Monday, February 22, 2010

Home » , » Cara Buat Partition untuk Windows Vista dan Windows 7

Cara Buat Partition untuk Windows Vista dan Windows 7

Share

Pergi ke Start > Taipkan Run > Taip Regedit > Taip diskmgmt.msc

@


Cara kedua Pergi ke Start > Taipkan cmd > Taip diskmgmt.msc




Akan muncul paparan Disk Management. Kalau ada satu partition iaitu c: sahaja korang letakkan mouse pada c: seperti gambar di bawah > Right Click dan pilih Shrink Volume.





Kemudian masukkan saiz partition yang korang nak untuk c: dan click Shrink.

7 comments:

syazwan said...

data dalam local disk x perlu backup ke?

zuar said...

xpayah..tapi pastikan space tu byk la..kalau xcukup mmg xleh buat

Manual Format PC said...

wah..
menarik..
lagi satu boleh guna Gparted untuk buat partition..

Anonymous said...

bro... lu msg gua kat tuk4n9_puk4t@yahoo.com
coz gua nak bincang ngan lu ckit hal... boleh ke?

Anonymous said...

sy dh buat dah bos..kenapa hiden nk kuarkan cmne..dh jadi wat tapi..partition tu x muncul..
tq
abe mat

Anonymous said...

Salam Bro..macam mane nak kuarkan Partition untuk window XP?

Anonymous said...

salam,
macamana nak atasi masalah computer stdole32.tlb missing
saya menggunakan laptop toshiba windows 7 64 bit,minta tolong pada sesiapa yang sudi,terima kasih

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive