Friday, March 25, 2011

Home » , » Cara Submit Blog ke Search Engine|Enjin Carian

Cara Submit Blog ke Search Engine|Enjin Carian

Share


Cara Submit Blog ke Search Engine|Enjin Carian

Selamat malam korang..Korang dah tido ke? Ke tengah blogwalking ke tu??Huhu. Korang ada blog kan??Dah submit blog ke enjian carian lagi tak??Ape??Belum??Ish3..Korang ni...Tak boleh buat camtu tau...

Kalau korang ada blog, korang kena submit ke search engine @ dalam bahasa melayunya enjin carian..Sebab pe nak submit ke enjin carian plak??

Haa...Meh cek nak bagitau..Submit link ke enjin carian ni amat-amat penting sekali untuk pelawat yang datang dari Google, Yahoo, Bing dan sebagainya. Sebelum diorang datang kita mestila kena bukak pintu dulu kan nak bagi masuk..So, bila kita submit link blog ke enjin carian, kita dah bukak satu laluan untuk diorang datang.  

Kalau korang tak buat ni, memang teramat rugi..Kalau korang nak tau, pelawat ataupun trafik dari enjin carian ni menguntungkan untuk jangka masa yang panjang..Tapi korang kena mahir dengan teknik SEO dulu.
 

SEO adalah Search Engine Optimization!!



OK la..Sebelum korang belajar teknik SEO ni yang penting submit dulu link blog tu ke enjin carian yang ada. Lepas submit kita kena sabar sebab ada blog yang ambik masa yang lama sebelum terindeks ke enjin carian ni..Ada yang sekejap..Yang penting kena bersabar ok!

Macam mana cara nak submit link blog ke enjin carian ni?? Senang je...Klik link kat bawah ni k



Masukkan nama blog korang pada URL contohnya http://www.namablogkorang.com dan masukkan jugak apa yang korang nampak di CAPTCHA tu. Lepas tu tekan Submit Request.


Dah siap semua tunggu la dengan penuh kesabaran ok!:-p 

Selesai....



Cara submit blog ke Google|Cara submit blog ke Yahoo|Cara submit blog ke Bing|Cara submit blog ke Alexa


Korang dah sumbit ke belum ni???^_^

44 comments:

powerfuldeep said...

thank yah atas mklumat yang diberikan!!!

=)

Jehhan's Ramadhan said...

matatiih dh sharing

ZulkifliMN said...

Thanx beb..

:: Zanna :: said...

thanx info... ^.^


n3 baru : Kempen Say No VALENTINE!! ^,^

budakpandai said...

gud info..=)

Blogger Melayu Jawa said...

saya guna webmaster tools jer kat dashboard blogger. mudah pantas & berkesan. majoriti trafik blog saya datang dari Google....

gabanMorka said...

thx for the info
baru je kempen nak naikkan SEO ni

||aLeaSaRa|| said...

yuhuu..kite pun tak ingatlah..rasanya masa mula2 buat blog ada blogger yg ajar macam ni,rasanya kite dah buat.dan kadang2 kite terkejut kite saja je type entri atau apa2 words yang pernah dikongsikan dlm blog.tgk2 kite dlm senarai prtama pencarian.kdg2 kedua..suka..suka...tgk tajuk gak dan keywords jugak ye.

pn_rosnita said...

thax for the info. saya dah submit

mie said...

thankz for sharing..
ehehehee

amry said...

aik!!kata malas nak buat tuto..ni entry tuto la ni.hehehe..jangan marah bro..saja nak geletek ko..hehe...
thanx bro.aku tak tahu site ni...senang la sikit ada list tu :)

hans said...

bagus lah abang aku nih buat entry nih
pada sesiapa yang tak tahu dah boleh ubah setting dah

hana said...

bgs la..
dh submit pn..

zuar said...

thanks korang..jgn lupa share ngn kengkawan no..^_^

PakarBuahPinggang said...

Saya hanya submitkan di Google dan Yahoo je.Tapi saya terus ke laman web tersebut.Satu soalan saya bro.

Perlukah kita submit blog kita ke enjin setiap kali lepas masukkan artikel terbaru?

aNa iJa said...

pastu cmne kite nk tgok balik list jumlah yg search tu ek?

cart kartika said...

gud ! tq so much 4 da info ;;)

Ba-nail said...

thanq u ...sangat berguna

zuar said...

welcome..jangan lupa singgah lagi..^_^

aku_chef_boy said...

thank bro...

zuar said...

aku_chef_boy: welcome bro=_=

ija3003 said...

thanx!!!

hanif_tomok said...

yg alexa xjmpa pn...

nikY said...

tq
http://familydrjism.blogspot.com/

AlyNn NyzAa said...

oh? kena submit ke? baru tahu...thanx 4 da sharing :)

guawa593 said...

bagus blog ni..kna singgah lagi

Anonymous said...

Camana nak atasi batasan (boundry) submit url kat search engine, contohnya google kat malaysia google.com.my google thailand google.th google singapore google.sg google indonesia google.ina dan sebagainya ada 40 lebih cawangan google di seluruh dunia.

kalau kita submit kat google.com.my kemungkinan site kita hanya dilihat oleh orang malaysia saja. macamana kita nak buat bisness global kalau terhad macam tu.

ada cara tak kita nak submit kat semua cawangan google seluruh dunia?

http://rumbiaatap.blogspot.com

Cahaya Iman said...

Thanks for tips ;))

Sabahan Homemade Cookies®

suzilah mesdi said...

nape lama sgt kena tunggu.....???

suzilah mesdi said...

kenape lama sgt kena tunggu... msh xmjadi..

mekna said...

thanx 4 ur info..

Zai Ramli said...

Wahh...da lama cari cara nak post blog ke search engine...tq very muchhh!!! ;)

ahmad albab said...

time kasih. :D

QASIH MAMA said...

saya tak boleh cari blog saya kat yahooo camana tu? kat google boleh lak

mohd C-Exor said...

Tq...menarik dan berguna ...banyak membantu sekali lagi..TQ

Ummi Alya said...

saya baru bukak blog dan masih dalam proses belajar....tq sbb sudi kongsi idea

Amim Blog said...

THank you berbagi info :)

Syusya Yokoyuki said...

thanks for the info,,sudi-sudi follow blog saya ye
http://bizonlinemasb17.blogspot.com/

Adam Fahmy said...

Fahmy baru join... thanks untuk info ya!!! Jemputlah ke blog saya juga :D

http://sabdapelangi.blogspot.com/

link said...

sangat bermanfaat bos .. lawat blog ana juga ya

ohdakwah.blogspot.com

Kamalia Lee said...

Terima kasih.

leekamalia.blogspot.com

Kamalia said...

Terima kasih atas info.

Insan Mujadid said...

terima kasih atas perkongsian.. jemput lawat blog baru http://insanmujadid.blogspot.com/

Zulfadli Fauzi said...

Terima kasih kerana share ilmu yg berharga ni.
Jemput lah ke blog sya,
http://shadowzpetshop.blogspot.com

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive