Thursday, July 2, 2009

Home » » Lock Folder Tanpa Gunakan Software

Lock Folder Tanpa Gunakan Software

Share


Lock Folder Tanpa Gunakan Software


Tutorial ni sesuai digunakan pada Windows Vista SP1 dan XP SP2.

Langkah-Langkah :

1. Buat satu folder baru

2. Dalam folder baru tu, buat satu file txt dengan notepad pastu copy semua kod kat bawah ni.

Quote:

Quote: cls
@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== masukkan password anda goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End

3. Kemudian, tekan (Ctrl+f) cari perkataan ni masukkan password anda. Masukkan password anda tukar pada password anda.

Contoh: if NOT %pass%== zuarxpdc goto FAIL

maknanya password anda ialah zuarxpdc

4. 'Save as' file dan namakan sebagai locker.bat

5. Pergi kat folder dan anda akan nampak file locker.bat dalam folder tu. Double click file locker.bat dan satu folder baru akan muncul secara automatik (folder nama private).

6. Letak file yang nak di'lock' dalam folder private tu. Lepas tu, keluar dari private folder dan double click pada locker.bat sekali lagi.
Ia akan tanya sama ada nak lock folder atau tidak. (Y/N)

7. Taip Y, folder private anda akan hilang (maknanya dah di'lock'

8. Nak unlock balik, double click pada locker.bat dan masukkan password yang diminta.

Untuk lebih mudah lagi tengok video kat bawah ni




Selamat mencuba..dan jangan lupa komen..:-)














8 comments:

thejijie♥ said...

sangat berguna! thanx once again! :D

zuar said...

same2 jijie..terima kasih datang melawat..hehe

saddam said...

wah... post yg aku cari2 slama nie huhu thanks............

zuar said...

welcome saddam....:-)..thanks jugak sebab bg komen..

Anonymous said...

window 7 bole x?

b0n3k4-r3t4x said...

trs klo qta lupa pasword na????

Anonymous said...

klaw kt windows 7 mmg x boleh ehh?? ada cara lain x nk lock folder kt wondows 7???

Lin Azlina said...

Suka.. sangat berguna.. thanks untuk info yang sgt best ni

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive