Sunday, September 13, 2009

Home » » Cara Menukar Boot Screen

Cara Menukar Boot Screen

Share

Cara Menukar Boot Screen


Apa itu boot screen? Kalau anda nak tahu boot screen ialah gambar yang akan keluar semasa anda on komputer anda. Contohnya akan keluar gambar seperti Windows XP Professional Edition. Jika anda inginkan kelainan dan mahu tukarkannya dengan pilihan anda, ikut langkah di bawah. Terdapat pelbagai jenis gambar untuk anda pilih. Anda juga boleh meletakkan gambar anda sendiri.:-)

Langkah-Langkahnya menukar boot screen ialah seperti berikut:

1. Install software TuneUp Utilities terbaru version 2009 jika belum ada.

2. Buka TuneUp Utilities 2009 dan pergi ke bahagian customize windows.


3. Anda akan lihat di sebelah new screen pada bahagian atas terdapat butang add. Klik pada butang add tersebut dan cari di mana anda tempatkan boot screen pilihan anda. Klik open.


4. Anda boleh masukkan sebanyak mana gambar yang anda mahu. Tetapi anda cuma boleh install satu gambar saja. Anda boleh lihat saya masukkan sebanyak 4 gambar. Sekarang anda boleh pilih gambar mana yang anda mahu untuk dijadikan sebagai boot screen anda. Anda cuma perlu tekan pada butang install.


5. Kemudian anda tekan pada butang save boot screen dan masukkan nama anda pada name dan author klik ok.



Selesai. Restart dan lihat boot screen anda dah berubah. :-)

Download koleksi boot screen di sini

2 comments:

deqirana said...

salam... saya try mende ni and first time tukat boot screen. berjaya buat .. but then second time nak tukar lagi tak boleh dah.. appear mesej kat screen Installation failed " an error occured while updating the file.... pls logon as administrator...." saya dah masuk guna admin juga.. rasenya apa prob dia ye
tq

zuar said...

deqirana: xpasti la plak masalah tu..pakai win 7 kan?kalau dh guna admin pun xleh xpasti la:D

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive