Monday, June 21, 2010

Home » , » Fix Masalah NTLDR is Missing

Fix Masalah NTLDR is Missing

Share
 
Fix Masalah NTLDR is Missing

Saya pernah alami masalah “NTLDR is missing” bila saya mula-mula hidupkan komputer.  Bila masalah ni berlaku saya tak dapat nak log masuk ke bahagian Desktop. Masalah ni mungkin jadi disebabkan oleh Windows boot loader tak dijumpai dalam sistem dan NTLDR telah corrupt ataupun telah di delete.  

Jadi apa yang saya buat ialah:

1. Tukarkan First boot sequences kepada CD-ROM.

2. Masukkan CD Windows dan Reboot/Restart.

3. Tekan apa-apa butang bila keluar “Press any key to boot from CD”.

4. Tunggu hingga muncul “To repair a Windows XP installation using Recovery Console, Press R”, anda klik butang R.

5. Anda akan ditanya sistem mana yang anda hendak baiki, masukkan angka 1 dan tekan Enter.

6. Anda akan diminta untuk masukkan password admin jika ada. Jika tiada abaikan dengan menekan butang Enter.

7. Lepas tu taip:

COPY D:\I386\NTLDR C:\

COPY D:\I386\NTDETECT.COM C:\

8. Tukarkan D: kepada drive CD-ROM anda.

9. Remove CD dan Restart komputer.


Cara ni kadang-kadang menjadi dan kadangkala tak untuk sesetengah komputer.Saya tak tau apa sebabnya. Untuk langkah keselamatan, apa yang perlu korang buat adalah buat backup benda-benda penting dulu sebelum anda menangis tak berlagu kena format.



P/S: Untuk pengguna Windows XP sahaja.

5 comments:

usya said...

bro no 8 xpaham la, mcm mane nk tukar? kalau xdpt nk masuk dekstop bley back up x data kt c? ade carenye x? dulu anta kedai kes mcm nie la. tp die bley backup c,

zuar said...

byk cara sbnrnya nak masuk c kalau problem cmni..tp ada yg complicated..klu ssh2 sgt format je la.huhu.no 8 tu, d: tu untuk drive cd rom snediri la..kalau ada 2 partition je, c ngn d, mknanya e: tu cd-rom la

SuFian HaKim said...

Bro, aku aa 1 pc ni sama masalahnya macam ni ah lama daa . Tau cara nak formatnya cuma tak ada la CD Windows XP nya :( , bro ada x ? kalo ada leh aku donlod nanti :)

zuar said...

ada..tapi file besarla...

seo tutorial said...

thanks for the good article. keyword research, competition analysis, on-page and off-page are the topics included in seo tutorial. this website is offering free seo tutorial with practical explanation.seo tutorial

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive