Monday, October 25, 2010

Home » » Kenapa Komputer/PC/Laptop/Netbook Hang?

Kenapa Komputer/PC/Laptop/Netbook Hang?

Share

Kenapa Komputer/PC/Laptop/Netbook Hang?

Kenapa komputer/PC/laptop/netbook hang?(bukan macam cakap orang kedah "awat dengan komputer hang?"). Tapi kenapa komputer/PC/laptop/netbook selalu hang(kaku) secara tiba-tiba bila kita tengah guna buat kerja. Antara sebabnya:

1. Overheating Processor Motherboard
Kalau kipas untuk penyejuk rosak ataupun dihalang dari berfungsi dengan sempurna processor akan menjadi cepat panas dan berhenti berfungsi pada suhu-suhu tertentu.

2. Kerosakkan pada Hard Disk

3. Masalah Virus

Penyelesaian untuk perbaiki masalah Komputer/PC/laptop/netbook Hang:

Masalah 1: Periksa sama ada kipas pada processor berfungsi dengan betul atau tidak. Pastikan kipas berfungsi dengan baik dan bersih dari habuk. Cuci sikit lubang-lubang udara bagi senang udara keluar masuk. Selain tu, bagi pengguna laptop ataupun netbook, gunakan kipas khas untuk sejukkan laptop.

Masalah 2: Buat scandisk dan checkdisk. Kalau ada banyak bad sector yang tak dapat diperbaiki, anda perlu gantikan hard disk dengan yang baru. Selepas buat scandisk dan checkdisk, buat defragment untuk susun balik fail.

Masalah 3: Masuk ke Safe Mode, turn off system restore dan scan dengan antivirus yang sesuai dan kuat seperti Kaspersky Antivirus.

Sebab lain:
Hardware Conflict
Software tak support
Masalah power supply
RAM rendah & tak sesuai

Ada banyak lagi sebabnya...Ada sapa-sapa nak tambah???

6 comments:

y@n@ M!B said...

alaaa lemah la bab² computer ni..zuar dtg opis tlg check pc leh?? bkn takat hang je ni, kdg² jd lembab pehtu tiba² restart sendiri..berhantu kut..ngee~ =P

zuar said...

haaa...jap2..tunggu jap..nk pi la ni..haha..yana try scan guna trojan remover kt sini

http://zuarxpdc.blogspot.com/p/download-antivirus.html

guna yg portable xpyh install..tu kes bela virus la tu..xde sbb lain..heeeee

aNiS tHe BumbleBee said...

ada lagi 1 sebab....
pasal lappy tu dah lama xkene lempang...muahahaha!

zuar said...

lempang ke lempaq???klu lempang hidup lg..klu lempaq innalillah..kekeke

Anonymous said...

kalau nak bersihkan kat rumah x berani la bro bukak kpas latptop ni...klau hantar kedai die cas beraoPA?

Anonymous said...

kalau laptop hang sbb hp vibrate dekat ngn laptop nk wat cmne ye..

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive