Saturday, June 26, 2010

Home » » Trick Melajukan PC|Disable Services

Trick Melajukan PC|Disable Services

Share

Trick Melajukan PC|Disable Services

Saya pernah alami komputer menjadi terlalu berat untuk loading bila terlalu banyak aplikasi yang digunakan dalam waktu yang sama. Untuk melajukan sikit performance komputer kita perlu Disable beberapa Service yang tak diperlukan pada Windows XP. Bila kita disable Service yang tak perlu pada sistem akan menjadikan performance komputer lebih lancar dan tak terlalu berat untuk buka sesuatu fail.

Caranya:

1.Klik kanan pada My Computer > Pilih Manage

2. Pada Computer Management(Local) lihat di sebelah kanan dan klik pada Services and Applications > Services dan disable semua service di bawah dengan cara klik kanan > Properties > Pada Startup Type anda pilih Disable.

3. Restart.


Services yang perlu disable:

Alerter
Application Layer Gateway Service
Application Management
Ati Hotkey Poller
Automatic Updates
Background Intelligent Transfer Service
Clipbook
Com+ Event System
Com+ System Application
Distributed Transaction Coordinator
Error Reporting Service
Fast User Switching Compatibility
Help and Support
Human Interface Device Access
Imapi CD Burning Com Service
Indexing Service
Internet Connection Firewall (icf)/Internet Connecton Sharing(ics)
Ipsec Services
Logical Disk Manager
Logical Disk Manager Administrative Service
Messenger
Ms Software Shadow Copy Provider
Net Logon
Netmeeting remote desktop sharing
Network dde
Network dde dsdm
Nt lm Securtiy Support Provider
Performance Logs and Alerts
Portable Media Serial Number Service
Qos rsvp
Remote Desktop Help Sesson Manager
Remote Registry
Removable Storage
Secondary Logon
Security Accounts Manager
Server
Smart Card Helper
Ssdp Discovery Service
System Restore Service
Task Scheduler
Tcp/ip Netbios Helper
Telnet
Terminal Services
Uninterruptible Power Supply
Universal Plug and Play Device Host
Upload Manager
Video Proes
Volume Shadow Copy
Webclient
Windows Time
Wireless Zone Configuration
Wmi Performance Adapter
Workstation


Selamat mencuba^_^

12 comments:

pokku kelate said...

susah nya nak cari satu persatu huhu win7 berat gila huhu

zuar said...

klau berat kena tambah ram la..huhu

Anokganu said...

nak tingktkan windows expereince index cmne?..bende nie turun naik gak ke perfomance nyer??..cth dari 4.3 trun ke 4.0..cmne nk atasinyer...

Anonymous said...

x baheyekan r efect kt sistem r program pew2 kew...sila bri tunjuk ajar ea bro..hehe

zuar said...

xde effect pe2 pun..lagi laju ada la pc..:-p.anonymous leh x letak nama??sng ckt nk tau sape.huhu

zuar said...

kalau nak tmbh yg tu kena update driver + upgrade grafik kad

syah said...

mana nak cari software windows vista home basic..dah puas survey tapi hampehhh...kot² bro leh tlg..(wan survey)

zuar said...

syah: sori bro..xpasti la..nape xpki win 7 je..kn lg ringan tu?

Pelikx said...

zuar,aku test step ko ni,lepas restart trus tak leh on netbook aku
knape ye?

zuar said...

pelikx:bro, salah buat yang lain kot..registry ni kena hati2..salah buat bnda lain mmg lain jadinye..huhu

_dEadhEadz00_ said...

bro.. haku nk tny.. camne nk ljukn laptop acer gateway..??? ble haku open 1 folder,lmbt nk open... kene tnggu 2-3 mnt laa... camne bro..?? tlong r... :-/

aim said...

download "advanced systemcare ". software ni akn jaga performance pc korang. download yg free dulu. lepas 2 install. lepas install siap, cri bahagian "managed license". masukkan license key. search licen key advanced systemcare ni kat google. paling senang kat youtube banyak diorang share. software ni selalu diorang update so kena cari license key yg sama siri sofware yg korang download. bila da dapat license kemudian masukkan. kena ingat bila masukkn license, padam modem @ broadband dulu.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive