Wednesday, November 10, 2010

Home » » Gambar Rasmi Proton Inspira Selepas Pelancaran Penuh

Gambar Rasmi Proton Inspira Selepas Pelancaran Penuh

Share

 Gambar Rasmi Proton Inspira Selepas Pelancaran Penuh

Hari ni 10hb November 2010 merupakan tarikh pelancaran penuh Proton Inspira. Sebelum ni merupakan soft launch cuma sebahagian badan ditunjukkan sekadar untuk memperkenalkan nama Proton Inspira. Walaupun cuma soft launch tapi gambar-gambar Proton Inspira dah pun tersebar di internet sebelum tarikh pelancaran penuh. Jadi, hari ni merupakan tarikh pelancaran rasmi dan pihak media dibenarkan untuk mengambil gambar keseluruhan rekabentuk wajah sebenar Proton Inspira. Jom kita tengok kat bawah. Kredit to paultan.org untuk gambar ni





Bagi saya Proton Inspira kalau nak dibandingkan dengan Mitsubishi Lancer, Mitsubishi Lancer lebih menarik. Nampak lebih garang. Kalau Proton Inspira ni nampak lebih sopan, lembut macam kereta biasa bukan jenis sporty. Saya pun tak pandai nak komen sebab bukan pakar dalam bab-bab ni. Tapi tahniah kepada Proton sebab berjaya berkerjasama dengan Mitsubishi Motor Corporation(MMC) untuk membangunkan Proton Inspira ni. Dengan pelancaran penuh Proton Inspira ni diharap dapat membawa jenama Malaysia di peta dunia dalam bidang automotif. Difahamkan yang Proton Inspira cuma untuk pasaran tempatan tapi kenapa Hitler marah sangat dengan Proton Inspira??:-D

Lancer vs Inspira...Yang mana anda berkenan??



Berita pelancaran di Bharian Online

19 comments:

Ietams said...

betul la..
inspira ni nampak lebih feminin..

zuar said...

yup..inspira ni kira jntina dia betina la..Lancer jantan.hehe

ardinihumaira said...

kalolah dni dapat kete ni..
perghh tdo dalam kete la gamaknya. lawa betul :D

ardinihumaira said...

saper nak belanja dni inspira 10 bijik?
heeeeeeeeeeee


lariksssssssss

mutant said...

1.8MT= RM75,000

1.8AT= RM80,000

2.0AT= RM100,000

(roughly)

But you can get Mitsubishi Lancer 2.0GT for about RM120,000 - RM125,000.

I tried to calculate the monthly payment for both (2.0 model):

WAJA RM100,000 x 4.2% X 9 years= 1275.92

LANCER RM120,000 x 2.8% x 9 years= 1,391.10

Mitsubishi Lancer 2.0 monthly payment is roughly RM120 more than Waja 2.0, if me, I'd pick Lancer :D

zuar said...

owh..only RM120 more than Lancer for monthly payment?nice info..i think i also grab Mitsubishi Lancer in the future when i rich..hehe

Sharinginfoz said...

memang cantik betul kereta ni

Skyline Nuffnang Premiere Screening

Mizi a.k.a SKELERTOR said...

amik inspira ni tak rugi ape2 pun.. engine sedap dah.. lotus ride pun ade.. so nak ape lagi.. nak ubah body kit masuk lancer pun br 2k je

zuar said...

kalau ubah sana ubah sini tu mmg dah tentu..hehe.mst org modified jadi evo 10 punye nnti.yg pki lancer jeles je tgk..hehe

y@n@ M!B said...

tunang sy dah pergi test drive b4 launching hr tu kt hq proton kat s.alam tu, dia kata mmg sedap sgt bwk..x rugi pn bli...lgpun byk part yg dah di-upgrade dr Mitsubishi lancer...maybe yg dah pakai je dpt tau bezanya kan.. huhu~ =)

zuar said...

owh..da pnh test drive ek..best tuuuuuu.....mmg sdp sbb drg dh upgrade dari lancer sblm ni..dh tu guna teknologi lotus plak..mmg nmpk xgrg inspira ni..dh beli nnti pandai2 la modified..jd cm evo 10..haha

Inspira Brothers said...

Betul2..agreed Inspira ni sebenarnye lagi best pada lancer sbb:

1) harga murah rm30,000 dari lancer GT
2) Rupa bukan feminin, tapi ada ciri2 mewah
la..kalo tak caya cuba tengok camry baru or
BMW M3, kan trend bumper similar with
Inspira (smiling mouth trend)
3) Engine and transmission original MMC
(Mivec+CVT) so takde issue low spec for
Inspira
4) Proton Ride n Handling tuning: Inspira ni
purposely design utk suit road condition kat
malaysia tau. Lancer suspension keras and
sesuai utk race condition, tapi inspire more
softer suspension tuning, so memang best utk
long dinstance journey especially kalo nak
rempit kay highway tau.
5) cornering mmg satu masalah lancer for high
speed condition, mungkin ramai tak
tau..siapa yang pernah test kat highway just
guna saga IAFM 1.6 pun boleh prove benda ni..

6) MMC memang fully commited to make sure
Inspira succesfully meet Lancer
specification and quality standard. Kalo tak
caya cuba tanyer engineer proton yang
bertugas di MVF shah alam factory..mcm mana
engineer MMC buat audit kat inspira masa nak
mass production..

7) Takde issue kalo nak convert inspira to
lancer body kits..sebab chasis sama
jer..imagine kalo just beli inspira 1.8MT
(rm79K) + bodykit lancer (rm2k) tak sampai
pun rm100k kalo compared than lancer

zuar said...

perghh...bsnyak info yg kami dpt ni bro...tq..memang sesuai la Inspira ni..bagus2.mestila proton buat nak lebih bagus lagi dari sebelum ni tambah plak dpt support dari MMC.Bagis2.Support barangan buatan Malaysia.

Anonymous said...

saya baru je beli inspira .. handling mmg cun,, corner ride aritu masih stabil cuma kene tukar absober racing sbb saya test kat bnyk tempat .. kesluruhan nya inspira mmg sesuai bwk faamili

zuar said...

yeke...dah beli ek?mmg dari review org yg dh beli ckp ok la kn..berpatutan dgn harga..lagipun ada improvement dari segi enjin tu.cuma brg dlm tu xde la mcm lancer.

Mat 4G92 said...

Inspira purposely design utk family..sebab tuh suspension dia di-tuned utk comfort+soft+high load specification(banyak penumpang)..

Lancer suspension keras sbb nakkan agresive respons sbb dia di-tuned utk race n sport..

zuar said...

mat 4G92: owh, cmtu ke bro..tp mmg inspire ni kalau tgk luaran pun dah tau nampak x sporty..mcm kete family..kecuali la kita sndiri yg modified jd cm evo tu.huhu

Anonymous said...

ni inspira ni tak tau malu ke tiru pun tak merah mukanya memang sama dengan lancer lah
please lah proton ni tak de produk yang tersendiri ke? kamu semua tengok lah toyota, nano, honda, china pun ada kereta yang tersendiri tidak guna engin negara lain!

Shah Zee said...

bagi aku inspira da best..itu jer :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive