Saturday, May 30, 2009

Home » , » Search Engine Optimization(SEO)

Search Engine Optimization(SEO)

Share

 Search Engine Optimization(SEO)

Bila berada di ranking teratas pada search engine ia merupakan satu kepuasan kepada sesiapa yang mempunyai website ataupun blog. Ini bermakna blog ataupun kita telah diindeks oleh search engine tersebut dan mesra SEO.

Search Engine Optimization atau lebih di kenali sebagai SEO merupakan satu teknik bagaimana untuk mendapatkan traffic ‘organic’ daripada search engine seperti Google, Yahoo, MSN, Bing, Alexa dan sebagainya melalui beberapa teknik ‘optimization’. Dengan menggunakan teknik ini, page anda akan berada pada ranking teratas di search engine.


Kenapa perlu ranking teratas di search engine?

Berada di rangking teratas di search engine adalah sangat penting kerana pelawat akan search keyword seperti di Google dan sebagainya dan page anda berada pada kelompok teratas sekali. Kebiasaanya pelawat akan mula klik pada link yang berada di ranking teratas dahulu. Ini penting kerana jika anda adalah usahawan internet yang bersaing dengan usahawan lain, sudah tentu page anda akan mendapat kelebihan jika berada di senarai teratas sekali.

Bagi pengguna template blog percuma, ianya tidak di sediakan bersama SEO bermakna anda tidak akan mendapat tempat yang baik di seach engine seperti di Google. Jadi kita perlu edit sedikit di code template bagi meng`optimize`kan blog anda. Sebelum itu pastikan anda membuat backup dulu pada template asal anda bagi mengelakkan sebarang masalah kemudian.


Langkah – Langkahnya:

1. Masuk ke Dashboard > Design > Edit HTML > Tandakan pada Expand Widget Templates

2. Kemudian tekan Ctrl + F > copy dan paste code di bawah ke dalam kotak Find > Tekan Enter

<title><data:blog.title/></title>

Dah jumpa code kat atas tu, copy dan replace code di atas dengan code di bawah:

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

3. Preview dulu. Kalau tiada masalah klik Save

4. Selesai


Sekarang semua post anda telah di optimize di rangking teratas di search engine. Saya tak janji yang blog anda akan terus berada di rangking teratas tetapi anda telah melakukan langkah yang betul.

Selepas ini anda cuma perlu post isi kandungan yang berkualiti untuk memudahkan search engine seperti Google menempatkan blog anda di kelompok teratas sekali!!!

9 comments:

BroSKL said...

huyo btol la bro blog ko ranking atas dalam google bila aku taip "cara untuk format" dan cara untuk format windows pun..mmg best cmni..:D

zuar said...

aah la kan..aku pn xperasan..yg aku perasan cara untuk format windows xp jer..huhu..menjadi gak teknik yg aku pki ni..hehe

BroSKL said...

zuar x leh download la ebook SEO ni.."file not found"

zuar said...

boleh jer la.aku try ok jer...klu filehosting bizhat gunakan firefox..sbb klu guna IE, kdg2 link download xkuar..:-)

zuar said...

http://www.mediafire.com/?yz0iudzixw5

yang atas tu link untuk mediafire..klu xboleh bizhat guna mediafire k..:-)

Budak Botak said...

Bdk Botak x jmpa pon yg code title tu dlam blog...

Hak Keim said...

Same la.. xjmpe gk coding 2.. tulun2..

zuar said...

budak botak debgan hakkeim dh tanda kat expand widget template tu tak?

Kinoko-Code said...

tak jumpe code wu...:((
dah tnda da at expand widget template

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive