Tuesday, March 15, 2011

Home » » Betul Ke Kota Atlantis Tertimbus Akibat Tsunami?

Betul Ke Kota Atlantis Tertimbus Akibat Tsunami?

Share

Betul Ke Kota Atlantis Tertimbus Akibat Tsunami?

Sebelum kita baca kisah Kota Atlantis ni mari sama-sama kita sampaikan ucapan takziah buat keluarga mangsa-mangsa Tsunami yang melanda Jepun pada hari Jumaat lepas 11 Mac 2011 yang mana angka kematian dianggarkan lebih dari 10 000 orang. Kita harap semoga bandar-bandar Jepun yang teruk dilanda gempa bumi dan Tsunami tu akan kembali pulih seperti biasa dalam waktu terdekat ni.

Ok la..Korang pernah dengar tak pasal kisah Kota Atlantis ni? Menurut Plato, seorang ahli falsafah Yunani, Kota Altantis merupakan kota yang canggih dan moden pada zamannya. Namun ia tenggelam ke dasar laut hanya pada kejadian satu hari dan satu malam. Plato juga menyatakan kedudukan Altantis berada bertentangan dengan Selat Gibraltar dan mempunyai kerajaan seluas Asia dan Libya yang digabungkan. Kota itu dipercayai wujud pada 9000 BC sebelum ia hilang tanpa ditemui sehingga kini.


Betul ke Kota Atlantis tu semakin hampir untuk ditemui? Korang baca artikel dari Utusan Online bertarikh 13 Mac kat bawah ni:
NORTHAMPTON, Massachusetts 13 Mac - Kumpulan penyelidik yang diketuai oleh Amerika Syarikat (AS) percaya, mereka mungkin telah mengenal pasti lokasi bandar purba Atlantis yang hilang beribu-ribu tahun dahulu selepas ia dilanda tsunami, menyebabkannya tertimbus dalam lumpur di selatan Sepanyol.

Penemuan itu didedahkan dalam rancangan khas di siaran National Geographic, Finding Atlantis hari ini.

"Inilah kuasa yang dibawa tsunami. Sukar untuk memahami ia boleh menenggelamkan bandar sehingga 96 kilometer ke daratan dan itulah yang banyak kami bincangkan," kata Richard Freund dari Universiti Hartford, Connecticut yang mengetuai kumpulan pencarian antarabangsa itu.

Bagi menyelesaikan misteri berkurun lamanya itu, pasukan berkenaan menggunakan gambar satelit untuk mengesan bandar yang tenggelam bagi mengenal pasti tapak Atlantis di selatan Sepanyol.

Menurut Freund, bandar yang tertanam di kawasan paya yang luas terbentang di Dona Ana Park itu menunjukkan ciri-ciri bandar purba yang dikenali sebagai Atlantis.

Pasukan arkeologi dan geologi itu pada 2009 dan 2010 menggunakan kombinasi radar untuk mengesan sesuatu benda jauh di dalam tanah, pemetaan digital dan teknologi di dalam air untuk meninjau tapak tersebut.

Penemuan beberapa siri 'bandar memorial' yang dibina di Atlantis dan digambarkan oleh pelarian kota purba itu selepas bandar tersebut dimusnahkan oleh tsunami menambahkan lagi bukti dan keyakinan kumpulan penyelidik itu.

Penduduk Atlantis yang tidak terkorban selepas bencana tsunami melanda telah melarikan diri ke kawasan darat dan membina bandar baru di sana.

Walaupun sukar untuk mengetahui dengan pasti tapak kota purba itu, Freund memberitahu, penemuan memorial bandar itu membuatkannya yakin Atlantis tertimbus dengan lumpur di selatan negara Sepanyol.Korang minat nak baca lagi tak? Kalau korang minat dengan cite macam ni mesti korang akan baca sampai habis..Teruskan membaca^_^
Terdapat sebuah pulau besar yang hebat di Lautan Atlantik, ribuan tahun sebelum zaman kelahirannya dan pulau itu dinamakan Pulau Atlas atau ‘Atlantis’.

Pulau itu sungguh hebat dan sudah mencapai kemuncak sains dan teknologi (walaupun ketika itu sudah ribuan tahun berlalu daripada sekarang)!

Aspek sains dan teknologi terlalu maju sehingga dikatakan terdapat kapal udara bagi mengangkut tentera, terbang tanpa menggunakan minyak. Saintisnya berjaya mencipta aloi misteri yang bercahaya dan amat keras.

Kemajuan sains juga sehingga penyelidik Atlantis pandai melakukan kacukan haiwan dan tumbuhan selain mempunyai alat komunikasi seperti sidang televideo yang jauh lebih hebat daripada teknologi yang dicipta abad ini.

Setiap ilmu dan ciptaan teknologi yang dimiliki saintis negara itu akan dikongsi bersama seluruh warga Atlantis untuk membolehkan kemajuan dipertingkatkan.

Atlantis (kononnya) kurniaan tuhan kepada dewa laut, Neptune yang memiliki lima pasang anak kembar dan setiap seorang diberikan kawasan tertentu untuk ditadbir.

Keluasannya 600 darab 400 kilometer persegi dan memiliki ladang luas (seluas Oklohama, Amerika syarikat) sehingga mampu menampung makanan 15 juta hingga 30 juta penduduk. Tenteranya saja seramai 1.6 juta orang.

Negara itu disinari matahari terik sepanjang tahun. Selain tanaman seperti pisang, nanas dan kelapa sebagai tanaman utama, rantau Atlantis dipenuhi bijih timah dan emas.

Bandar rayanya indah sekali, terusan besar dibina menghubungkan bandar dengan lautan bagi memudahkan kapal belayar terus ke bulatan air; jambatan merintangi bulatan pula dikelilingi taman indah, pokok subur dan puluhan air pancuran berkilauan.

Ibu kotanya dibina di tengah pulau dengan bangunan mewah disusun harmoni menghasilkan seni landskap memukau. Bangunan disusun berselang seli dengan batu bata hitam, putih dan merah. Bangunan mewah dihias pancuran air panas dan sejuk selain dewan makan dan dinding konkrit dibuat daripada batu bata berharga.

Dalam Atlantis ada istana, tempat ibadat, pelabuhan, sistem perairan canggih, universiti, makmal dan bangunan akademik yang menjadi pusat kajian sains dan kemanusiaan.

Begitu lama Atlantis hidup gah dengan kemewahan dan kemajuan pembangunan serta tamadun sehingga menyebabkan penduduknya mula takbur dan melakukan dosa.

Akhirnya, lantaran dosa dan sikap penduduknya, kemajuan teknologi dan kehebatan Atlantis yang dicapai sebegitu lama akhirnya musnah dalam tempoh semalaman.

Atlantis akhirnya tenggelam ke dasar laut akibat hukuman yang dinatijahkan menerusi letupan gunung sucinya iaitu Atlas.

Demikianlah antara cedukan maklumat hasil keterangan Plato mengenai tamadun Atlantis yang kini terus menjadi misteri di kalangan pengkaji profesional sehinggalah kepada rakyat biasa di seluruh dunia.

Pengkaji terus mencari di manakah sebenarnya lokasi Atlantis pada bulatan Bumi sebelum ia tenggelam. Pelbagai maklumat geografi hasil kisah Plato seperti dicatat dalam ‘Timaeus and Critias’ terus dikaji dan dirujuk silang dengan topografi ketika ini.

Harapan untuk menjumpai kesan tamadun Atlantis tidak pernah padam kerana sesiapa yang berjaya menemui arkeologi tinggalan benua itu digambarkan akan menjadi individu atau pihak ‘paling berkuasa’ di muka Bumi!
Ini disebabkan Atlantis digambarkan memiliki teknologi canggih termasuk keupayaan ketenteraan yang melebihi kemampuan teknologi dicapai manusia abad ini. Ia memang menakjubkan tambahan pula jika dilihat kecanggihan itu dicapai lebih 11,000 tahun lalu!

Keterangan Plato menyebabkan ramai berfikir dua kali kerana sebelum ini, mereka menyangka sains dan teknologi baru saja berkembang sekitar 1,000 tahun lalu. Mana mungkin 11,000 tahun lalu sudah ada dunia futuristik yang lebih hebat daripada sekarang?

Tetapi jika benar dunia Atlantis yang amat maju itu wujud, maka penemuan tinggalan arkeologi tamadun itu bakal menyingkap pelbagai rahsia sains dan teknologi yang masih belum dicapai manusia ketika ini seterusnya mampu memberi kuasa pengetahuan yang hebat kepada sesiapa yang menemuinya!

Justeru, pengkaji berlainan bangsa daripada seluruh dunia terus-menerus meneliti rekod dialog Plato mengenai tamadun yang dikatakan lebih awal daripada tamadun Mesir, Babylon Mesopotamia, Inca dan Greek itu selain meneliti keadaan geografi Bumi kini.

Antara meraka adalah Pakar Kejuruteraan Nuklear Brazil, Arysio Nunes dos Santos, yang mendapati latar tempat cerita Plato menyamai kawasan Nusantara khususnya Indonesia.

Pelbagai hasil kajian yang ditemuinya menolak teori lain yang mengatakan Atlantis terletak di kawasan Mediterranean, Andalusia, Antartika, Caribbean dan pelbagai tempat lagi.

Antara hujah lelaki itu, gunung berapi yang menenggelamkan Atlantis dirujuk sebagai satu kawasan yang paling kerap mengalami gempa bumi dan memiliki banyak gunung berapi aktif iaitu di Nusantara.

Mengenai suhu pula, Plato menegaskan bahawa penduduk Atlantis hidup dalam iklim tropika dengan pisang sebagai salah satu tanaman. Penduduk Atlantis dikatakan menanam tanaman dua kali setahun dan ia dikaitkan tanaman padi, gandum atau barli yang banyak ditemui di kawasan Timur Jauh.

Mengenai jumlah penduduk pula, Santos menegaskan Plato merujuk kepada sejumlah besar penduduk yang secara langsung menafikan dakwaan Atlantik di Eropah, Asia Utara dan Utara Amerika sebagai Atlantis kerana kawasan berkenaan ketika itu masih berais.

Kenyataan Plato bahawa Atlantis menghasilkan banyak bijih timah dan emas juga selaras dengan galian yang banyak terdapat di Asia Tenggara iaitu bijih timah dan emas sehingga pernah digelar ‘Semenanjung Emas’, ‘Gunung Emas’ dan ‘Bukit Besi Putih’.

Atlantis juga dikatakan disinari panas sepanjang tahun yang dikaitkan sebagai iklim tropika di kawasan berhampiran garisan Khatulistiwa.

Selain itu, terdapat umat Islam yang mengaitkan tenggelamnya Atlantis disebabkan peristiwa banjir besar Nabi Nuh AS.Sejak wujudnya cerita Plato itu, misteri Atlantis terus menerus dikaji dan difantasi. Teori yang pelik turut kedengaran seperti kota Atlantis kini masih wujud di dasar laut dengan penduduknya menjadi ikan duyung.

Golongan skeptikal menamatkan misteri itu dengan babak yang mungkin seperti berikut - selepas selesai menceritakan mengenai kota Atlantis itu, Plato menghembuskan nafasnya dengan dada yang lapang. Dia berpuas hati dengan cerita hebatnya mengenai Atlantis.Tamat...


Agak-agak betul tak kewujudan Kota Atlantis ni?Kalau betul pastu jumpa memang satu penemuan yang menakjubkan dalam tamadun manusia..


Penemuan Kota Atlantis|Kota Atlantis Ditemui|Bandar Atlantis|Bandar Atlantis Tertimbus

10 comments:

yanamib said...

menarik menarik..suka bc cite cemni..kita bc smpi abes tau..yg noah ark tu pn kita bc..pfffttt :D

zuar said...

yana: kita sama la cik yana..peminat cite2 misteri..ngeee

Pojiepooh Abdullah said...

Uiikkss macam betul, kalaulah betul kira hebat tuh!

PojiePooh; Hanya Satu...

EmanTheHalia said...

ahah sebenarnye dari zaman nabi adam teknologi zaman dulu amat maju. Sebenarnye setiap umat tu musnah akibat kisah mereka sendiri.

satu umat tercipta>berkembang maju> lupa diri>dimusnahkan kuasa tuhan > yang selamat terjadilah umat yang baru yang bakal berkembang. teknologi hebat ni hanyut dan hilang ditenggelamkan banjir besar ketika Allah turunkan zaman nabi Nuh.

Lalu tercipta era baru manusia. yang diwakili anak2 nabi nuh yang dipecahkan membuka penempatan baru. di afrika. eropah dan asia.

cari "bangsa mim yang takkan musnah" bace 5 5 siri. same2 kita kaji.

Allah mengetahui seribu satu rahsia.

AngelzGaban said...

harap2 dapatlah jumpa tu kota atlantis.. mahu betul tengok tamadun yg hilang tu..

zuar said...

pojie: kalau betul mmg satu penemuan paling bersejarah..sebab yang piramid dulu pun orang tak yakin yg piramid tu ada..bape lama drg sorok penemuan tu baru didedahkan.kalau kota atlantis ni wallahualam...

eman:thanks eman coz share info ni..memang suka baca cerita2 macam ni..boleh byk berfikir:-)

angelyn: tak mustahil kota tu wujud..tapi hanya Allah je yang tau..

hans said...

betul lah tu kut
apa2pun aku suka bab2 nih
sebab ia misteri

zuar said...

hans: ko ada cite misteri yang lain lagi tak?huhu

tadi khutbah jumaat pasal tsunami, gempa bumi..Pastu khatib tu ckp zaman dulu teknologi lagi canggih tp dibinasakan akibat perbuatan kaum2 zaman tu sendiri

PiohPutih said...

zuar:bto la tu pe yg khatib tu ckp

reymon said...

Rasa kkta atlantis ada kaitan ngn bermuda triangle n kisah nabi nuh a.s..wallahualam

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive