Friday, December 3, 2010

Home » » Cara Pasang Sitemap di Pages Blog

Cara Pasang Sitemap di Pages Blog

Share

Cara Pasang Sitemap di Pages Blog

Apa khabar semua pengunjung blog Sumber Informasi Terkini. Sori lambat update blog sebab baru sampai Shah Alam dari kampung. Biasa la line internet tak ok nak update blog. Balik sini semalam sempat makan kat Keramat dengan Lukhman S penulis lirik lagu. Korang kenal tak? Saya tak kenal. Huhu. Sedara yang bagitau tu Lukhman S ntah betul ke tidak sebab dia cakap tu member dia.:-D. Bila google tadi baru tau sapa dia tu. Femes gak rupanya(Awat aku tak kenai?):-D

Tanpa panjang-panjangkan cerita kali ni saya nak buat tutorial cara pasang Sitemap di Pages ataupun menu bar blog. Sebelum ni saya ada tunjukkan tutorial cara untuk pasang Sitemap di bahagian entri. Nak tau apa tu Sitemap boleh refer sini. Nak tengok contoh Sitemap di Pages boleh tengok sini. Jom kita tengok tutorial kat bawah ni:

Cara-Caranya:

1. Pergi ke bahagian Dashboard > Pages > New Page > Blank Page(Add text and media)

2. Tuliskan Sitemap pada Page title dan copy code di bawah dalam entri. Ada 2 bahagian pada entri tu, Compose dengan HTML. Paste pada HTML.

<link href="http://abu-farhan.com/script/acctoc/acc-toc.css" media="screen" rel="stylesheet" type="text/css"></link>

<script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/daftarisiv2-pack.js"></script>

<script src="http://www.zuarxpdc.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

<script type="text/javascript">

var accToc=true;

</script>

<script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/accordion-pack.js" type="text/javascript"></script>

Tukarkan URL yang di bold kan dengan URL blog sendiri

3. Klik Publish Page

4. Selesai

Jadi tak??

13 comments:

aman said...

erm. nanti nak try sat. hoho~

zuar said...

try la bro..SEO ni..hehe.btw thanks sebab sudi komen n singgah cni:-D

Chaoi said...

aku ingat ko guna wordpress..tau x plug in ape utuk sitemap ni

zuar said...

Chaoi: tak pasti la untuk wordpress bro..try google.takut ajar xjadi plak nnti.huhu

yusri said...

x boleh la napa yer?

THIBBUL JAWI CENTRE said...

x boleh la cara ni..

tang tukar URL tu tukar keseluruhan or sampai takat .com saja?

zuar said...

tang .com saja..try la.

hzd1335 said...

xleh r...kua ni...Your HTML cannot be accepted: Tag is not allowed: LINK

zuar said...

hzd: try paste kt notepad..tgk yg last skli mst "script" klu ada yg lain lepas tu delete..sbb tu xjadi

amat aman said...

menjadi bro....tq

zuar said...

amat aman:gud2.tunjuk kat diorang yg blog ni xmenipu sbb mnjadi..hehe

nana ayrien said...

tade pn .. tpu ea ? ta jadi pape pn

zuar said...

nana: amat aman buat jadi je^_^

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive