Saturday, March 26, 2011

Home » » 18 Teknik Mudah Promosi Blog|Tarik Trafik

18 Teknik Mudah Promosi Blog|Tarik Trafik

Share

18 Teknik Mudah Promosi Blog|Tarik Trafik

Kepada korang yang baru nak berblogging ataupun yang dah lama tapi belum tahu lagi cara nak promosi blog, saya nak share 18 teknik mudah untuk promosi blog korang. Bukan nak mengajar sebab trafik blog ni pun ciput je tapi sekadar nak share apa yang saya tau sejak mula berblogging tak lama dulu. 

Ada banyak lagi cara promosi tapi saya cuma senaraikan beberapa teknik je yang paling mudah dan senang . Gunakan teknik ni sebaik mungkin dan rajin-rajinkan diri sendiri buat promosi k. Yang paling penting kena rajin..Tu je. Kalau malas tak dapat la den nak tolong^_^. Jom terjah 18 teknik mudah promosi blog kat bawah ni.

1. Selalu update blog dengan artikel terbaru. Pastikan blog tak terbiar dengan artikel yang lama. Lagi rajin korang update lagi bagus.


2. Bagi benda yang percuma untuk orang download supaya orang seronok melawat blog kita.


3. Kenalpasti sasaran pelawat contohnya blog yang menjual tudung sasarannya adalah wanita. Jadi, banyakkan promosi kepada blog yang pemiliknya adalah wanita.

4. Tinggalkan komen pada Chatbox dan promote link korang bagi blog yang mempunyai Chatbox ataupun dipanggil BLOGWALKING^_^


5. Buat link exchange / banner exchange dengan blog lain.


6. Rajinkan diri untuk komen yang bernas di blog orang lain dan letakkan sekali link korang. Mesti tuan punya blog akan datang balik ke blog korang. (Tapi ada yang cakap kalau letak link sekali macam tak ikhlas nak komen??)


7. Buat analisis statistik pelawat blog menggunakan tools percuma seperti Google Analytics. Kalau korang tak tau lagi cara nak guna, boleh terjah kat sini
Panduan Memasang Google Analytics.

8. Buat page contact us untuk mendapatkan feedback dan komen dari pengunjung.


9. Cipta sendiri tagline yang menarik untuk memudahkan pelawat ingat blog  kita Contohnya Just Do It untuk Nike, Rentak Muzik Terkini untuk ERA, Sumber Informasi Terkini untuk zuarxpdc.com.


10. Dapatkan PageRank (PR) yang baik di dalam Google dan Search Engine. Blog ni pun pagerank tak naik-naik..Dulu dapat pagerank 1 lepas tukar domain terus hilang^_^


11. Gunakan function RSS supaya orang lain boleh subscribe. Contohnya boleh baca melalui e-mel. Korang boleh masukkan e-mel ke dalam kotak di bahagian atas blog ni kalau nak langgan melalui emel.


12. Gunakan domain yang ringkas supaya mudah orang ingat contohnya www.zuarxpdc.com *Lalalala*


13. Promosi blog melalui signature email. Macam mana nak buat signature kat email?Klik sini


14. Promosikan pada laman social yang popular seperti Facebook, Myspace, Friendster, Twitter dll.


15. Submit URL blog korang di Directory Listing seperti DMOZ.org, blogmalaysia.com, gengblogger dll.


16. Submit URL di search engines. Contohnya Google, Yahoo, Alexa, MSN dll. Cara submit blog terjah sini Cara Submit Blog ke Search Engine.


17. User friendly. Jangan masukkan terlalu banyak javascript, gambar atau animasi supaya blog boleh loading dengan cepat untuk memudahkan lagi proses SEO.


18. Bagi blog yang ada widget feedjit, lepas korang melawat sesuatu blog URL blog korang akan tersenarai pada widget feedjit blog tersebut dan tuan punya blog mesti akan melawat balik. Setiap hari korang lawatlah blog tu untuk dapatkan traffic percuma. Sama jugak macam widget di gengblogger..



Teknik Extra:

19. Kalau korang ada pasang iklan Nuffnang, dapatkan status Glitterati..Jangan pasang iklan lain selain iklan nuffnang. Nanti korang boleh ping blog korang di www.innit.nuffnang.com..Tapi, hanya blog yang dapat status Glitterati saja yang boleh ping kat situ.

20. Buat la entri yang berkualti, entri yang best-best..Sebab orang akan selalu masuk kalau ada informasi yang berguna..

21. Pastikan jugak tajuk tu hot..Maksudnya letak tajuk yang boleh tarik minat orang nak baca. Kalau buat tajuk macam ni "Kucing". Orang nak baca pun malas kan kecuali letak macam ni "Kucing Merogol Tuannya". Agak-agak orang nak klik baca tak?Koh3


Kalau ada lagi nak tambah korang boleh tambah kat bawah k. Sama-samalah kita berkongsi ilmu^_^. Publish balik entri lama..Tapi ada 3 teknik extra..^_^


Jom tengok Drama Korea Kegemaran Korang kat sini

59 comments:

zul said...

thanks untuk tips yang diberikan..

alkisah69 said...

fuh mantap...tq...

zuar said...

welcome..jgn lupa singgah2 minum kopi kat sini selalu:l:

puteri said...

THANKS UNTUK INFO YG BERGUNA... TERUTAMA PADA NEW BLGOGER MCM SAYER...

ken said...

nice tips.. thanks =)

Humanity Life said...

TERIMA KASIH SAUDARAKU... BERKONGSI PASAL INFO NIE.. SAYA MEMANG SUKA LA... BAGUS SKALI

y@n@ M!B said...

suka tol bc tips² blog ni..hehe~ :l:

zuar said...

sharing is sexy kan..hehe:-p

Kimi Rekonen said...

memang banyak cara nak trafik ni
tinggal nak aplikasikan je...

Bukan Gadis Comel said...

thanks!!

amira said...

thanks.. tips bagus nihh..huhu

teratakindah said...

waa..info berguna..tq

uncle said...

bagus waa bagus teknik yg disampaikan tu..terima kasih tuan umah

cintatehO said...

thanks info yg berguna ni...

zuar said...

welcome..thnks sudi komen:l:

belalang hijau said...

tips yang menarik...
thanks...

pian said...

Thanks atas maklumat yg dibrikan sedikit sebanyak menambah ilmu..keep it up broo..

zuar said...

sama2..sekadar berkongsi ilmu yg ada:-)

Kancilbiru said...

terima kasih atas tips2 ini...:)

Kancilbiru said...

terima kasih kerana sharing..:)

zuar said...

sama-sama kancil biru..1st time kncil biru otai komen kt cni..terujanye...hehe

akubiomed said...

Banyak juga check list nak prepare. Adakah saya mampu melakukannya?

zuar said...

boleh...slow2 buat..apply satu2..lama2 nnti ok la tu:-)

Apple said...

mantop

syafiqsulaiman said...

Thankx share ilmu baru..
hope dapat share lagi k lepas ni..

klo rajin datang la lawat blog aku ni..
http://syafiqfabregas-mat89.blogspot.com/

zuar said...

syafiq: welcome...insyaallah kalau ada aku akan share punya..^_^

anggunsri said...

good info..:-)

zuar said...

anggunsri:thanks sri^_^

anak-perak-online.net said...

nice tips,bagi blogger pro mmg memerlukan semua..






Visit us on http://anak-perak-online.net/

zuar said...

THANKS ANAK PERAK^_^

PN. ROSNITA said...

Saya dah lama ader blog nie, tapi tak aktif..rasa macam nak aktif semula...tq bebanyak atas tip2 zuar.
lawatlah blog saya..boleh tunjuk2 mana yang patut..
http://jusintra-23herba.blogspot.com/

zuar said...

welcome pn rosnita..kalau ada masalah leh la tanya kt bahagian komen k

Dak Kayrien said...

Like,like,like bg aku yg bru nih. huhuhu

IrfanzBlog said...

nice tips..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

tips berguna
NAK TAHU PENYUMBANG TRAFFIC TERTINGGI DI BLOG MELEKIT?

miss lolly a.k.a luvfareda said...

yessssssssss. semua betul, tapi nak buat tuh susah hahahha !!!

zuar said...

dak kayrien: thanks^_^

irfanz: thanks irfan^_^

lekat lekit:kalau xleh guna wtpe nak letak kn.:-p

cik lollypop: xsuruh buat pun..suruh ikut je..lalala:-p

Namee Roslan said...

terima kasih zuar.. info penting. saya pasti ikut. sbb saya blogger baru yang ciput. :B datang dari..

http://nameeroslan.blogspot.com/

zuar said...

namee: welcome namee..ciput la sgt kn..:-p

Orange Girl said...

thx ye.. tips yg sgt2 m'bntu..

PakarBuahPinggang said...

Salam bro,

Saya ada pertanyaan.Yang sebaiknya adakah kita membuat semua teknik promosi di atas atau kita pilih satu atau dua teknik dan konsisten melakukannya?

^^eKaTiKaH^^ said...

thanks 4 the tips..
sngt bergune..huuhuu..thanks again..^^

manmala said...

tips yg menarik...
saya baru je buat blog...
byk benda saya nk tahu...

zuar said...

selamat berblogging semua^_^

easynsimple said...

teruskan

kinghana said...

i'm a new blogger ^^

http://kinghanablog.blogspot.com/

simieY said...

thank u bro!!~

xox-cyber said...

Wah ….. tips yang sangat jitu nih mas, nanti akan saya coba praktekkan. Oya mas, karena tertarik, saya sekaligus juga sudah menjadi pengikut blog ini. Dan senang sekali jika mas juga mau menjadi pengikut di blog saya. Sebelumnya saya ucapakan terima kasih….
http://xox-cyber.blogspot.com/

zuar said...

welcome semua^_^

SUHAIMIE BIN ZULKIFLI said...

jemput....tuan blog yg cantik ini..ke
http://ilamie2012.blogspot.com

imaniiwani said...

tq..tips yg menarik berguna tuk blogger bru cm sy..;;)

UTMskiTer™ said...

salam, cne nk buaat icon ym kt ats ni ek?

AD'sCollection said...

thanks..very informative

olie said...

Mantab! hehe ubah blog drpd no follow kepada do follow..utk dpt lebih ramai pengunjung :p

Anuar Anuar said...

byk2 timekaseh kerana sudi kongsi ilmu

Chef Raziq said...

TQVM info sngt berguna..^_^
http://raziqchef.blogspot.com/

wapezy said...

Info sangat berguna nich terima kasih. Ada yang seru juga visit www.wapezy.com. all Free Content Download

mekna said...

nice info..tq

artcabin said...

tips yg agak membantu.. :) jemput singgah blog kami http://artcabincard.blogspot.com/

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive