Monday, December 13, 2010

Home » » Senarai 20 Password Paling Lemah Yang Dikenalpasti

Senarai 20 Password Paling Lemah Yang Dikenalpasti

Share

Senarai 20 Password Paling Lemah Yang Dikenalpasti

Sape tak ada password angkat kaki????? Mesti semua tak angkat sebab semua ada password kan. Password e-mel, password blog, password maybank2u semua kena gunakan password. Sape yang tak ada password dalam dunia teknologi sekarang ni memang pelik. Tapi tahukah korang yang password kita gunakan tu selamat atau tak? Dunia sekarang penuh mencabar. Semua orang makin pandai gunakan teknologi. Ada yang gunakan untuk kebaikan dan ada yang gunakan untuk keburukan orang lain tapi bagi kebaikan kepada diri sendiri.

Password kita kena pastikan betul-betul kuat untuk elakkan hackers ataupun dalam bahasa melayu disebut pemukul penggodam. Password yang mudah dipecahkan contohnya kat bawah ni. Ada 20 senarai password yang memang selalu sangat orang guna dan paling senang untuk orang lain teka. Jadi, pastikan jangan guna senarai password di bawah ni. Orang selalu guna sebab mudah nak ingat, senang nak hafal sebab tu pilih password yang mudah.

Sebenarnya banyak lagi tapi yang ni antara paling top dan yang mudah orang hack yang dah dikenalpasti. Nak tau cara buat password dengan selamat boleh refer entri Cara Mencipta Password Yang Selamat.


Senarai 20 Password Paling Lemah Yang Dikenalpasti

   1. 123456
   2. 12345
   3. 123456789
   4. Password
   5. iloveyou
   6. princess
   7. zuarxpdc(guna password nama website sendiri)
   8. 1234567
   9. 12345678
  10. abc123
  11. Nicole
  12. Daniel
  13. babygirl
  14. monkey
  15. Jessica
  16. Lovely
  17. michael
  18. Ashley
  19. 654321
  20. Qwerty


Antara semua-semua password ni korang pernah guna tak jadikan password sendiri??^_^

23 comments:

Izzat Aziz said...

password atm aku ada guna yang diatas tu.. xde problem pun, widgeo tu ada pop up, tak bagus untuk blog, aku suggest cari widget lain.. suggestion je..hehe

Gadis~Gula~Gula said...

semua tak pernah~ heheh~

zuar said...

izzat: bro..password atm xpe..jgn on9 banking sudah..

gadis gula2: bagus2..anda di jalan yang benar^_^

Puteri Iqa Izyan said...

baru je tgk nih kat blog irine. thanks 4 sharing :)
tbe2 rase berdebar je. huhu

redfar said...

pilih lar password yg kita sendiri tak ingat.. sampai kena tulis kat note..

zuar said...

puteri: welcome..memang kena gunakan password yg btl2 kuat..bukan pe..kita tak tau sape yang tengah perhatikan kita..mana tau ada niat lain ke..nak hack akaun kita

redfar: hehe..kalau pilih password yg tak ingat susah gak tu.buatlah pilihan yang bijak..cewah^_^

Rajin said...

O...klu password aku simple je...tp org mmg x kan terduge punye...sbb aku gune password aku byk pakai bahase jawe...hak3...try la kalau boleh...ejaan die komplikated ma...nguah3...

Rajin said...

Knp elok letak "E" kat last password...xplain sikit...

zuar said...

rajin: hackers nak hack pun mls dah tau bahasa jawa..muahaha

zuar said...

Rajin: yang tu idea aku je..kalau letak e tu untuk emel, f untuk pesbuk, b untuk blog..huhu.sng ckt nak ingat kn kalau byk2

Ieqa Swetluv said...

selalu lupe gune password apa, adoii nyanyuk sungguh huwaaa

zuar said...

ieqa: pasni tulis password kat tgn selalu..mesti tak lupa dah^_^

FatinSyahirah said...

fuhh. selamat tak tersenarai.
ada lagi bro, bday pun senang gak nak detect.

wazy said...

hehehe
senang sangat password tu
aku guna yang kompleks skit dan sennag nak ingat

zuar said...

fatin: aah la kan..selalu no ic, no kad matrik, tarikh lahir selalu gak org guna..tp ni antara yg dapat dikenalpasti la^_^

bro wazy: aah..kena guna yg complicated ckt..ada simbol2 baru ssh org nak hack^_^

syahrilhafiz said...

erk..apasal salah tu aku ada.
adoi2

zuar said...

syahrilhafiz: tukar3.jgn guna^_^

Toshio said...

takkan dipanggil hackers kalau tak boleh nak hack!hehehe

Ain Zulaikha said...

alhamdulillah sy nye password kombinasi huruf besar, kcil and nombor ;)

Affan Ruslan said...

ni mesti hacker ni. hehe

zuar said...

toshio: boleh..tapi tahap kesukaran tu tinggi la..mana tau sekerat jalan dah fedup:-p

ain zulaikha: alhamdulillah...dengar nasihat pun anak papa ni.bagus2.hahahaha:-p

zuar said...

affan: eh x bro...belum blaja lagi bab2 tu..hehe

Ali ridha said...

biar aku tambah sikit.
password nicol ann david.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive