Saturday, May 22, 2010

Home » , » Cara Memasang Facebook Like Button Pada Blog

Cara Memasang Facebook Like Button Pada Blog

Share

Cara Memasang Facebook Like Button Pada Blog 

Saya baru terjumpa benda baru untuk dikongsi kepada semua blogger yang menggunakan blogspot. Ada di antara korang semua dah pun pasang tools seperti gambar kat bawah iaitu Facebook Like Button pada blog korang.Ok. Macam mana cara nak pasang Facebook Like Button ni? Teruskan membaca:-D.


Cara-caranya:


1. Pergi ke bahagian Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed.


2. Tandakan pada Expand Widget Templates


3. Tekan butang Ctrl + F dan cari kod ini <data:post.body/>. Lebih mudah copy dan paste kod ini ke bahagian Find dan tekan Enter.


4. Copy dan paste kod dibawah selepas kod tadi.


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

4. Klik Preview. Jika tiada masalah klik Save.


5. Selesai.




P/S: Kalau korang suka baca blog ni jangan lupa klik butang Like tau.:-D


46 comments:

4.z.L.i.N.4 said...

lucsh sekali gmbr anda yer ;p

::wan:: said...

thx for the info..=)

zuar said...

welcome.jgn lupa share dgn kawan2 kt fb..klik je btg share kt atas tu..:-)

ddYanie said...

thanx3...sgt membantu=)

zuar said...

jgn lupa share selalu kt fb..huhu

miss3808 said...

noi singgah sini... urm... thanks for the tutorial... ^^... suka sangat...

::wan fadhilah:: said...

kalau kod tu xde mcm mna ek? baru tukar template baru dan kod tu xde dlm blog? huhu

zuar said...

wan fadhilah: tak kn xde?dah tick Expand Widget Templates ke?

::wan fadhilah:: said...

huhuh... dah expand. memang xde..

::wan fadhilah:: said...

owhh.. ok dh dapt.. huhuu.. apa2 pun.. thx ya! hehehehe

PrincessKawaii said...

Kenapa tak leh buat eh? masuk preview ada je tapi bila dah klik save takde pon. pelik la. cam ne eh??

zuar said...

princesskawaii: agak susah nk jwb soalan tu..huhu.maybe line xok kot sbb tu xdpt save.maybe kot.hehe

pidot said...

Terbaek la abg zuar..
thx..

mun@warah said...

aik? xjd pun

zuar said...

aik, pelik ni...ada yang jadi..ada yang x..korang xikut step betul2 ni yg xjadi..huhu

bintang kehidupan said...

jadi2,,,heheh
thax

zuar said...

bintang kehidupan:welcome^_^

izzad said...

thanks for the sharing..

Anonymous said...

kalau nak buan buang pulak camna?? dh buang html dia tp stil ada..camna ek

Kamal said...

mmg terbaik blog ni byk informasi utk pengguna blog yg br berjinakdlm dunia blogger..

My Family Bizz said...

mmg terbaik blog ni byk informasi berguna utk pengguna blog yg br nak belajar..

zafaran herbs said...

hebat...i like

zuar said...

welcome semua..hehe^_^

reinmuhcuk said...

thnx , mnjadi :D

zuar said...

reinmuhcuk:welcome^_^

Zalina said...

nak car apa ?

Ebnu Fahmiey said...

tq der! :D

Far'ain said...

kenapa bila preview dia kelabu jee ?

zuar said...

far`ain:kelabu?tapi jadi tak?

eh effa said...

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1eAHV9EFW bila preview kua bnde ni-,-

zuar said...

Eh Effa: Delete yang tu..copy yg mcm dlm kotak tu je k;-)

Muhammad Rafik @ fik said...

TQ bro Zuar XPDC !, haha, mmg sgt berkesan, Thanks ya !, fikmedic.blogspot.com

zuar said...

muhammad rafik: welcome:-)

snap yanie said...

KENAPA TAK BOLEH EHH ? PENING DAH

zuar said...

snap yanie: pastikan dekat coding yang yanie copy n paste tu xde link mcm bawah ni k.:-).buang yang bawah ni baru jadi

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1goR9SEns

Muhammad Rafik @ fik said...

TQ bro ZUAR !!!

kiema nordin said...

yeahhh!!!!
dapat pun buadd :X

yanie said...

thankss . jadi dahh :)

DHeera Homestay said...

nak tnya...cmne kite nk taw dia dh jd kt dlm FB 2? thanks

zuar said...

dheera: nak tau jadi ke tak, klik like kt butang like tu,lepas tu tengok kt wall fb sendiri.keluar ke x

Comicon9 said...

thanks bro

ASMYRA AMRAN said...

tapi kalau dah tak de . cmne plk ?

WirDiana CollectioN said...

thanks soooo much :)

exsniper photographer said...

salam bro... tanyer skit.. berfungsi x klu wat dlm fanpage fb?

Are-Riz Ibrahim said...

salam.. knp saya punya xleh???? boleh tlg? saya x jumpa yang expand widget untuk diclick 2..

Nurul atiqah said...

saya x jumpa2 expand widget..huhu... mcm mana 2???

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive