Saturday, November 7, 2009

Home » , » Cara Pastikan Antivirus Berfungsi @ Tidak

Cara Pastikan Antivirus Berfungsi @ Tidak

Share

Cara Pastikan Antivirus Berfungsi @ Tidak

Kita selalu fikir kalau kita gunakan antivirus yang paling bagus sekali mesti virus tak berani nak masuk dah kan? Saya selalu format laptop pelanggan antaranya pakai antivirus yang original tapi tetap penuh dengan virus.

Ada yang cuma pakai antivirus percuma, tapi jarang-jarang masuk virus.
Jadi, apa bezanya orang yang pakai antivirus percuma dengan original ni? Antaranya yang original ni memangla lebih baik dari yang percuma. Tapi kalau tak pandai jaga, memang jadi sarang pembiakan virus jugak. =D.

Saya pun pakai antivirus percuma jugak tapi versi berbayar. Macam mana tu? Hehe. Ada la..Mana boleh bagitau.:-P. Nak tau kena la jadi pengunjung setia blog ni..hehe. Bila korang pakai antivirus, pasti ke yang antivirus tu berfungsi ataupun tak? Sebabnya ada je antivirus tapi tak berfungsi. Baik buang je dari ada. Buat berat komputer je 8-).

Jadi, macam mana nak cuba try test antivirus tu berfungsi ke tak untuk melawan virus yang jahat tu???

Jom cuba try test cara ni. Cara ni tak bahaya pun. Bukan virus tapi program yang dibuat untuk test samada antivirus tu berfunsi atau tak.

Caranya macam ni:


1.Buka notepad

2. Copy benda kat bawah ni ke dalam notepad

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

3. Save dengan nama korang sendiri pun boleh tapi mesti diakhiri dengan .exe. Contohnya macam ni
“ zuarxpdc.exe ” Gantikan .txt dengan .exe. Save kat desktop.

4. Kalau antivirus tu detect sebagai virus, maknanya antivirus tu berfungsi dengan baik. Tapi kalau tak ada perubahan langsung, maknanya antivirus tu tengah tido ataupun memang dah tak berguna. Tunggu apa lagi, ganti je dengan yang baru.Hehe.


18 comments:

izanuddin said...

da cube..tol2 jadi.tq zuar...
aku pkai Microsoft security essential..
best gak bnda yg free ne..haha~~ =P

aNiS tHe BumbleBee said...

yeyey! dah cuba.antivirus sy masih berkesan.tp,camno nk buang balik file exe tu?

zuar said...

ok..bgsla tu izanuddin..microsoft security essential tu ok x?

file exe tu kn akan delete sendiri oleh antivirus puan anis..hehe..klu antivirus tu auto, auto gak benda tu akan delete..:-D

izanuddin said...

MSE ek?
bagi aku ok la koyt...
ringan pown ringan...
kena sgt ngn win7..
bkn ko yg tulis psal MSE tu??
igt ko pkai..hehe~~

Anonymous said...

jadi bro...saay guna kaspersky..lepas je save..terus merah kaspersky..marah benor dia ..spyware doctor pun sama..thnx bro...--armin

aNiS tHe BumbleBee said...

ooo..hehehe! ingatkan file tu jadi notepad.ekekee!

zuar said...

MSE tu xtry pun lg izanuddin..sy pki KAV 7.free..:-P..same2 armin..antivirus tu hdp lg la tu..:-P..puan anis bila nk pki windows 7 lak..hehe

Anonymous said...

jadik ar test..saya pkai norton free punyer..terus dia buang sendirik...suker nyerrr..akeke..(n_n)

zuar said...

yeke..bgsla..:-)

nur said...

salam terima kasih..
saya dah cuba...
hehehe

zuar said...

yeke..bgsla nur..jgn lupa bgtau kawan2..hehe

one_cyberdyne said...

salam...camner cara nak delete file exe secara manual tanpa antivirus?bilasaya scan,tiba2 kaspersky terhenti disebabkan file exe saya tu!

zuar said...

nape nak delete file exe tu?maksud file exe tu software ke virus

Anonymous said...

menjadi laa...nod32 detect terus kuarantin...

zuar said...

anonymous: nanti letak la nama k..sng nak tau sape^_^. memang mnjadi^_^

azzahra said...

btol2 jadi walaupon antivirus dah tamat tempoh.. bagus btol

zuar said...

azzahra:mmg kt sini semua share yg bagus2 je azza..ngehehe

Anonymous said...

thanks bro..menjadilah terus avast detect hehehe

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive