Thursday, March 5, 2009

Home » , » Tips Penjagaan Komputer Riba|Laptop

Tips Penjagaan Komputer Riba|Laptop

Share

Tips Penjagaan Komputer Riba|Laptop

Komputer riba ataupun laptop/notebook/netbook merupakan satu keperluan bagi kita sekarang sebab teknologi makin canggih harga pun makin murah. Amat mudah untuk dapatkan komputer riba dengan spec yang tinggi tapi harga yang rendah sekarang.

Bila kita gunakan komputer riba, kita akan lebih mudah melayari internet, dengar lagu, berchatting dan sebagainya. Tapi kita perlu tau cara untuk jaga komputer riba kita. Jom baca tips penjagaan komputer riba kat bawah.

1. Bateri

Elakkan daripada penggunaan bateri. Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri. Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter. Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula. Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.

Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk. Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak. Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD

Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk. Gunakan screen saver. Power management setkan pada Turn Off monitor in minutes. Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan. Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan Dead pixel.

4. Haba Panas

Pasikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas. Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.

5. Surge Protector

Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak. Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS. Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri. Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

6. Port

Sentiasa dibersihkan kerana mudah dimasuki habuk. Gunakan berus atau berus gigi lama. Pastikan suis dimatikan ketika membuat pembersihan.

5 comments:

@ said...

terimakasih atas tips anda

zuar said...

sama2..jgn lupa selalu melawat dan komen k..hehe

Anonymous said...

nice info

Dili Tambayonk said...

thanks info nya..

lihat juga MY BLOG

Anonymous said...

terima kasih,sangat mudah di fahami.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive