Monday, March 29, 2010

Home » , » Cara Format Komputer Menggunakan USB|Pendrive

Cara Format Komputer Menggunakan USB|Pendrive

Share

Cara Format Komputer Menggunakan USB|Pendrive

Pernah tak korang alami kerosakan pada CD/DVD-ROM dan menyebabkan tak dapat menggunakannya untuk format komputer?

Kalau masalah ni berlaku, apa jalan penyelesaian korang ada? Kalau korang gunakan Desktop, boleh gantikan dengan yang baru sebab senang untuk pasang malahan murah lagi.

Kalau gunakan Laptop, macam mana? Nak tukar yang baru memang mahal. Mungkin korang boleh beli External CD/DVD-ROM kalau mampu tapi memang susah nak usung ke sana sini sebab besar.

Tapi, ada jalan penyelesaian lain yang lebih mudah nak selesaikan masalah ni jika korang mengalami masalah pada Windows dan tak dapat boot seperti biasa dalam keadaan emergency.

Caranya korang boleh boot menggunakan USB seperti pendrive. Pastikan pendrive tu 2GB ke atas untuk Windows XP dan 4GB ke atas untuk Windows Vista dan Windows 7.


Langkah - Langkah:

1. Sediakan satu PC/Laptop lain yang boleh boot melalui CD/DVD.

2. Pastikan korang dah download software Novicorp WinToFlash.

3. Buka aplikasi Novicorp WinToFlash. Akan muncul Windows setup transfer wizard.





4. Pilih tab Task. Pada task type pilih jenis Windows yang nak guna.  Klik Run.




5. Wizard Welcome, klik Next lagi.




6. Basic Parameter. Windows file path (Lokasi Windows contoh CD/DVD-ROM). USB Drive (Lokasi pendrive contoh G: ). Klik Next.



Pilih Accepted dan Continue.





Klik OK. Segala data dalam pendrive akan hilang dan akan digantikan dengan Windows.



Tunggu sampai habis.









Selesai. 


Kalau ada sebarang masalah jangan segan-segan untuk tinggalkan komen k.:-). Kalau jadi sila tinggalkan komen korang ^_^.


Cara format komputer guna pendrive

49 comments:

aizzah said...

zuar....pendrive tu leh gune x after that? stiap kali format pkai pendrive tu aje ke?

zuar said...

yup..boleh guna..pki pendrive tu je la..

Anonymous said...

zuar..dengan gunakan Novicorp WinToFlash semua driver untuk setiap jenis komputer ada ke??? atau ini utk format window je...driver cari lain????

zuar said...

ni untuk format windows je..driver kena cari sendiri la..:-)

BUDAK BARU BELAJAR said...

TERBAIK R...BARU KU TAHU...

Anonymous said...

sal dia tak ader boot manager

maa said...

gud job bro...
ak tau nak buat y linux ja..

he3..
:D

waios said...

aku dh boot ke pen drive...tp die x detect aku punya pen drive...cm mn 2..bole bg jln penyelesaian ckit x...

zuar said...

mmgla xboleh..kena tukar kt bios dulu..huhu

mashimaro said...

klu laptop yg dah x bleh buka nk format pki usb cmni x blh la kan???

zuar said...

boleh mashimaro..kalau yg KO trs bru xleh wtpe..huhu.

Anonymous said...

teman dah install..x da prob..tp bila dia mntak windows files path..teman x dpt carilah...pendrivw owk...aku guna win7 ultimate ver..kat mana fail tu duduk...puas teman cari..siap disable kan hidden fail...

raden said...

thanks infonya

epi said...

salam..
nk tye cket..kalau fail 2 format dye .iso,
cmne nk wat ek?sme je ke stepny?

zuar said...

yup..sama je..ikut step tu jgk:-)

Gadis~Gula~Gula said...

assalammualaikum~ nak minx izin copy yang ni coz kawan ade prob yang same~

zuar said...

gadis gula-gula: waalaikumussalam..boleh..tapi jgn copy full..selebihnya link kan ke sini ok

Gadis~Gula~Gula said...

alamak abg zuar.. dah copy full.. sbb sye nak wat asli punye.. lagipun ni sye amik dari blog abg.. jadi rasa besalah pulak kalau ubah pape~ erm.. tapi sye dah linkkan blog abg ni~

zuar said...

bolehla tu...tapi kalau copy sllunya jg buat full..jgn bg sama.SEO penting tu.Google tak suka content yang sama sebijik.tp yg tu ok la..no problem

Gadis~Gula~Gula said...

ok~ thanks sbb inform~

Wan Perlis said...

terbaik

Anonymous said...

bro zuar.. klu window yg download dr tenet bley gune x? mksd ak.. x msuk cd amik yg donlod aje? (format .iso)

zuar said...

boleh je..tp kna burn ke cd jadikn bootable la

Anonymous said...

zuar nk download kt mn software Novicorp WinToFlash tu...

zuar said...

tu ada link kat dalam tu..^_^

Anonymous said...

kalau wat kat external hard disk blh x?

Anonymous said...

mne nk dpt windows files path??
xpaham la

Anonymous said...

lepas masuk BIOS..nk tukar setting mana bro?

zuar said...

susun n pastikan usb letak kat atas sekali

Anonymous said...

Error code:
error while getting add

ada effect tak kalau ada error code diatas

naz said...

nice tutorial bro...

Anonymous said...

boleh tahu, software ni ada sediakan fail windows ke.. atau kena cari kat web dulu sebelum guna software ini

Anonymous said...

tq very much..sgt membantu. Semoga Allah merahmatimu

Anonymous said...

windows mesti .iso ka?

zuar said...

windows mesti dalam cd..samada bootable @ tak xkisah..jnji ada dlm cd.

Anonymous said...

salam bro....klu laptop mmg da xleh boot USB or CD walaupn sy da set kpada first priority ape yg rosak ea??...hm...klu boot kt laptop len ok je CD dan USB tu....

zuar said...

ada 2 kemungkinan, satu cd rom rosak, lagi satu laptop xsupport usb

Anonymous said...

hah klu cd rom rosak....mhal ke???..:|
sy guna laptop ASPIRE 4736Z...

Anonymous said...

bro kenapa asyik incorrect source of windows files nie..and its say also APPLICATION HAS NOT BEEN TESTED UNDER YOUR WINDOWS..saye guna window 7 ultimate

izzat said...

mcm mne nk format ble laptop xbleh bkak

K.AZLAN said...

KALO WINDOW TU KITE DOWNLOAD DARI INTERNET...LEH WA CAM NIE JUGAK KE..? IKUT STEP YG SAME.?

zuar said...

k.azlan: yup.boleh je ikut cara ni^_^

mehat Nasrol said...

boot xdak pun dalam usb

mehat Nasrol said...

saya dah buat xpi xleh pun..boot xdak lam usb

Anonymous said...

Zuar cmne nk jumpe CD/DVD-ROM memang dh ade bila install WintoFlash..sbb saye nk format e-book nih

Unknown said...

salam bro..mane softwarenye? xleh download pon

Aiman Syazwan said...

zuar tolong ajar format eb0ot jap. boleh tak

zuar chicharito said...

nak format netbook ke?windows pe tu?

azuwan said...

as salam...saya pun nk format n.book,nk gne windows 7 ultimate, tapi n.book saya gelap jew xleh buat apa nak buat macam mane eh? mintak tolong sangat2 sebab dah byk duit labur untuk format n.book nie...tq

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive