Tuesday, December 14, 2010

Home » , » Cara Buang Virus Shortcut Yang Menjengkelkan

Cara Buang Virus Shortcut Yang Menjengkelkan

Share
  
Cara Buang Virus Shortcut Yang Menjengkelkan

Sapa yang dah pernah kena virus shortcut ni? Kalau sapa pernah kena memang serabut kepala otak dok fikir mana hilangnya fail/dokumen/folder tu semua kan. Kalau yang dah tau cara penyelesaian tu ok la. Kalau yang belum tau lagi mesti dah fikir fail tu dah kena makan dengan virus kan? Virus ada mulut ke nak makan ^_^. 

Apa kesan virus ni kepada komputer kita? Kuat sangat kah? Sebenarnya virus ni tak la kuat mana pun cuma dia akan sembunyikan fail/dokumen/folder yang asal dan akan keluar folder shortcut untuk penyamaran. Macam 007 pulak lagaknya. Cara nak tengok fail yang disembunyikan(hidden file) tu boleh refer artikel ni. Selalunya yang selalu kena dengan virus ni ialah pendrive, flash disk, external hard disk dan yang berkaitan dengan usb storage. File induk virus ni akan muncul di My Document bernama database.mdb kemudian dalam usb drive akan ada fail-fail shortcut tadi. 

Cara-cara nak buang virus ni ada banyak. Tapi bagi yang paling mudah sekali download antivirus Smadav 8.3. Buat full scan. Insyaallah selamat^_^. Bukan berat pun antivirus ni, 1MB lebih je. Nak guna dengan antivirus yang lain yang dah ada dalam komputer pun boleh. Lepas scan dengan antivirus ni, scan guna regwash pulak untuk bersihkan registry yang dah diubah oleh virus yang jahat tu sebelum ni. Membantu tak??Kalau yang kena virus ni boleh cuba try test na...



P/s: Sapa ada twitter???Add la www.twitter.com/zuarxpdc na...Plis3.(Gila twitter plak dah sekarang ni).^_^. Kalau sesiapa yang sudi nak like group Sumber Informasi Terkini boleh la berbuat demikian ye...^_^


13 comments:

wazy said...

Aku banyak dah jumpa virus ni
tapi kat cyber cafe je la
kat rumah alhamdulillah setakat ni belum jumpa lagi

zuar said...

bro wazy: yeke bro..bgsla tu.kalau bukak pendrive kita tak klik folder shortcut tu xpe..kalau klik automatik skli komputer kita kena. sebab tu kena bukak hidden file protected tu selalu.

Izzat Aziz said...

pernah kena dulu, tapi sekarang dah clean dah..hehe

Ali ridha said...

sekali buka.
terbuka lagi
folder baru new folder.

zuar said...

ali: hehe..tau xpe..bukak folder jumpa lagi foklder lain..bila mau habis da^_^

Sallehudin Said said...

thank for this info ..

Rajin said...

Ha...info mcm nie yg aku paling suke...bab2 virus nie...puas ati siot klu dpt bunuh spi menemui ajal c virus2 nie...bkn kom@laptop je clear, pala otak pon rase clear je...lapang tau virus2 nie dah mam*os...next pulak software yg boleh scan virus kat pala otak pulak...pala aku nie dah sarat ngan virus biru nie...berat siot...ganggu aku sian malam...pantang celik mate...~x(

zuar said...

izzat: oo..penah kena gak ek?buang pakai pe?banyak cara leh buang virus ni..cara manual pon bleh

sallehuddin: welcome^_^

rajin: elok sangat la tu...try ko scan pala otak tu btl2..mana tau ada wayar dah cabut..hahaha

Kimi said...

dulu aku pernah kene,aku geram,aku format je pendrive aku

zuar said...

kimi: tu dah last solution tu..:-D

asma said...

sekaranag ni aku pon baru je cuba smadav. so far, ok lagi la av ni.

aniesfasreena said...

tgh kena serang dgn virus shortcut yg hampeh ni.. (-_-")

thanks for the info...=)

Eyza Eyzatie II said...

thank you .. finally my pendrive dah kembali normal .. terasa happy sesangad ..

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive