Thursday, September 23, 2010

Home » » Proton Guna Enjin Turbo Tahun Depan??

Proton Guna Enjin Turbo Tahun Depan??

Share
Proton Guna Enjin Turbo Tahun Depan??

SHAH ALAM 23 Sept. – Proton Holdings Bhd. akan memperkenalkan enjin bercaj turbo yang baharu tahun depan dengan Proton Exora dijadikan sebagai model pertama menggunakannya.

Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, prestasi enjin itu adalah bersamaan dengan enjin dua liter.

"Enjin itu akan menyokong produk-produk masa depan Proton yang berkaitan dengan prestasi yang dipertingkatkan, pelepasan dan kualiti,” kata beliau kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan syarikat di sini hari ini.

Syed Zainal Abidin berkata, sebelum akhir tahun, syarikat pembuat kereta negara itu akan melancarkan versi berwajah baharu model sedia ada dan model baharu dengan kerjasama Mitsubishi Motors. Model baharu itu ialah penggantian untuk Waja, kata beliau.

Beliau berkata, harga model penggantian Waja lebih tinggi sedikit seiring dengan prestasi dan ciri-ciri yang lebih baik.

"Proton telah pun memulakan pembangunan kenderaan hibrid dan elektrik yang pada masa ini tertakluk kepada penilaian prestasi, ujian dan penilaian keselamatan,” kata beliau. – Bernama


zuar cakap:
Nampaknya inovasi yang Proton buat dari masa ke semasa sangat membanggakan. Bermula dengan kereta pertama Malaysia hinggalah adanya Proton Exora MPV Malaysia sendiri dan sekarang Proton dalam usaha nak gunakan enjin turbo untuk kereta Proton berwajah baru iaitu Waja baru yang seakan-akan Mitsubishi Lancer. Sebagai rakyat Malaysia kita patut bangga dengan pencapaian ni walaupun jika nak dibandingkan dengan kereta import kita masih lagi setapak di bawah tapi Proton ada perancangan mereka sendiri untuk jadikan kereta nasional yang boleh dibanggakan oleh seluruh rakyat Malaysia di masa akan datang. Malaysia Boleh!!!

2 comments:

sawi81 said...

cuma klu dah masuk enjin turbo 2, body pun kena kuat ckt...:))

zuar said...

tula pasal..kete lama2 dlu body lg thn.tebal plak tu.huhu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive