Tuesday, October 12, 2010

Home » » Rakam Gambar Bumi Pakai I-Phone 4???

Rakam Gambar Bumi Pakai I-Phone 4???

Share
 Gambar bumi yang dirakamkan oleh iPhone dan kamera video 
 

Rakam Gambar Bumi Pakai I-Phone 4???

NEWBURGH, New York - Seorang bapa, Luke Geissbuhler, 40, dan anak lelakinya, Max berusia tujuh tahun mencipta cara untuk merakamkan gambar Bumi yang kelihatan seperti dirakamkan dari angkasa lepas dengan hanya menggunakan telefon pintar iPhone dan kamera video, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Gajet iPhone dan kamera video itu diletakkan di dalam sebuah bekas makanan kecil dan diterbangkan dengan menggunakan belon cuaca di sini pada Ogos lalu.

Selepas berada 30.57 kilometer dari Bumi dan merakamkan gambar serta terbang selama 102 minit, belon itu pecah dan jatuh ke Bumi dengan menggunakan payung terjun.

Geissbuhler mengesan belon yang jatuh itu berpandukan sistem penentu kedudukan global (GPS) iPhone tersebut. Belon itu didapati jatuh di atas dahan sebatang pokok 48.28 kilometer dari tempat ia diterbangkan.

Telefon dan kamera itu mengharungi angin selaju 160.93 kilometer sejam dan suhu -60 darjah Celsius. Rakaman imej Bumi selama tujuh minit itu boleh dilihat di www.brooklynspaceprogram.org. - Agensi


0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive