Sunday, December 5, 2010

Home » » 10 Software Edit Video Terbaik

10 Software Edit Video Terbaik

Share

10 Software Edit Video Terbaik

Korang pernah edit video tak?Selalunya edit video guna software apa? Sebelum-sebelum ni saya guna software yang dah sedia ada dalam komputer je iaitu Windows Movie Maker untuk edit video. Selalunya saya guna software ni nak buat montaj samada dalam bentuk gambar ataupun video. Ada banyak software edit video di internet. Tapi pilih la yang bersesuaian dengan spec(spesifikasi) komputer sebab software video editor ni selalunya perlukan spec yang agak tinggi. Di bawah ni merupakan antara software edit video terbaik selain Windows Movie Maker yang agak simple tu:


1. Cyberlink Power Director

2. Ulead VideoStudio 11 Plus

3. Pinnacle Studio 12 Plus

4. Adobe Premier Elements 

5. Xilisoft Video Editor

6. Easy Media Creator

7. DVD Movie Factory

8. Vegas Movie Studio

9. Nero 8

10. MoviePlus


Antara 10 software edit video kat atas ni saya lebih suka gunakan Power Director. Saya try guna software ni masa belajar buat video untuk subjek Project Management dulu. Berbanding dengan Windows Movie Maker, Power Director ni lebih banyak fungsi tambahan seperti boleh tambah efek khas yang menarik selain support format Blue-Ray dengan AVCHD. Lepas guna software Power Director ni saya terus tak guna Windows Movie Maker sebab Power Director lebih mudah tambah pulak dengan banyak efek khas. Korang boleh cuba semua software yang mana kat atas tu sebab semuanya best dan terbaik untuk edit video bagi cantik-cantik sebelum upload dalam Youtube ataupun Facebook.

Ada lagi tak software lain yang korang tau dan pernah guna?

23 comments:

nazihahisa said...

thanx share.. tgh nk blajar2 gak ni hihi

En. photoshop said...

erkk.. no 1 sepatutnya adobe after effect,;))
tapi kalau dari semua aspek n aspek yg paling penting user friendly n menjimatkan masa betula no 1 chart ni... power director ho3;)

zuar said...

nazihahisa: welcome:D..sama2 kita blaja..sy pun tgh dok blaja gak ni.huhu

En photoshop: bro, yg tu xikut susunan yg mn plg best pun.hehe. tp adobe after effect rmi yg guna ckp best.tp complicated ckt kn?

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Ni dapat cikgu shida.. bertapa depan laptop 7 hari tujuh malam

kelhome said...

suma tu satu pun aku tak reti guna..

Chuckie Cotton said...

Wow..very informative post. I always look for video software, then ended up stuck with Windows movie maker..haha..Bookmarked yr site..hehe

Join Exabytes Angel Program now and get RM50 bonus upon sign up.
http://exabytes.com.my/partners/angel/

aman said...

Adobe After Effects kot terbaik. =)

zuar said...

Chuckie: thanks bro..dont forget to visit again:-D

Aman: Aku tak penah try lagi yg tu bro..tp rmi org ckp best..hehe

pch said...

nak tanya...ada tak software yg boleh boh link dalam video...

zuar said...

pakai software power director pun boleh..^_^

dak shenget said...

cmne nak install powerdirector uh ? die kuar xde app..nak exact ke nak wat cmne

Kimi said...

Sony Vegas pon rmai gune skrang,sbb bile edit video sangat menjadi

zuar said...

sony vegas pun ok..tapi aku xpnh guna lg..org ckp best gak.

Anonymous said...

final cut pro???(gambar atas tu soft final cut pro) kualiti editig terbaikkk.....
after efek ok gak... effek terbaikkk...

zuar said...

anon 1:46: tapi file dia semua bsau2..tensen btl.huhu.mmg ok kn

azi3 loVe...tension... said...

sye suke blog ni!!!

zuar said...

azie: thanks azie:-)

FaD + iLaH said...

saya dah try download da power director tu tapi bile buat lama sikit mesti hang...pastu error...waaaa knp yek??

Noorhazlin Yahya said...

saya pun baru nak belajar... tapi laptop spec yg camne yg boleh support buat video grafik tu ek..? Ingat nak try Toshiba..P series.. ok ke..?

Mustafa Bakri said...

Artis-artis yg buat filem yg di tayangkan di pawagam atau TV tu, mereka guna software apa?

Ati Whsin said...

klu dah buat video maker pastu bila masikkan kat dlm facebook x dpt..pastu bila ada yg just gk melalui handphone pun x dapt..kat situ cuma dia bg tau video ni hanya bole tgk kt PC sahaja..so mcmna nk cuba hantar video yg kita buat sendiri(Window Live Movie Maker)lepas tu hantar kat facebook and siapa yg nak tgk kat handphone pun bole tengok..ada cara dia x bro..

Ati Whsin said...

salam,bro nak tnya sy ada buat video maker sendiri guna Window Live Movie Maker..nak post dlm FB x dapat.kawan2 nak tgk dlm handphone pun x dapat..cuma mengatakan boleh dapat tgk melalui PC sahaja..so mcmna nk jadikan video maker ni boleh terus masukkan ke dlm FB.wlupun tlh cuba menggunakkan youtube tetapi still x bole open melalui handphone.

Ichigolahh.com said...

Software yang paling bagus?

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive