Saturday, May 8, 2010

Home » » Tutorial Download Video di Youtube

Tutorial Download Video di Youtube

Share
Tutorial Download Video di Youtube

Youtube merupakan salah satu daripada gudang video yang terkenal dan menyimpan pelbagai jenis video samada video klip, movie, dokumentari dan sebagainya. Kebanyakkan video yang ada di dalam youtube di"upload" oleh ahli-ahli yang mendaftar di laman web youtube tersebut. Anda cuma perlu taipkan keyword ataupun kata kunci sahaja untuk mencari video yang anda mahukan.

Anda boleh menonton secara online tapi jika talian internet kurang memuaskan video akan menjadi tersekat-sekat. Anda boleh men"download" ataupun memuat turun video tersebut dan boleh menonton pada bila-bila masa. Kebanyakkan daripada anda semua semestinya dah tahu cara untuk memuat turun video melalui youtube tapi ada sesetengah orang yang belum lagi tahu caranya.

Ada pelbagai cara untuk memuat turun ataupun men"download" video di youtube. Saya akan ajar 2 daripada caranya yang amat mudah sekali. Lihat di bawah:

Bagi anda yang telah install Internet Download Manager, anda cuma perlu cari video yang anda nak kemudian tekan pada video tersebut.

Contohnya anda tekan pada kawasan hitam yang bertulis copyright by www.zuarxpdc.blogspot tu dan tunggu sampai keluar "Download this video" seperti yang ditunjukkan oleh anak panah di bawah.




Bila dah keluar "Download this video" anda cuma perlu klik dan tunggu sehingga keluar seperti paparan di bawah. Tunggu sehingga muncul saiz file seperti di dalam bulatan dan tekan Start Download. Tunggu sehingga habis.


Cara yang kedua adalah bagi anda yang tidak mempunyai Internet Download Manager ataupun yang tidak mahu download menggunakan cara seperti di atas boleh menggunakan website
www.keepvid.com.

Masuk ke website keepvid dan copy link video dari youtube tadi dan masukkan ke dalam kotak seperti yang ditunjukkan oleh anak panah.

Kemudian tekan Download.

Justify Full
Selepas klik download tunggu sehingga keluar paparan seperti di dalam kotak. Pilih jenis file yang anda nak download contohnya 3GP, FLV dan MP4 mengikut kualiti video yang diberikan.

Contohnya tekan pada Download MP4 dan tunggu proses download selesai.


Jika ada sebarang masalah jangan lupa tinggalkan di bahagian komen.:-)

8 comments:

Anonymous said...

mcamana nk download melalui idm jika button download this video xde?

zuar said...

guna idm version portable ataupun installer?

Anonymous said...

version installer...dulu boleh download tp lps aku upgrade mozilla firefox 3.6 da xblh...katanya x compatible..so mcmana?

Altaf Darwish said...

em... skang ni boleh download lagi ke dengan menggunakn keepvid tu?? url dye pon tak jumpa... am ne nak carik url dye... ni bagi ynag tak menggunakan idm...

bagi yang menggunakan idm, cuba uninstall balik mozilla tu, then install balik.. kalau dah cuba buat tak jadi gak, ade masalah kat idm tu, cuba try unistall then install balik idm tu, check kat connection ngan file types... pape kejadian seterusnyer tolong inform.. mungkin zuar leh bantu...

zuar said...

aku pki ok je bro 3.6.pki idm version bape tu?try install blk latest version

zuar said...

Altaf, masuk www.keepvid.com.ade je website tu.salah masuk website lain kot

Anonymous said...

tnya sket... nk download kena ada java ker

zuar said...

yup..java latest..kalau guna idm xpyh

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive