Thursday, September 2, 2010

Home » » Jenis-Jenis HP BlackBerry

Jenis-Jenis HP BlackBerry

Share
Jenis-Jenis HP BlackBerry


BlackBerry Bold 9700

BERMULA dengan Bold 9000 yang diperkenalkan pada tahun 2008, model tersebut terus mengalami evolusi melalui penampilan terkini Bold 9700 awal tahun ini.

Generasi kedua peranti berjenama Bold ini mengalami perkembangan yang ketara dari segi pembangunan fungsi dan spesifikasi multimedia sesuai untuk aplikasi peribadi mahu pun profesional.

Bold 9700 dibangunkan bersama papan kekunci QWERTY serta trek pad sensitif untuk kawalan operasi yang lebih intuitif dan responsif.

Dari segi simpanan data pula, model berkenaan dilengkapi memori binaan dalam 256 megabit (MB) serta menyokong kad memori microSD atau SDHC sehingga 32 gigabit (GB).

Ia turut dilengkapi dengan kamera 3.2 megapiksel bersama fungsi flash, pemfokusan auto serta rakaman video dan paparan skrin definisi tinggi 2.44 inci.

Fungsi lain yang ditawarkan adalah seperti akses Wi-Fi binaan dalam, pelayaran web, sistem penentu kedudukan global (GPS), pembesar suara berkualiti dan sambungan Bluetooth.

BlackBerry Javalin

TURUT dikenali sebagai Curve 8900, BlackBerry Javalin ini di pacu menggunakan pemproses 512 MHz dengan memori binaan dalam 256 megabit (MB).

Dari sudut multimedia, ia dilengkapi skrin HGVA, kamera 3.2 megapiksel dengan pemfokusan auto, sambungan USB dan Bluetooth serta sokongan kad memori microSD.


Tidak ketinggalan, ia turut disempurnakan bersama fungsi sistem penentu kedudukan global (GPS).

Untuk memudahkan capaian kepada sambungan Internet, peranti selular ini dilengkapi sambungan aplikasi Wi-Fi.

Walau bagaimanapun, BlackBerry Javalin ini tidak dilengkapi dengan capaian rangkaian 3G.

BlackBerry Curve 8520

SEBENARNYA terdapat beberapa model yang dikeluarkan di bawah jenama Curve tetapi Curve 8520 merupakan antara yang popular.

Ia dibangunkan dengan reka bentuk yang sesuai untuk keselesaan genggaman tangan selain mempunyai papan kekunci QWERTY mudah dan skrin paparan bergaya dengan 65,000 warna.

Antara spesifikasi yang ditampilkan pada model ini adalah seperti kamera dua megapiksel, capaian rangkaian EDGE dan memori binaan dalam 256 megabit (MB).

Berbeza daripada model-model BlackBerry yang lain, Curve 8520 mempunyai fungsi unik butang media pada bahagian atas untuk akses mudah permainan muzik dan multimedia.

Lebih menarik, kawalan operasinya boleh dijalankan dengan mudah melalui navigasi menggunakan trek pad.


Menerusinya juga, pengguna boleh memuat naik foto atau video secara terus kepada laman web sosial atau laman sembang serta boleh diintegrasi bersama perisian desktop Apple Mac.

BlackBerry Storm 2

MERUPAKAN generasi kedua bagi BlackBerry Storm, spesifikasi model tersebut telah mengalami banyak peningkatan.

Antaranya, pengenalan skrin sesentuh berteknologi moden untuk kemudahan kawalan operasi hiburan dan telekomunikasi di mana-mana sahaja.

Turut diperkenalkan, teknologi SurePress iaitu sistem skrin sesentuh elektronik yang bakal menjadikan aktiviti menaip menggunakan papan kekunci maya lebih mudah, selesa dan tepat.

Storm 2 yang disempurnakan bersama sistem operasi OS 5.0 dibangunkan dengan reka bentuk premium, lensa berkaca, plat belakang keluli tahan karat dan paparan skrin luas bersaiz 3.25 inci.


Keunikan lainnya ditampilkan pada kamera 3.2 megapiksel, memori 256 megabit (MB) binaan dalam, sokongan kad memori microSD atau SDHC sehingga 32 gigabit (GB) dan sambungan rangkaian UMTS/HSPA/EDGE/GPRS, GSM serta Wi-Fi.

Dari segi perisian pula, telefon bimbit pintar ini dilengkapi dengan integrasi Desktop Manager, Media Sync, BlackBerry Services serta sokongan Pelayan Enterpris BlackBerry (BES).

Untuk operasi multimedia, Storm 2 dilengkapi set kepala 3.5 milimeter (mm), permainan media seperti video dan muzik serta sambungan multimedia.

Sumber asal: Utusan Online

5 comments:

Fazri said...

nice info gan. Izin sharing ye

Nur Raidah, Shahril Azry said...

blackbery mana yg boleh video col,wifi n gps?

Unknown said...

ikut copas ajj bray...
mau tanya ada BB yang cdma ga?????

mksh!!!!

liat ajj:
iwanhaerul.blogspot.com;;)

Anonymous said...

xtaw nak beli hp mcmane..

Anonymous said...

nk beli bb yang harga die skrg 400 ke bwh..xde ke??tringin nk pkai..biasa la student;=((

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive