Thursday, June 25, 2009

Home » » Membuat Single Klik Shut Down dan Restart Di Desktop

Membuat Single Klik Shut Down dan Restart Di Desktop

Share


Membuat Single Klik Shut Down dan Restart Di Desktop

Caranya:

1.Klik kanan di bahagian tempat kosong Desktop anda.

2. Pilih New.

3. Pilih Shortcut

4.Di ruangan kosong di bahagian “type the location of the item” masukkan code di bawah:

Jika anda mahukan komputer anda shutdown taip code di bawah:

shutdown -s -f -t 0000 -c "tulis apa saja yang anda mahu untuk muncul di desktop"

Jika anda mahukan komputer anda restart taip code di bawah:

shutdown -r -f -t 0000 -c " tulis apa saja yang anda mahu untuk muncul di desktop "

5. Klik OK.

6. Klik kanan pada shortcut tadi, klik properties dan pilih icon yang anda mahukan.

7. Kini anda tak perlu lagi klik butang start, kemudian turn off computer untuk shutdown
ataupun restart komputer anda.

8. Anda hanya perlu klik sekali saja kat butang shortcut yang anda buat tadi.

9. Tryla buat. Kalau tak faham komen kat bawah k..:-)




7 comments:

BroSKL said...

ko ni mmg berminat btol dgn teknologi komputer ni ek..:D
nt aku try la bt benda alah ni hehe

zuar said...

ok..jgn lupa tau..huhu.

Anonymous said...

hang memang dasat la bro.... salute....

alongmmdesigner said...

kenape tak leh nak buat?? die cakap.. "The file -s cannot be found."

zuar said...

along:pki window pe tu?xp ke vista ke 7?

-MuHaMMaD aNuaR- said...

mohon share sedare..
best .. :D

zuar said...

muhammad anuar: share la..:-)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive