
  • Buka msconfig > Startup (ada file nama pelik-pelik contohnya: odgkkjjl268).
  • Keluar error mesej yang pelik atau yang bukan dari mesej Windows.
  • PC tiba-tiba Shutdown sendiri.
  • Tak boleh masuk Windows / klik icon akaun, dia akan Logout semula.
  • Loading terlalu lama untuk buka sesuatu application / atau masa mula-mula on PC.
  • Tak boleh buka hidden file.

Untuk selesaikan masalah ini, gunakan antivirus di bawah dan pastikan anda update seminggu sekali sekurang-kurangnya. Untuk antivirus versi portable anda tak perlu install ataupun update.


Tools Yang Diperlukan Bila Komputer Terkena Virus

Trojan Remover 6.8.0 Setup

Portable Trojan Remover

ComboFix

Geekz Virus Remover 4.1

MalwareByte`s Anti-Malware v1.31

Portable Autorun Virus Remover 2.3

SmadAV 3.4

Win32sality.y Remover

Win32.Alman.b Remover

WinsockXPFix

Regwash

RegCure

KillBox

Fake Antivirus Remover

Reset Super Hidden

XP Emergency Utilities
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi