Monday, November 29, 2010

Home » » 10 Antivirus Komputer Terbaik dan Tips Antivirus

10 Antivirus Komputer Terbaik dan Tips Antivirus

Share

10 Antivirus Komputer Terbaik dan Tips Antivirus

Kebanyakkan dari kita yang gunakan komputer selalunya akan pasangkan antivirus dalam komputer/PC untuk keselamatan. Terdapat banyak antivirus yang boleh kita jumpa di internet. Tapi tak semuanya bagus dan boleh dipercayai. Sepatutnya kita kena berhati-hati untuk pilih antivirus yang sesuai supaya dapat berfungsi dengan baik dan tak menimbulkan masalah pada komputer kita nanti. Apa masalahnya? Baca sampai habis ye...

Saya pun gunakan antivirus kat laptop buruk lama saya ni. Lama ke? Lama la jugak dalam 3 tahun lebih. Walaupun dah lama tapi Alhamdulillah laptop ni jarang buat hal. Kalau buat hal tu pun masalah kecik je. Bukan sampai tahap kronik. Bersyukur jugak dapat guna laptop ikut kemampuan sendiri kan. Laptop murah je Acer Aspire 5052. Tak macam korang semua laptop baru-baru, power-power kan.:-p

DI bawah ni ada senarai antivirus komputer terbaik yang boleh kita gunakan untuk kawal keselamatan komputer kita dari virus/malware/spyware dll.

1. Avast

2. Avira 

3. AVG

4. Bitdefender

5. Eset

6. Kaspersky Lab

7. McAfee

8. Panda

9. Symantec

10. Trend Micro


Seriously antara 10 antivirus kat atas tu, saya cuma pakai Kaspersky je. Saya pernah guna AVG dengan Avira,  tapi memang prefer Kaspersky lagi. Sebenarnya kita pakai la Antivirus yang kuat mana sekalipun tapi kita sendiri yang buat kesalahan benarkan virus tu masuk, memang virus tetap akan masuk.

Ada yang tanya saya antivirus mana yang bagus, saya cakap Kaspersky. Tapi berbayar la kan..Tapi kalau tak pandai jaga virus tetap buat sarang:-D. Cuma kurang la sikit dari pakai antivirus free tu. Kalau pandai jaga pakai yang free pun dah cukup. Avira pun ok.;-)

Tips memilih antivirus ni bergantung kepada spec(spesifikasi) komputer kita. Kalau spec tinggi boleh la pakai antivirus yang terkini sebab pencipta antivirus akan sentiasa update dari tahun ke tahun untuk tambahkan lagi fungsi antivirus tu. Bila diorang update, saiz antivirus tu akan bertambah berat dan kalau spec rendah kita gunakan antivirus berat, mula la komputer jadi lembab semacam. Bukan sebab virus tapi antivirus tu sendiri.

Contohnya kalau laptop saya ni spec rendah, bila saya try install Kaspersky 2010, memang macam labi-labi kura-kura la nak running program lain. Kasperksy 2009 pun agak lembab jugak. Boleh pakai tapi  memang slow sikit. Sebab tu saya cuma pakai Kaspersky Internet Security 7. Dah la ringan, free pulak tu(kena guna trick ni). Walaupun antivirus tu version lama tapi Alhamdulillah virus tak pernah masuk lagi sampai sekarang melalui internet sebab saya guna Internet security.


Selalu virus yang masuk samada melalui internet ataupun penyebaran melalu pendrive. Paling mudah sekali masuk melalui pendrive. Sebab tu bila kita berkongsi pendrive, jangan lupa scan dulu. Jangan bukak pendrive melalui double click, bukak melalui address bar ataupun run lebih selamat.

Ok, setakat ni dulu tips untuk entri kali ni. Tak nak panjang-panjang nanti jadi bosan sampai tetido sebelum habis baca. :-p. Tips-tips ni melalui pengalaman saya sendiri untuk dikongsi bersama. Nanti kalau ada tips lagi saya kongsi lagi. Banyak lagi ni..Stay tuned with zuarxpdc.com ok. Kalau korang ada soalan boleh tinggalkan komen di bawah tanpa paksaan. Nak share pengalaman pun boleh..Kalau yang ada Facebbok tu jangan lupa add group Sumber Informasi Terkini k.:-D

Sebelum bersurai saya nak tanya sikit korang guna antivirus apa?


25 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

haa! elok nau la ko post pasal antivirus ni..ni ha,sy nk tnye, yg kaspersky ni..skang ni da tak boley update dah database dia.asik out of date je.bila update,takat 21% tuuuu je laaa,smpai patbelas tahun.huwaa!bagaimana kah??

nairaariaa said...

tq sbb tips...memabntu gak tgh2 penin nak pilih antivirus nie...hee~

MelRomeo | Melz said...

Lappy & Komputer aku . Dua-dua pakai Avira heee terbaik yok!

zuar said...

MelRomeo: yeke bro..tula..kalau pandai jg pakai yg free pun ok..xpyh beli pun xpe..hehe.Btw thanks sebab sudi komen kat sini otai blog:-D

jom sama2 kita singgah ke blog melromeo:-D

zuar said...

anis: kaspersky 7 yang saya masukkan tu ke?

nairaariaa: welcome..cuma berkongsi pe yg patut je:-D

aNiS tHe BumbleBee said...

ha laaa...yg tu laa..nk buat camna?org soal dia,dia soal balik.haishhh!

finalcross said...

Aku gune Avast Free jek. Hmmm,ok kot. tkde mslh pape pun.

Anonymous said...

senang je nk trick k.i.s 11 salah satunya download trial reset. tp yg lecehnye kna tiap2 bulan kena la buat reset klo tak tak tak baloi gak.hehehe. Good luck smua...

Anokganu said...

tp kn..kapersky nie leceh ckit...asal fail kne virus..ia nie nk buang aje kerjanyer fail tuu...xleh heal balik ke fail tu???...

pjam said...

Bro...skdr utk pmbetuln...Sbnrnya kdr mengesan virus utk antivirus berbayar tiada bezanya dgn y percuma.setiap pengeluar y mengeluarkn antivirus berbayar & percuma akn menggunakan enjin dan definisi y sma. jd x kisah la gne y mne2, komputer kt akn dpt kdr perlindungn y sma.y mmbezaknnya,bg y berbyr die akn mnmbh fungsi lbih sprti standalone firewall, sandbox (avast!, dan online scanner.tp kdar mengesan virus ttap sma.

Kimi said...

saye gune kaspersky internet security 2011,mmg kuat gile rr

zuar said...

anis: heeee..guna la manual update..klu xleh update on9 sampai sekerat tu maybe line slow.

finalcross: avast yg aku xsuka dia punya bunyi tu..hehe.

anonymous: yup..boleh guna trial resetter.tp kis 7 leh guna crack..smpi la hbs key tu:-p

anokganu: jgn delete..disinfect je..dia akan buang virus..xdelete skli dgn file

pjam: ada beza gak bro..contohnya kalau guna avira, ada certain virus dia xleh delete, tapi kalau guna kaspersky dia boleh..maknanya ada kelebihan lg untuk yang berbayar

kimi: yup..kaspersky mmg kuat..sebab tu drg nak jadi penaja ferrari plak.hahaha

aNiS tHe BumbleBee said...

guna manual pon xjalan.dok 21% tu laa 800ratus tahun.line slow?tak kut?lari 2MB kt sini nih.so,skang ni nk nyahkan kaspersky.slamat jalan romeo.ahahahaa!

Anonymous said...

Nak antivirus ringan? Eset pengalaman ku terbaik.
Nak antivirus power? Kaspersky pengalaman ku terbaik.
Nak antivirus free? Avira pengalaman ku terbaik.

Tak nak antivirus? Ubuntu adalah pengalaman ku yg terbaik.

sekadar kongsi pengalaman..

pch said...

spec paling penting...sokong 100%



ANTIVIRUS PALING RINGAN

CARA MUDAH LOCK USB PORT: SUIS USB

zuar said...

anonymous: anon, btl tu..aku sokong 100%:D.tulis la nama..sng ckt nk tau sape.

pch: betul tu p.cik hussein.spec plg penting.pki la av kuat mn pun kalau spec slow xleh suport gak av yg berat tu

Kimi said...

bagi ku panda adalah antivirus yg paling ringan di dunia kerana bila kita install dia,dia tak akan effect komputer langsung

edocopper said...

eset pilihanku... ringan n simple hihi

Anonymous said...

aku guna eset smart security ok jer...takde masalah pun....lappy & desktop sket takde masalah...

zuar said...

kimi:aku kesian kat binatang2 ni..tak sampai hati nak guna..hahaha

edocopper & anon : eset pun ok..tp better kaspersky^_^

Anonymous said...

saye punye comment,
sbnarnye, semua anti virus kne ade certificate dari microsoft, jadi, microsoft punye anti virus lagi bagus berbanding anti-virus lain, sbb die ade semua pengeluar anti virus punye engine, gunelah microsoft esential, kpada sesape yang gune windows ori la ye,

mastura said...

saya guna PANDA.. FRIENDLY USER ;)

Dili Tambayonk said...

thanks info nya..

lihat juga MY BLOG

Anonymous said...

saya guna antivirus buatan tempatan..Kyrol Internet Security 2015.Produk buatan Malaysia 100% dan skang pc saya xde virus pun.antivirus tu ade usb protection lg.cucuk je usb terus die scan.antivirus ni senang cakap setaraf la ngan antivirus luar negara yang ade sekarang.

Anonymous said...

tgh download kyrol internet security ni
sblm ni mmg plan nk cari internet security utk 1 pc and 2 laptop

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive