Thursday, June 24, 2010

Home » » Cara Memasang Retweet Button Pada Blog

Cara Memasang Retweet Button Pada Blog

Share

Cara Memasang Retweet Button Pada Blog

Sejak populariti Twitter meningkat dari masa ke semasa, saya juga dah cuba menggunakan Twitter iaitu salah satu rangkaian laman sosial untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan. Korang boleh baca mengenai Twitter di sini


Dengan memasang Retweet Button pada blog  boleh meningkatkan lagi jumlah trafik ataupun pelawat melawat ke blog ataupun website kita. Ini kerana jika mempunyai ramai follower di Twitter membolehkan korang memanipulasi Twitter untuk tarik mereka singgah ke blog dan jika korang pasang iklan Nuffnang berkemungkinan income korang akan lebat setiap hari.-D.

Cara memasang Retweet Button:


Contoh 2 Pilihan Retweet Button

 
1. Pergi ke Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed

2. Expand Widget Template

3. Kemudian tekan Ctrl + F dan cari code seperti di bawah:

<data:post.body/>

4. Copy code Retweet Default Version di bawah dan paste di bahagian atas  <data:post.body/> 
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"> </script>
 
5. Preview dulu template, kalau tiada sebarang masalah klik Save dan Publish.

6. Bagi yang nak gunakan Retweet Compact Version gantikan code di bawah sama seperti arahan no 5.
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = "compact";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>

7. Selesai.



Jadi tak??:-D

2 comments:

mrs.JamaL said...

Ada tak ayat lain selain dari data post body tu..sebab saya punya memang xder walaupown dah di copy n paste tp still x jumper..

Muhammad Rafik @ fik said...

hahah, bro Zuar, dapat tu memang dapat tapi, ada pula pkataan "Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1h9yGo8Jx"

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive