Friday, June 25, 2010

Home » » 10 Tips Mengurangkan Berat Badan

10 Tips Mengurangkan Berat Badan

Share


10 Tips Mengurangkan Berat Badan

Hari ini kita belajar tentang masalah kesihatan iaitu masalah kegemukan berlebihan. Masalah kegemukan berlebihan selalu terjadi kepada kita yang tak mengambil berat dengan masalah kesihatan dan berlaku tidak kira kepada lelaki, wanita, tua atau muda malah ada dikalangan kanak-kanak lagi sudah mempunyai masalah kegemukan.

Antara sebabnya ialah kurangnya pengetahuan tentang pengambilan makanan berkalori tinggi dan berlemak yang merupakan penyumbang utama masalah tersebut.

Di bawah merupakan tips mengurangkan berat badan yang patut diamalkan oleh kita semua.

10 Tips Mengurangkan Berat Badan

1. Elakkan/kurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi seperti ayam goreng, nasi
goreng, lemak tepu tinggi seperti susu sejat , santan kelapa dan susu cair.

2. Elakkan/kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi seperti kek, desert, coklat dan ais krim.

3. Jangan minum sebelum habis makan.

4. Elakkan pengambilan minuman bergas.

5. Kurangkan memakan makanan berminyak.

6. Elakkan makan makanan ringan.

7. Makan makanan berfiber seperti produk bijirin terutama oat, buah-buahan dan sayuran.

8. Pengambilan makanan secara berkala dan teratur.

9. Perbanyakkan pengambilan makanan yang direbus.

10. Selalu bersenam untuk menghilangkan lemak tepu di badan.

Badan sihat otak cergas...:-D

10 comments:

hiDAyah_muRNi said...

hahah.mantap tol kucing tu,thx info ni =]
tp nak crk tips nek berat benarnye,wahaha
>> 'Model' Surat Khabar??!

aNiS tHe BumbleBee said...

aik,dah tukar genre ke blog ni?kekekeke!lagi 1 petua,rajin2lah berpuasa sunat..dapat jugak pahala..ye dak?

zuar said...

puasa sunat tu sllu je...awak je yg xtau..kekeke

zuar said...

yup..sama la kite hidayah_murni..huhu

aNiS tHe BumbleBee said...

tihihi! nenek sy bg petua,minum air nasi yg tengah nk siap masak tu,1sudu tiap2 hari.dulu sy buat camtu,tu yg bada taf dah skang.kekeke! nk lagi cepat,minumlah semangkuk. takut tak surut2 ler pulak berat badan tu nnti kang.kekeke!

zuar said...

yg tu la sy tkt tu..nnti nak kena ikut petua ni lak..kekeke

mama rock said...

tip kempiskan perut ada tak? hihihihih

zuar said...

tips kempiskan perut kena g gym selalu..hehe

mama rock said...

hahhhaha.....ok thanx zuar.

familicare said...

Bayi Seringkali Demam, Selsema dan Batuk?

pelbagai info kesihatan bersama kami ;)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive