Wednesday, December 2, 2009

Home » » Ubah Background Folder Tanpa Software

Ubah Background Folder Tanpa Software

Share
Ubah Background Folder Tanpa Software

Kali ni saya akan tunjukkan anda tutorial bagaimana cara nak ubah background pada folder tanpa menggunakan software.

Buka satu folder > Buka notepad kosong dan paste code di bawah ke dalam notepad:

.ShellClassInfo]
IconIndex=0
[{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}]
Attributes=1
IconArea_Image=40f.jpg
IconArea_Text=0x00FFFFFF
[ExtShellFolderViews]
{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}={BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}

Pilih satu gambar yang anda nak jadikan sebagai background. Copy gambar tersebut ke dalam folder.Justify Full
Klik pada gambar > klik kanan dan pilih properties > Copy nama file tersebut contohnya zuarxpdc.jpg.

Kemudian paste pada :

IconArea_Image= IconArea_Image=zuarxpdc.jpg

Dan akan jadi seperti ni:

.ShellClassInfo]
IconIndex=0
[{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}]
Attributes=1
IconArea_Image=zuarxpdc.jpg
IconArea_Text=0x00FFFFFF
[ExtShellFolderViews]
{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}={BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}

Kemudian save notepad sebagai Desktop.ini.

Pastikan pada save as type tukar daripada Text Documents kepada All Files.


Klik F5 dan background dah bertukar mengikut gambar pilihan anda.

Lepas anda save anda boleh copy Desktop.ini tu ke dalam folder lain yang anda nak ubah background. Cuma gantikan nama gambar sahaja seperti langkah di atas.

Selamat Mencuba.








10 comments:

Anonymous said...

bro xble wat r.

zuar said...

try buat betul2..mesti jadi..

Anonymous said...

sy da buat bersungguh2 tp xjadi gak..huhuhu

zuar said...

copy gambar masuk dlm folder yang nak letak background tu..pastu ganti nama 40f.jpg tu kepada nama gmbr anda sendiri..

Anonymous said...

salam bro..sihat?..
macam mana nak buat background dlm partition E?,,
mcm gambar laptop u kat atas tu..ada gambar warna hitam tu?..
saya xnak wat dlm folder..saya nak wat dlm partition E?..MACAM MANA TU? cara sama gak ke?
vista boleh buat tak background untuk partition E?
dlm XP boleh?..terima kasih C-FOO...kiki-@rmeeN

zuar said...

kalau xpandai download je yg ni..pastu gantikan nama imej yang anda guna.jgn lupa copy gambar sekali. untuk vista xpasti..XP boleh..dlm partition pun boleh..:-)

zuar said...

http://www.mediafire.com/file/n1yk0mtmnd3/Desktop.ini

Muhammad Harmain Bin Palal said...

utk window 7 xblh ke???

nani said...

tak boleh la , da cuba byk kali . caner yer ?

Anonymous said...

yg ni utk windows xp je...windows 7 kompom xjadi

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive