Friday, September 4, 2009

Home » » 10 Cara Meningkatkan Prestasi Komputer

10 Cara Meningkatkan Prestasi Komputer

Share


10 Cara Meningkatkan Prestasi Komputer

Komputer anda sentiasa perlu dijaga dan dibelai seperti anda menjaga barang-barang anda yang lain.Setiap bulan, minggu mahupun hari anda perlu sentiasa check komputer anda untuk mengenalpasti sebarang masalah yang berlaku bagi mengelakkan ianya menjadi lebih teruk sekiranya dibiarkan terlalu lama.

Untuk itu anda perlulah mengetahui cara untuk meningkatkan prestasi komputer anda. Saya ada sediakan 10 cara untuk meningkatkan prestasi komputer seperti di bawah:

1. Jika RAM anda kurang daripada 512MB, upgrade RAM anda dan kelajuan PC akan bertambah baik.

2. Pastikan Windows XP anda menggunakan NTFS file sysem. Cara untuk kenal pasti samada anda gunakan FAT32 ataupun NTFS ialah dengan double click pada My Computer, klik kanan pada C: drive, pilih Properties. Kemudian lihat pada File System type.

3. Update video driver dan motherboard chipset driver.

4. Kosongkan Windows Prefetch folder setiap minggu.

5. Run disk cleanup sebulan sekali.

6. Buang semua spyware daripada Komputer. Gunakan software percuma seperti AdAware Lavasoft ataupun SpyBoot Search & Destroy.

7. Buang segala program yang tidak diperlukan pada Windows Startup menggunakan MSCONFIG utility.

8. Buang segala program yang tidak diperlukan pada Add/Remove Programs di Control Panel.

9. Selalu melawat website Microsoft Windows updates dan download update terbaru yang diperlukan secara manual. Anda juga boleh setting Automatic Update di PC anda.

10. Sentiasa update Antivirus. Gunakan Antivirus seperti Kaspersky, Avira dan remover yang sesuai.




16 comments:

Anonymous said...

mula2 lap top sy ok.. tp lpas download mcm2 dr blog ni mlm td trus jd mcm lembab n bla klik or broswe ie dia kluar byk... sdgkan klik skali jer.. mcm mne ye? leh tau mcm mne nk wat.. huhu..

zuar said...

download pe tu yg mcm2?kena tgk jgk spec pc yg awak pki.klu install mcm2 mmg brt..:-)

Anonymous said...

mule2 sye masuk pendrive kt pc. tbe2 pc sye off secare tibe2... ble buka blik hitam je skrin...klu nk format senang je... tpi ade x cre lain????

zuar said...

try masuk safemode..scan dlm safe mode..

Atif Hafiz said...

MSCONFIG utility tu apa?

zuar said...

masuk ke run > taipkan msconfig > pilih startup > buangkan tanda pada aplikasi yg xperlu masa pc start..boleh cepatkan masa loading

Anonymous said...

ape function disk cleanup tu sebenarnye ye??

zuar said...

disk cleanup tu nak buang sampah sarap dalam komputer..:-D

Anonymous said...

mcm mne nk tuka FAT32 kpd NTFS..?

zuar said...

kalau nak tukar kena format blk hard disk tu

Anonymous said...

thnx.....

Anonymous said...

thanx ya.. tp kan sy nak tanye.. ape baza guna kaspersky ngan avira?

zuar said...

kaspersky ni berbayar..avira ada yg free, ada yg byr..kaspersky ok dari avira

Anonymous said...

sdr zuar, saya amat gembira dan menghargai blog yang amat bermanfaat ini. Tahniah..!!

zuar said...

anonymous: terima kasih^_^.lepas ni letak la nama k:-D

Anonymous said...

ass,kum sdr zuar..computer saya win.xp x leh nak install driver printer hp 3 in 1. cam ne ye? tq.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive