Wednesday, November 11, 2009

Home » » Cara Lock Desktop

Cara Lock Desktop

Share

Cara Lock Desktop

Korang tak nak bagi orang lain main komputer tak kalau korang  tinggalkan sekejap komputer tanpa pengawasan? Kalau nak caranya mudah je..Lock desktop.  


Cara-caranya :


1. Right klik kat ruang kosong di desktop, pilih new kemudian klik shortcut.

2. Taip " rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation " kat location field tanpa pembuka dan penutup kata.


3. Namakan shortcut tu dengan nama yang anda suka contohnya " Lock "
Double klik kat shortcut tu.

4. Secara automatik desktop anda akan Locked. Nak unlocked balik masukkan password yang anda set untuk login.

5. Selesai...:-)

13 comments:

y@n@ M!B said...

nice tips..tp kat mana nk cr location field tu??hehe

zuar said...

sori..lupa nak letak lagi satu tip..trtggl..tu dh ok..try la k..:-D

kuyie said...

aku xapaham yg no.2???

zuar said...

taip tu dalam kotak yang ada tulis location field rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation

Anonymous said...

kalau nk remove balik lock desktop lepas kite dh lock mcm mne?

zuar said...

masuk password balik settle la:m:

wan said...

kalau nak tukar icon shortcut tu camne?

zuar said...

klik kanan kat icon tu, pilih properties, pilih change icon:k:

Anonymous said...

pasword 2...paswrd logon k

zuar said...

yup..password tu password logon..;)

Syafsp said...

bila dah buat tu, pastu kita unlock balik dengan memasukkan password, file lock desktop tu ada xlagi???? mcm mn nk delete file tu??

hebrew books said...

Nice Tips, I liked

Anonymous said...

LOL.tekan logo windows+L , lg senang ..same jee function

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive