Sunday, September 26, 2010

Home » » Hati-hati Dengan Stuxnet!Serangan Siber Paling Bahaya

Hati-hati Dengan Stuxnet!Serangan Siber Paling Bahaya

Share


   
Hati-hati Dengan Stuxnet!Serangan Siber Paling Bahaya

TEHERAN - Selepas berjaya menyerang tujuh buah negara, Iran kelmarin menjadi mangsa terbaru apabila pakar-pakar komputer di republik Islam itu mengesan kemunculan cecacing siber paling berbahaya, Stuxnet.

Agensi berita rasmi ISNA melaporkan, sekumpulan pakar nuklear turut menyertai mesyuarat kecemasan semalam bagi menangani virus maya itu yang dipercayai boleh mengambil alih sistem kawalan tenaga elektrik kawasan industri.

Sehingga kini, cecacing itu yang dikesan di Jerman sejak Jun lalu telah menjangkiti lebih 45,000 sistem kawalan industri di India, Pakistan, Indonesia, Kanada dan Amerika Syarikat (AS) sebelum merebak ke Iran minggu lalu.

zuar cakap:
Serangan siber paling bahaya selepas kemunculan Conficker tak lama dulu. Kemunculan Stuxnet ni nampaknya digunakan untuk memecah masuk sistem nuklear di Iran. Kita di Malaysia mungkin akan dapat serangan worm Stuxnet ni tak lama lagi sama macam worm Conficker. Jadi, berhati-hati dan pasangkan Antivirus terbaik untuk mengelakkan ancaman siber yang makin menjadi-jadi sekarang ni.

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive