Wednesday, October 28, 2009

Home » » Jangan Tertipu dengan Emel Spam

Jangan Tertipu dengan Emel Spam

Share

Jangan Tertipu dengan Emel Spam

Anda semestinya pernah dapat emel spam kan? Kalau nak tau apa itu emel spam anda boleh rujuk artikel yang lepas. Mungkin terdapat pelbagai jenis emel spam yang anda dapat tetapi anda perlu berhati-hati dengan emel seperti gambar di atas yang berkaitan dengan akaun bank anda. Kepada anda yang belum tahu, mungkin anda akan lihat yang emel tersebut datang daripada pihak Maybank.

Jadi, anda mungkin akan klik dan buat apa yang disuruh seperti mengemaskini profil anda ataupun memberitahu yang akaun anda telah digantung untuk seketika. Untuk pengetahuan anda, pihak Maybank tidak akan berurusan dengan pelanggannya melalui emel. Jika anda lihat gambar di atas, anda akan dapat lihat banyak keraguan yang timbul.

Seperti artikel yang lepas saya telah gariskan beberapa langkah keselamatan yang perlu anda lihat contohnya anda lihat domain tersebut http://www.maybank2u.com.my. Domain tersebut seakan sama seperti domain maybank2u yang sebenar. Tetapi apakah perbezaannya? Anda lihat ini domain maybank2u yang sebenar https://www.maybank2u.com.my. Nampak perbezaannya?

Teknik ini dinamakan phishing. Jadi anda perlu berhati-hati dengan jenayah internet seperti ini. Kemungkinan akaun bank anda akan dikawal oleh pihak ketiga jika anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga.

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive