Tuesday, October 19, 2010

Home » » 10 Tips Menjadi Pekerja Cemerlang

10 Tips Menjadi Pekerja Cemerlang

Share
  
10 Tips Menjadi Pekerja Cemerlang

Sedikit tips untuk pekerja yang dah lama bekerja tak terkecuali yang baru nak mula kerja ataupun yang tak kerja lagi dan akan kerja nanti.:-D. Tips untuk jadi seorang pekerja yang cemerlang dan disayangi bos(bukan bercinta dengan bos). Tengok 10 tips yang ada kat bawah:

1. Beyond Expectation. Maksudnya mesti buat lebih dari apa yang bos minta. Contohnya sesuatu tugasan bos suruh siapkan esok, sebolehnya siapkan tugasan tu hari ini.

2. Tahu apa kemahuan bos. Kita harus/patut tahu sifat ataupun kemahuan dan style bos kita, kemudian kita sesuaikan dengan diri kita.

3. Tiada istilah Yes Bos! Maksudnya walaupun kita mesti hormat bos kita, tetapi dalam sesuatu keadaan dan situasi kita mesti berkata "tidak" dan haruslah memberi jawapan/alasan yg konkrit bagi menyokong pendapat tu. Sometimes bos suka orang yang macam ni...Bos akan tahu kita berpendirian, berani dan berfikir sebelum bertindak.

4. Berani untuk bercakap. So speak up!!! Tapi pastikan apa yang kita nak cakapkan berdasarkan kita punya kepakaran. Jangan terlalu diam bila bermesyuarat bersama bos. Lontaran idea-idea yang bernas.

5. Bos juga manusia biasa, kadang-kadang dia perlukan kawan. Luangkan masa sesekali bersama bos. Dengan ini, kita lebih dapat peluang untuk mengetahui dengan lebih dekat personaliti dan gaya bos kita.

6. Kalau bos marah, jangan kita pun sibuk nak mempertahankan diri mengatakan kita tak bersalah. Ingat cara ini tidak akan berhasil. Biar bos marah dulu, kita dengar saja. Bila selesai baru kita terangkan situasi sebenar.

7. Jangan suka menipu. Bos suka orang yang jujur. Sekali dia tak percayakan kita, jurang lebih besar akan wujud antara kita dan bos.

8. Jangan mengeluh jika diberi sesuatu tugasan. Berfikiran positif. Hanya bos yang tahu kebolehan dan X factor yang ada pada kita. Jadi,anggaplah tugasan itu sebagai satu penghargaan dan belajar sesuatu yang baru.

9. Mestilah rajin, be smart dan mempunyai sense of urgency.

10. Sentiasa senyum. Ingat semua orang ada masalah di dunia ini. Kalau kita berselisih faham dengan bos, jangan terlalu tunjuk. Sabar....Tarik nafas panjang-panjang..Telan panadol 2 biji pastu tido.....Esok pergi kerja mulakan dengan senyuman.:-D


P/S: Jangan jadi kaki bodek bos sudey....:-p

5 comments:

y@n@ M!B said...

zuar amalkn ke cara mcm ni? tettt~ =p

yg no 1 tu ssh betol nk capai..klu boleh mls wat keje..cane tuh? :g:

zuar said...

yana: erkkk...soalan cepu emas tu..hehe.mmndgkan sy xkeje lg jadi sy xamalkan..kekeke. kalau boleh xnak buat keje pastu dpt gaji je kan..hehe

finalcross said...

hohoho...aku bkn tk mau jd pekerja cemerlang, yg menjadi masalahnye bile ade yg ambil kesempatan dgn bodek bos mengalahkan pekerja cemerlang... jd yg layak digelar pekerja cemerlang bagai tk berguna kn...dasar kaki pengampu...hmmm

zuar said...

xpe2..bnda baik yg kita buat akan dibalas baik nnti:-D

Anonymous said...

Kita berhibur jap dengan pantun kelakar di bawah, yang dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’ hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive