Tuesday, September 29, 2009

Home » » Cara Buang Virus Yahoo Messenger

Cara Buang Virus Yahoo Messenger

Share



Cara Buang Virus Yahoo Messenger


Sebelum ini saya pernah menulis artikel berkaitan tentang masalah bagi pengguna Yahoo Messenger. Masalahnya ialah YM anda akan menghantar mesej secara automatik tanpa pengetahuan anda kepada friend list yang ada. Anda boleh baca artikel tersebut di sini.

Masalah tersebut boleh di atasi dengan menggunakan cara di bawah:

Cara Buang Virus Yahoo Messenger

1. Close Internet Explorer.

2. Sign Out Yahoo Messenger dan Disable sambungan Internet.

3. Klik Start > Run. Copy perkataan di bawah dan Paste pada kotak Run.

REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /d 0 /f
(Ini adalah untuk membolehkan kembali penggunaan regedit)

4. Klik Start > Run. Copy perkataan di bawah dan paste pada kotak Run.

REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /vDisableTaskMgr /t REG_DWORD /d 0 /f
(Ini untuk membolehkan kembali penggunaan Task Manager)

5. Pergi ke Start>Run>Regedit

Change Default Homepage Internet Explorer seperti google.com pada senarai registry key di bawah :

"HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main"
"HKEY_ LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main"
"HKEY_USERS\Default\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main"

6. Sekarang kita perlu Kill Process Virus tersebut. Klik CTRL + ALT + DELETE
Kill process berikut "svhost32.exe"

7. Delete svhost32.exe dan svhost.exe files daripada Windows/ & temp/ directories.
Gunakan aplikasi Search untuk cari svhost dan Delete.

8. Klik Start menu > Run > Regedit >

Search pada regedit menggunakan Keyword di bawah:
"svhost"

9. Restart Komputer.

10. Selesai.

Credit to saudara Rezza

8 comments:

Anonymous said...

kalau nak pakai vortex red, kena uninstall ke windows vista basic? atau just installed je?
x crash ke pada system nanti? boleh ke kaspersky saya combined dgn lavasoft adware + trojan elite?x crash juga ke pada computer?xde pun system delay pada content index dlm registry editor windows vista basic..mcm mana saya nak cepatkan log on windows saya? help me ...master..ngeh3..

zuar said...

kalau pakai vortex red kena format balik la vista tu...kaspersky combined dgn adware boleh...tp jgn scan waktu yang sama..nak cepatkan logon guna msconfig..:-)

Anonymous said...

bro...apasal masa nak download movie power kids, mozilla yang download?..bkn IDM yang aku dh install..mcm mn nak kasi IDM yang donload?..

zuar said...

copy link masuk kt url di idm..ada tulis add url kat idm tu..copy link paste kat c2..saya nak tegur ckt bukan nak marah k.kalau nk komen,komen kat posting yang betul k..baru snang org lain nak tgk..posting ni tntg ym tp komen pasal vortex..so xkena la k..:-)

alif said...

uhuh..smart page ko ni..dan byk info..tapi ko lupa nak follow me back..kalau free singgah2 la..juri skit page aq..aq baru lahir kat alam blog ni.

zuar said...

ok..aku dah singgah

Anonymous said...

windows 7 kt mn 'run' dia?

zuar said...

kalau win 7 tulis je run kat bawah tu..kt bahagian search..guna aimfix ok gak nak remove virus ym ni

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive