Wednesday, August 19, 2009

Home » , » Blog

Blog

Share
BlogBlog

Apakah itu blog? Blog adalah berasal daripada perkataan weblog.


Apakah fungsi blog?

Blog mempunyai banyak fungsi kepada anda samada pelajar, surirumah, usahawan dan sebagainya iaitu sebagai tempat meluahkan perasaan untuk dikongsikan bersama pengunjung, tempat berkongsi hobi dan juga informasi anda kepada rakan-rakan mahupun sesiapa sahaja dan juga sebagai tempat untuk menjual produk ataupun servis.

Kepada pelajar anda boleh memberi informasi daripada apa yang dipelajari untuk dikongsikan kepada semua pengunjung blog anda.

Kepada suri rumah , anda boleh berkongsi hobi mahupun aktiviti seharian anda kepada rakan-rakan lama anda.

Kepada usahawan, mereka boleh menjual produk mahupun servis yang mereka ada untuk tempahan dari pelanggan.

Tetapi, golongan ini juga boleh menggabungkan ketiga-tiga jenis fungsi ini sebagai contoh seorang pelajar boleh berkongsi hobi, memberi informasi dan juga boleh menjual produk mereka di blog. Bak kata pepatah sambil menyelam minum air.

Sebagai contoh saya berkongsi software percuma di www.zuarsoftware.blogspot.com berkongsi informasi di www.zuarxpdc.blogspot.com dan juga menjual produk di www.setupwindowsxp.blogspot.com. Anda boleh kunjungi blog saya ini dengan percuma tanpa bayaran.:-D


Blog Berbayar vs Blog Percuma

Terdapat pelbagai jenis blog percuma yang boleh didapati seperti di blogger.com, wordpress.com dan banyak lagi. Tapi kedua-dua jenis blog ini merupakan antara yang famous bagi pengguna internet.

Bagi anda yang inginkan blog berbayar seperti (.com, .net, .com.my,.biz) dan sebagainya anda boleh membeli domain serendah rm30 mengikut jenis domain yang anda pilih.

Jika anda menggunakan blog percuma anda terhad untuk mengubahsuai blog anda. Jika anda membeli hosting anda boleh mengubahsuai blog mengikut citarasa anda.

Saya juga dalam proses menyiapkan blog berbayar di www.fzrteam.com yang sekarang ini masih lagi terbengkalai.:-P.


Langkah Menarik Traffik ataupun Pelawat ke Blog Anda

Selepas anda mempunyai blog anda mesti mahukan rakan-rakan anda mahupun sesiapa sahaja melawat blog anda. Terdapat pelbagai cara untuk anda menarik pelawat contohnya:

  • Memberi komen di setiap posting blog rakan anda secara tidak langsung mereka akan datang melawat blog anda.
  • Mempromosikan di laman social seperti di myspace, facebook, friendster, twitter dan sebagainya. Anda boleh add saya di www.twitter.com/zuarxpdc,www.friendster.com/zuarxpdc,www.myspace/zuarxpdc dan juga www.facebook/zuar.xpdc.
  • Mempromosikan di chatbox bagi yang memasang aplikasi ini.
  • Bertukar-tukar link dengan rakan anda.
  • Membuat banner exchange.
  • Mesra Search Engine Optimization(SEO) iaitu meletakkan keyword yang sesuai untuk enjin carian mengindeks blog anda.


0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive