
Virus Yang hilangkan Dokumen Word
Kepada sesiapa yang terkena virus yang hilangkan file microsoft word dalam pendrive/thumbdrive/usb drive, jangan pening-pening jangan panik. Cool, rileks, tenangkan fikiran^_^. Kita simpan file word dalam pendrive contohnya, tiba-tiba tengok balik semua file tu dah hilang walaupun kita pasti kita tak delete file tu. Tu maknanya pendrive tersebut dah diserang dengan virus:-)
File word tu tak hilang sebenarnya. Cuma telah di hiddenkan oleh virus. Kalau anda pengguna antivirus Kaspersky, Kaspersky akan delete file tu. Biarkan dia delete sebab tu memang virus. File yang sebenar telah di hiddenkan.
Cara Show Hidden File
Untuk melihat kembali file yang hilang, buka My Computer, dekat Toolbar kat bahagian atas tu ada Tools, klik Tools > Folder Option > View > Show hidden file > buangkan tanda pada Hide protected operating system file(Recommended) > klik Ok.
Kemudian tengok balik file yang dah hilang tadi ada balik..Berjaya!!!
P/S: Kalau hidden file tak boleh buka lepas buat cara kat atas, PC @ laptop korang telah dijangkiti virus. Mintak tolong kepada sesiapa yang pakar untuk buang virus tersebut. Semoga tips ni berguna untuk anda tak kira student @ pekerja.
5 comments:
salam bro...
exterbal hdisk aku kna virus..
pastu aku ikot step2 ang nie..
pastu kn,cmna nk bg dia x hidden file??
sbb nk bg x hidden file xleh la..
scan guna smadv kat sini..dh hbs scan nnti select all, kemudian tkn fix..semua file yg hidden akan jadi cm normal balik
smadv??anti virus ape tuh??
hehe..
xpa..nsib ang ada share..lega2..
sat2..nk try.. tp pape pown..trimas kasih byk2..
sharing is caring..
hehe..
5/5 star..
1 lg cra ialah gna code tnpa software.. cranya bka notepad n kowg copy je code ni
attrib -s -h /s *.doc
save dlm format .bat
cth fix supperhidden word.bat
hrp ini dpt mmbntu anda...
anon 5:38: smadv tu antivirus buatan indon.ok gak:-)
anon 11:09: good info^_^
Post a Comment
Singgah je???Komen la sikit.:-D