Thursday, December 17, 2009

Home » » Cara Menggunakan System Restore

Cara Menggunakan System Restore

Share
Cara Menggunakan System Restore


Create Restore Point


1. Pergi ke Start \ All Programs\ Accessories \ System Tools \ System Restore


2. Ada 2 pilihan iaitu Restore my computer to an earlier time dan Create a restore point.

3. Pilih Create a restore point > klik Next

4. Anda akan dibawa ke bahagian Restore Point description.

5. Masukkan perkataan yang mudah anda ingat untuk anda kenalpasti bila anda nak Restore komputer kembali kepada asal nanti.

Pastikan anda taipkan dengan perkataan yang betul kerana Restore point tak boleh di ubah selepas ini.

Contohnya saya masukkan: 13 Disember 2009

6. Selepas anda pasti dan ingat perkataan yang anda masukkan, tekan butang Create dan tunggu sehingga muncul Confirmation Screen.

Anda telah berjaya Create Restore point.



Restore kembali Komputer daripada Restore Point

7. Pergi ke Start \ programs\ Accessories \ System Tools \ System Restore


Ada 2 pilihan iaitu Restore my computer to an earlier time dan Create a restore point.


8. Pilih Restore my computer to an earlier time dan akan muncul kalendar.

9. Anda cari tarikh bila anda Create Restore point sebelum ni. Tarikh yang di bold adalah Restore point anda.

10. Double klik dan di sebelah kanan akan muncul Restore point yang mana perkataan yang anda tulis sebelum ni.



11. Klik Restore point tersebut dan akan muncul confirmation screen yang akan bertanya samada anda nak teruskan Restore komputer menjadi seperti tarikh Restore point anda.

12. Sistem akan Restart dan akan kembali sepertimana yang anda anda setkan Restore point sebelum ni.

13. Selesai.



3 comments:

ronny said...

nice tips bro....aku regular visitor kat blog ko...bnyk tips kat sini. keep up good job..thanks

Anonymous said...

salam bro...pa habaq?...
saya ada problem sikit dgn screen laptop saya ni.
saya baru kesan masalah ini minggu lepas..
pada screen saya ...setiap kali saya charge bateri laptop , akan ada satu garis panjang yang blinking..di bawah taskbar..betul2 di bawah icon2 pada taskbar..selain itu bila laptop saya resume window(padam sebab bateri habis) ..(saya guna vista)..screen saya akan mula berkelip2..seperti skrin TV yang terganggu siarannya..(awak paham maksud sayakan?)..jadi saya kena restart window atau biarkan seketika..barulah hilang screen laptop yang blinking tu..kenapa jadi macam tu bro?..sebab graphic card longgar @ registry problem @ screen nak rosak @ virus @ apa?...saya baru beli laptop ni 4 bulan..dan tak pernah terhempas atas lantai..setakat terketuk sedikit pada lantai tu adalah..tapi sedikit je..xkan dah rosak mcm tu kan? bro tahu apa problem nya?..kalau tahu..mcm mana nak "sental" masalah ini?..terima kasih dan sorry pasal bagi masalah pada ruangan di bawah tajuk lain...saya risau jika saya bagi tahu masalah di bawah tajuk maintenance atau sistem, nanti bro tak perasan pula masalah saya ni dan mungkin saya pulak tak ingat di mana saya tulis masalah saya ini nanti!
jadi yang terbaik ialah saya tulis pada ruangan tajuk yang first ni..senang dapat perhatian dari bro dan senang saya nak rujuk balik.
**p/s: ada 2 masalah,
1- garis blinking panjang di bawah icon2 pada task bar bila charge bateri laptop.

2- screen laptop blinking beberapa kali ketika resume window dan setelah resume window.
--@rmeeN

zuar said...

tq jgk sebab sudi melawat..jgn lupa jadi subscriber saya k..

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive