Tuesday, November 23, 2010

Home » , » Cara Pasang Sitemap di Blog

Cara Pasang Sitemap di Blog

Share






Cara Pasang Sitemap di Blog

Sitemap merupakan satu tempat yang mudah untuk pelawat masuk dan cari apa yang mereka mahukan. Ini kerana Sitemap adalah seperti table of content untuk blog tersebut. Jadi, pelawat yang masuk tak akan hilang arah kalau tersesat kerana mempunyai map ataupun peta untuk ke satu tempat yang kita nak. Selain memudahkan pelawat cari apa yang mereka nak, Sitemap juga akan mempengaruhi SEO yang mana ia akan memudahkan search engine untuk crawl blog yang mempunyai Sitemap.

Nak tengok contoh Sitemap boleh tengok Sitemap untuk Sumber Informasi Terkini ataupun Sitemap untuk Software Collections


Cara Pasang Sitemap di Blogspot

1. Pertama sekali pergi ke New Post

2. Pada New Post ada ruangan HTML dan Compose. Pilih HTML dan pada Title tuliskan Sitemap sebagai tajuk entri.

3. Kemudian copy code di bawah ni:

<script style="text/javascript" src="http://www.abu-farhan.com/script/daftarisiblogger/blogtoc-min.js"></script>

<script src="http://www.zuarxpdc.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

Tukarkan URL yang di boldkan iaitu http://www.zuarxpdc.com dengan URL blog sendiri.

4. Sebelum publish set kan tarikh post untuk sitemap ni sebelum tarikh post mula-mula sekali. Contohnya saya buat entri pertama untuk blog ni pada 25/3/2010. Saya setkan tarikh untuk Sitemap 24/3/2010. Jadi entri untuk Sitemap akan jadi entri mula-mula sekali dalam blog kita.

5. Cara nak set tarikh tu boleh ke Post Options kat bawah Labels > Pilih Post date and time >Schedule at > Set kan tarikh Sitemap anda

6. Letakkan link Sitemap di Sidebar ataupun Pages.

7. Selesai sudah. Kalau nak bagi kesan pada SEO lagi dengan Sitemap ni boleh masuk ke blog Neo In Blog

Credit to: Neo In Blog


Ada masalah boleh tanya di ruangan komen kat bawah.


24 comments:

Muhammad Syam Kushaini said...

apasai tak jadi pon??

zuar said...

dah ikut step tu btl2 ke? memang sitemap xakan keluar kt menu bar atas tu.dia akan ddk kt post mula2 skli.copy link tu ltk la kt sidebar or menu bar atas tu

ruzlam said...

kalau wordpress palk mcm na nak buat... dah try tapi tak dapat sebab tak tau mcm mana nak ubah tarikh tu...

zuar said...

ruzlam: kalau wp kurang pasti la bro...:-D.try google..mst ada org pnh buat tutorial

sayid adnan said...

mcm ner nk wat menu bar tu...n drop down menu...

zuar said...

tgk kat Dashboard > Design > Add a gadget > pilih pages

Semangat100% said...

thanks ts infonya

zuar said...

semangat: welcome^_^

dila said...

nape sitemap sy kosong je..=(

zuar said...

dila: dah ikut betul2 ke step ni??

dila said...

mmg ikut betul2.n mmg ade bar sitemap kt ats tu..tp kosong..

zuar said...

dila: mesti ada yang salah ni..huhu

budakpandai said...

sy pun rasa camtu.xpelah.. nanti saya try lg.tq yer..

SYED NAQIUDDIN said...

xjadi pn..keluar code 2 je balik..anyone can help?? :((

Anonymous said...

sitemap dah jd buat....dlm tu kosong nak masukan entry kedalam sitemap cam ne lak

zuar said...

try letak kat pages..ikut tutorial kat link ni

http://www.zuarxpdc.com/2010/12/cara-pasang-sitemap-di-pages-blog.html

Anonymous said...

Cam ne nk Letakkan link Sitemap di Sidebar ataupun Pages.....

MUHAMMAD MURSYID said...

Thank you very much..mmg menjadi..nice tutorial..

penglipurlara said...

terima kasih..menjadik la..info yg berguna utk newbie mcm aku..hehe

Mebel Jepara Furniture said...

makasih gan informasinya,,
walaupun diriku masih bingung untuk pengaplikasikan nya...

zuar said...

tq semua.yang tak jadi tu try la smpi jadi k.hehe

zuar said...

tengok muhammad mursyid buat jadi je kalau ikut step btl2:-)

Azriff91 said...

banya2 aku cari cara nak buat site map..ni yang menjadi..terbaik bro...

lily chandi said...

Info yang berguna dan terbaik.terima kasih...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive