Friday, June 4, 2010

Home » , » On Screen Keyboard

On Screen Keyboard

Share
On Screen Keyboard

Tutorial kali ni saya nak tunjukkan alternatif kepada penggunaan keyboard komputer untuk menaip. Kalau korang ada masalah pada butang keyboard contohnya butang rosak dan huruf tak boleh tekan untuk taip sesuatu ayat, korang boleh gunakan On screen keyboard yang disediakan oleh Microsoft dalam Windows. Cara ni amat sesuai kepada yang menggunakan laptop sebab nak tukar keyboard seketul memang mahal. Kalau pengguna PC takde masalah.

Apa penyelesaian yang korang boleh buat ialah gunakan mouse dan klik pada butang ataupun huruf di screen untuk taip sesuatu perkataan. Mungkin agak lambat kalau kita nak taip sesuatu ayat, tapi amat sesuai digunakan pada waktu emergency. Selain tu jugak cara ni dapat mengelakkan keylogger @ pencuri password untuk meniru password yang korang tekan pada keyboard terutama sekali bagi pengguna yang selalu menggunakan online banking.

Bagi pengguna Windows XP:

Klik butang Start > Programs > Accessories > Accessibility > On Screen Keyboard.

Contoh On Screen Keyboard bagi pengguna Windows XP



Bagi pengguna Windows 7

Klik butang Start > All Programs > Accessories > Ease of Access > On screen Keyboard

Cara lain:

Tekan butang Windows + R untuk masuk ke Run > Taipkan OSK > Tekan OK.

Contoh On Screen Keyboard bagi pengguna Windows 7



Korang dah try??

1 comments:

Eiydah said...

thanks banyak2

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive