Friday, January 15, 2010

Home » , » Cara Buang Autorun.inf Pada Drive

Cara Buang Autorun.inf Pada Drive

Share

Kali ni saya nak tunjukkan tutorial cara untuk buang Autorun yang melekat pada drive korang tu. Contohnya, dalam komputer korang ada 3 partition. Drive c: d: dengan e:. Bila virus masuk automatik akan ada autorun.inf dalam drive tersebut.

Jadi, bila korang double klik pada drive tu, akan muncul “Open-with” dialog box. Autorun.inf ni tak boleh delete secara manual untuk buangkannya.


Korang try ikut cara kat bawah ni:

Copy semua code bawah ni ke dalam notepad kemudian Save as Autorun Remover.bat.

cd\
attrib -r -h -s autorun.inf
del autorun.inf
d:
attrib -r -h -s autorun.inf
del autorun.inf
e:
attrib -r -h -s autorun.inf
del autorun.inf


Kalau korang ada drive f: g: dan sebagainya cuma perlu tambahkan:

f:
attrib -r -h -s autorun.inf
del autorun.inf
g:
attrib -r -h -s autorun.inf
del autorun.inf

Kemudian klik pada Autorun Remover.bat dan autorun akan hilang.

Sekarang korang dengan selamat boleh bukak drive seperti biasa.




Selesai.

13 comments:

Kyuubi_85 said...

info yang bagus ni... thx for sharing.. :D

Anonymous said...

nak tnya, knp dlm laptop saya ada folder RECYCLER?bl saya klik dia kuar lak folder S-1-5-21-1935655697-1788223648-725345543-1003

virus ke??
saya try scan pkai norton,dia kata tu bukan virus(?)

zuar said...

jgn risau..benda tu bukan virus..stp partition dkt komputer mmg ada folder tu..kecuali dkt pendrive..kalau ada mmg tu virus..

zuar said...

welcome kyuubi..

Azahari said...

Saya tak sangka tuan juga menggunakan kaedah ni, sebab saya juga menggunakan kaedah sama... saya letakkan file ni dalam cd sebab kalau letak dalam thumbdrive takut thumbdrive pula yang kena

zuar said...

aah..cara terbaik..:-D

Anonymous said...

Terima kasih..masalah pc sy selesai

zuar said...

bagusla..jgn lupa share dgn kawan2 k:-D

Anonymous said...

MAACAM MANA NK SETLEKAN MASALAH FORFER SHORTCUT
HABIS SMUA FORDER JD SHORTCUT
PASTU AUTORUN.INF X BLEY ILANG

thanx said...

thanx zuar,idea yg menjadi

Kimi said...

yg folder jadi shortcut tu senang je
bukak site ni http://www.spywareremove.com/removeAntiVirusProspywareremoverInk.html

ariyon176 said...

pendrive/hdd masih sume jadi shortcut...software spyware remover tue kena register bru boleh delete virus..kalau tak ia hanya bgtau jer ada virus...

zuar said...

bro..nak remove virus shortcut tengok sini
http://www.zuarxpdc.com/2010/12/cara-buang-virus-shortcut-yang.html

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive