Wednesday, March 18, 2009

Home » » Virus Yang hilangkan Dokumen Word

Virus Yang hilangkan Dokumen Word

Share


Virus Yang hilangkan Dokumen Word

Kepada sesiapa yang terkena virus yang hilangkan file microsoft word dalam pendrive/thumbdrive/usb drive, jangan pening-pening jangan panik. Cool, rileks, tenangkan fikiran^_^. Kita simpan file word dalam pendrive contohnya, tiba-tiba tengok balik semua file tu dah hilang walaupun kita pasti kita tak delete file tu. Tu maknanya pendrive tersebut dah diserang dengan virus:-)

File word tu tak hilang sebenarnya. Cuma telah di hiddenkan oleh virus. Kalau anda pengguna antivirus Kaspersky, Kaspersky akan delete file tu. Biarkan dia delete sebab tu memang virus. File yang sebenar telah di hiddenkan.


Cara Show Hidden File

Untuk melihat kembali file yang hilang, buka My Computer, dekat Toolbar kat bahagian atas tu ada Tools, klik Tools > Folder Option > View > Show hidden file > buangkan tanda pada Hide protected operating system file(Recommended) > klik Ok. 


Kemudian tengok balik file yang dah hilang tadi ada balik..Berjaya!!!


P/S: Kalau hidden file tak boleh buka lepas buat cara kat atas, PC @ laptop korang telah dijangkiti virus. Mintak tolong kepada sesiapa yang pakar untuk buang virus tersebut. Semoga tips ni berguna untuk anda tak kira student @ pekerja.

5 comments:

Anonymous said...

salam bro...
exterbal hdisk aku kna virus..
pastu aku ikot step2 ang nie..
pastu kn,cmna nk bg dia x hidden file??
sbb nk bg x hidden file xleh la..

zuar said...

scan guna smadv kat sini..dh hbs scan nnti select all, kemudian tkn fix..semua file yg hidden akan jadi cm normal balik

Anonymous said...

smadv??anti virus ape tuh??
hehe..
xpa..nsib ang ada share..lega2..
sat2..nk try.. tp pape pown..trimas kasih byk2..
sharing is caring..
hehe..
5/5 star..

Anonymous said...

1 lg cra ialah gna code tnpa software.. cranya bka notepad n kowg copy je code ni

attrib -s -h /s *.doc

save dlm format .bat

cth fix supperhidden word.bat

hrp ini dpt mmbntu anda...

zuar said...

anon 5:38: smadv tu antivirus buatan indon.ok gak:-)

anon 11:09: good info^_^

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive