Tuesday, December 22, 2009

Home » , » Cara Memasang Icon Twitter Pada Blog

Cara Memasang Icon Twitter Pada Blog

Share

Cara Memasang Icon Twitter Pada Blog

Sejak kebelakangan ni selalu di paper mahupun blog ramai orang bercakap mengenai Twitter. Korang tau apa tu Twitter? Kalau nak tau lebih lanjut boleh lihat sini. Boleh dikatakan Twitter dah jadi fenomena yang begitu dasyat sekali semenjak kali pertama ia diperkanalkan pada tahun 2006. Di Amerika Syarikat (AS) saja, daripada seramai 500,000 pengunjung pada Februari 2008, ia melonjak sehingga 23 juta pada Julai tahun ini. Banyak kan?

Di Malaysia sekarang ramai yang dah mula menggunakan aplikasi Twitter ini. Korang boleh dapatkan maklumat yang korang nak melalui Twitter dengan begitu cepat jika kena pada keyword yang korang search dan follow.

Kali ni saya akan tunjukkan cara untuk memasang icon Twitter pada blog bila rakan nak follow mereka akan klik pada icon tersebut.

Cara-caranya: Anda copy coding di bawah dan paste dulu dalam Notepad ataupun Word.

http://i395.photobucket.com/albums/pp33/zuarxpdc87/4.png"/>

http://twitter.com/zuarxpdc" target="_blank" rel="nofollow">zuarxpdc" style="width: 169px; height: 169px;" src="http://i395.photobucket.com/albums/pp33/zuarxpdc87/4.png"rel="nofollow" title="Follow zuarxpdc"/>

http://twitter.com/zuarxpdc" target="_blank" >Follow Me on Twitter

Korang cuma perlu tukar perkataan yang di“bold”kan dengan username Twitter, URL icon Twitter dan URL Twitter sendiri.

Kemudian copy coding yang dah ubah tadi dan masukkan di dalam widget HTML/Javascript.

Caranya: Pergi ke Dashboard > Layout > Add a Gadget (Pilih lokasi mana nak letak icon) > HTML/Javascript

Selesai.


Ataupun download icon Twitter di bawah:

http://www.productivedreams.com/free-twitter-bird-icon-set

http://www.smashingmagazine.com/2009/01/23/friday-freebies-flavours-icon-set-and-cute-tweeters-icon-set

http://www.productivedreams.com/its-twitter-time-free-vector-icon-set


Jangan lupa follow saya k.:-)  www.twitter.com/zuarxpdc

1 comments:

ubai said...

URL icon Twitter tu mcm na ? ..anyway thankz ya..

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive