Wednesday, November 3, 2010

Home » » Dah Tukar Domain Baru La....Yippi!!!

Dah Tukar Domain Baru La....Yippi!!!

Share

Dah Tukar Domain Baru La....Yippi!!!

Bermulalah episod baru harini blog Sumber Informasi Terkini ni dah tukar dari domain dot blogspot ke domain dot com. Lama dah nak tukar sebenarnya..Tapi banyak sangat fikir dalam kepala kalau tukar domain baru nanti macam mana orang nak search balik, nak kena submit balik kat search engine, nak promote balik sebab takut orang tak tau domain baru kan. Tapi sebenarnya tak pun..

Kalau kita tukar domain ni, nama domain je tukar. Blog tetap macam biasa. Kalau orang lain link kan blog lama dot blogspot, tapi kita dah tukar ke dot com tak ada masalah. Tetap boleh masuk sebab link tu dah redirect ke link baru..Lebih kurang camtu la kan.

Jadi sapa-sapa yang nak tukaq domain tu boleh la pi tukaq sekarang no..Murah ja pun. Yang cek beli ni dari NetKL. NetKL ni memang dah terbukti ok sebab ramai pengguna bagi respon baik punya. Tak dak masalah. Kancil Biru pun pakai NetKL gak rasanya kan Kancil Biru.:-D

Jom tengok pakej dia macam mana..Memang murah gak la untuk setahun. Ikut pakej la hangpa nak yang mana. Yang cek amik ni RM31.60 untuk dot com.

Domain       Harga             
.com            RM31.60      
.net              RM31.60    
.org             RM29.95 
.biz              RM29.95       

Murah kan...Kan3!! Bukan untuk sebulan..Tapi setahun..Berbaloi-baloi....Apa yang bestnya semua setting nanti pihak NetKL yang akan buat. Kita goyang kaki ja tunggu siap dalam 15 minit macam tu. Kalau nak buat sendiri pun boleh tapi kena ikut step by step la. Saya bayar RM3 untuk setting tu, tunggu ja sampai siap.Malas nak godek-godek sendiri time-time exam ni..Sakit kepala nak study..Grrrrrrrrrr........

So, as a conclusion(bajet buat karangan) saya cuma bayaq harga domain RM31.60 + RM3 untuk setup siap semua sekali = RM34.60. Murah hangpa tau dak. Dah la NetKL tu memang sempoi la service depa. Nak tukaq domain jugak ka???Pi la klik website kat bawah ni...Pi baca macam-macam ada kat situ kalau nak tau lebih lagi. Lagi satu bila dah tukar domain baru, jangan lupa pi update kat website Nuffnang. Nanti tak pasal-pasal earning hangpa tak naik-naik.:-D

Sekarang ni link blog ni adalah 

 
Terima kasih la kawan-kawan yang sudi singgah ke blog yang tak seberapa ni naa. Diharap segala informasi yang ada kat blog ni boleh dijadikan panduan untuk kita semua. Tanpa korang tak dak la blog Sumber Informasi Terkini ni:-).Peace....

23 comments:

saya.suka.saiko.la said...

wah, gud2 lah bro zuar. :)
btw, ape kelebihan die eh bila dah tukar domain ni?
selalu wonder.
member cakap, kalau tukar domain, post2 kita yg sebelom2 ni selamat daripada auto delete by blogger.com.
yeke??

zuar said...

auto delete mcm mana tu?kelebihan kita tukar domain ni, domain jd pndk skt..xla pnjg sgt org nk igt..hehe..pastu ada la lg.nmpk la kita ni series nak berblogging..yeke cmtu??kekeke.

Deideian said...

camner cara nya? pegi web Netkl.. klik webhosting--> blogging plan? gitu? atau Personal plan? mana satu lebih bagus? pembayaran RM34 tu memalui bank-in ke?

zuar said...

masuk web NetKL > pilih Domain > masukkan domain yang nak guna tu > Check availability > kalau available lg klik order..ikut arahan seterusnya:-)

Deideian said...

oh begitu.. agak senang ya.. em.. baiklah bila blog saya sudah mantap.. saya akan berbuat begitu juga.. thanks for the tip kawan..

zuar said...

ok..welcome.sekadar berkongsi:-)

wazy said...

Tahniah bro sebab dah ada domain sendiri

zuar said...

tq bro wazi...lama dh nak tukar..tp asyik trtangguh je..blog lama pun domain dh mati tak renew..huhu

akubiomed said...

Pakai hosting NetKl? Saya pakai NetKl. So far so good

zuar said...

yup..NetKL service drg mmg ok..dulu aku pakai sepaku hosting asyik server down memanjang.tension btl.sampai xrenew hosting dgn domain tu.huhu

Deideian said...

Zuar, saya dah rancang nak tukar domain dalam 2-3 hari ni.. nak tanya untuk kepastian kali terakhir.. untuk saya dapatkan www.namawebsaya.com, saya hanya perlu bayar RM31.60 aje ke? hostingnya masih guna blgger atau tidak? cara kendalian blog seperti post, design masih sama ya? apa beza dan perbandingan antara hanya beli domain dengan beli domain+hostingnya sekali? widget dari blogger masih dikekalkan ke?

zuar said...

ok..mcm ni..kalau kita guna domain saja, semua tak berubah kecuali domain yg kita tukar tu dari blogspot ke .com dll..Kita masih guna blogger sebagai hosting..So, setting tetap sama.tak ada perubahan.

kalau beli domain dengan hosting, kita macam dah buat blog baru..Semua akan berubah. Sebab dia akan gunakan wordpress bukan lagi blogger..tapi kalau tak salah kita boleh export blog lama ke hosting baru..tapi setting semua mmg totally akan berubah sebab kita tak guna blogger lagi..

Deideian said...

terima kasih saudara zuar, sekarang saya sudahpun menukar domain saya, memang benar seperti apa yang anda katakan, mudah dan cepat, silalah bertandang ke blog saya. dan sekali lagi saya mengucapkan terima kasih atas tunjuk ajar anda.. ^^ salam..

zuar said...

sama-sama..sekadar berkongsi dgn kawan2:-)

Tuan-Belog said...

thanx bro zuar...
perfect suggestion...
service pom mantop gk tu...
n congrate gk sbb dh btukar ke .com

Tuan-Belog said...

bro...RM3 utk setup tu cmne nk bayar?
xde pn tnya...

zuar said...

kalau nak, bank in jer dulu rm35..nanti bgtau drg kat bhagian chat tu..bgtau nak setup domain dengan service setup skli..nnti drg akan minx passwoord blog..dh siap drg akan bgtau

Tuan-Belog said...

tenkiu bro coz dh propose aku kat NetKL...seriously ckp service diorang mmg tip top...
tpi DNS tu aku setting sdr je...
dh puas google baru pg td dpt on...
domain dh bli ptg smlm dh...haha...
http://wow-berita.blogspot.com/2010/12/projek-blogwalking-siri-1.html

zuar said...

oo..yeke..dh beli ek??bgsla tu..good2^_^

Mohamadazhan hjDesa said...

salam abg zuar, tumpang tnya, saya dah tukar domain tetapi masalahnya dekat blog org lain dia tak update post baru.kenapa ya?

zuar said...

azhan: tak update?cane tu?kalau post entri baru still yang lama lagi ke kat blog orang tu?

SuperFarrace said...

kene bank in ke?

zuar said...

superfarrace: yup.kena bank in.transfer online pun bleh.:-)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive