Saturday, August 15, 2009

Home » » Unit Amanah

Unit Amanah

Share


PENGENALAN INDUSTRI UNIT AMANAH DI MALAYSIA

Industri Unit Amanah di Malaysia telah bermula dari tahun 1959 sehingga sekarang dan menyaksikan banyak unit amanah baru yang di tawarkan oleh pihak kerajaan dan swasta. Apa yang membezakan di antara kerajaan dan swasta adalah dari segi pengurusannya. Pengurusan dari pihak swasta lebih effektif dan memberi pulangan yang lebih.


APA ITU DANA UNIT AMANAH?

Unit Amanah merupakan satu tabungan kolektif atau bersama yang dikumpulkan dari para pelabur-pelabur dengan tujuan untuk memberi pulangan dan keuntungan dari pelaburan yang dibuat. Ini bererti, modal para pelabur akan dikumpulkan ke dalam satu dana dan diuruskan oleh pengurus-pengurus dana professional dan berpegalaman luas dalam bidang pelaburan. Dana tersebut akan dilaburkan di dalam pelbagai portfolio ekuiti, sekuriti pendapatan tetap dan asset-asset lain yang di benarkan dalam surat ikatan dan mengikuti Garis Panduan Suruhanjaya Sekuriti (SC) ke atas Dana Unit Amanah tersebut.


PELABURAN DENGAN KWSP DAN CASH?

Pelaburan dalam Unit Amanah boleh di buat melalui dua kaedah iaitu CASH dan KWSP. Pertama ialah melalui cash, pelabur hanya memerlukan RM 1000 sahaja untuk membuka akaun pelaburan dan minimum RM100 untuk di tambah dalam akaun pelaburan pada bila-bila masa sahaja. Tahukah and Unit Amanah tersebut di pakejkan dengan insuran hayat sekali. Ini bermaksud pelabur akan menerima bayaran insurans jika terjadi sesuatu ke atas diri anda dengan mengikut syarat-syarat yang di tetapkan. WAH lumayannya, jadi tak perlulah anda mengeluarkan duit yang banyak untuk membeli insurance hayat tiap-tiap bualan dan tidak memberi keuntugan jika tidak digunakan. Lain pula dengan Unit Amanah yang dipekajkan dengan insurance hayat,kerana anda akan menikmati duit pengagihan keuntungan pada tiap-tiap hujung tahun.

Kedua ialah melabur ke dalam unit amanah melalui akaun KWSP. Betul ke duit dari akaun KWSP boleh di keluarkan untuk melabur??? Untuk pengatahuan pembaca, mulai 1 febuari 2008 kerajaan telah meluluskan pengeluaran akaun 1 KWSP hanya untuk melabur dalam unit amanah sahaja. Setiap pencarum mempunyai dua akaun iaitu akaun 1 dan akaun 2 yang berkuat kuasa pada awal tahun 2007 lagi. Bagi akaun 2, pencarum boleh keluarkan duit mereka pada bila-bila masa untuk pinjaman rumah, pelajaran dan lain-lain lagi.

Tahukah and 20% dari jumlah akaun 1 setelah di tolak dengan akaun asas boleh dikeluarkan untuk melabur dengan syarat cukup RM1000 dan boleh di keluarkan lagi pada 3 bulan akan datang. Masih tak paham lagi??? Disini saya tunjukan contoh pengiraannya : katakan anda berumur 26 tahun, anda mempunyai RM16000 dalam akaun 1 dan RM 11000 dalam akaun asas. Jadi RM16000-RM11000= RM 5000 x 20%= RM1000. Jadi jumlah yang dapat ialah RM 1000 dan anda layak untuk melabur.


Adakah anda risau duit anda akan hilang??? Tidak perlu risau kerana duit anda 100% selamat. Kerana Syarikat yang Menguruskan Duit KWSP anda akan terus berhubung dengan pihak KWSP untuk setiap pengeluaran. Duit tersebut hanya untuk dilaburkan dalam Unit Amanah sahaja, Anda tidak boleh mengeluarkan Pengagihannya dan ia akan di laburkan semula secara automatic pada tiap-tiap tahun selepas pengagihan di istiharkan. Anda hanya boleh mengeluarkan semua duit pelaburan tersebut bila anda sudah bersara kelak iaitu pada umur 55 tahun.

Apakah rasionalnya kerajaan membuat peraturan tersebut??? Ini adalah untuk menjamin supaya pelabur tidak keluarkan duit tersebut dan menjadi miskin pada hari persaraan kelak. Jikalau pelabur tidak mahu melabur dalam Unit Amanah lagi, duit tersebut akan secara automaticnya akan di masukan semula ke dalam Akaun 1 KWSP anda kembali.

Apakah faedah melabur melalui duit KWSP ke dalam Unit Amanah?? Tahukan anda KWSP hanya memberi pulangan sebanyak 4.5%-5% sahaja pada tiap-tiap tahun. Manakala Unit Amanah memberi pulangan sebanyak 10%-20% setiap tahun. Anda tak kisah dengan gambaran tersebut dan ingin mendapat pulangan yang sedikit di hari tua nanti??? Fikir-fikirkan setelah and melihat contoh di bawah, di mana ada dua orang pekerja iaitu A dan B yang layak untuk melabur melalui pengeluaran KWSP sebanyak RM10000 setiap seorang.


0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive