Saturday, May 21, 2011

Home » » Cara/Tips/Kaedah Pilih Graphic Card Terbaik

Cara/Tips/Kaedah Pilih Graphic Card Terbaik

Share
 

Cara/Tips/Kaedah Pilih Graphic Card Terbaik


Sebab apa komputer perlukan graphic card ataupun dalam bahasa melayunya disebut kad grafik? 

Kad grafik diperlukan untuk penggunaan komputer yang memerlukan paparan berprestasi tinggi untuk membuat animasi komputer, pengeditan video, permainan komputer 3D dan lain-lain. Kad grafik yang sedia ada dalam komputer kita adalah berprestasi rendah dan kurang mampu untuk memproses  kerja-kerja tadi dengan baik.  Jadi, langkah terbaik kita cari kad grafik yang power untuk dipasangkan ke dalam komputer kita untuk mendapatkan prestasi yang lebih baik dari sebelum ni. 


Sebelum kita beli kad grafik, kita mestilah tahu kriteria untuk dapatkan kad grafik yang terbaik. Korang boleh baca cara pilih graphic card/kad grafik terbaik kat bawah ni:


1. Jenis slot untuk kad grafik yang disokong oleh komputer sedia ada sama ada PCI, AGP atau PCI-E. Papan utama yang lama menyokong slot AGP. Bagi papan utama(Motherboard) yang baru, penggunaan slot PCI-E adalah prestasi yang terbaik bagi kad grafik.

2. Tahap resolusi. Ia penting untuk mendapatkan paparan video, gambar dan grafik berkualiti tinggi. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada jenis dan saiz monitor yang digunakan oleh sesebuah komputer.

3. Memori. Kebanyakan kad grafik hari ini mempunyai memori berkapasiti lebih daripada 1 GB. Sekiranya kurang, ia akan mengurangkan prestasi dalam memaparkan sesuatu grafik atau video yang beresolusi tinggi dengan tekstur yang komplek.

4. Sistem penyejukan. Kad grafik yang berkelajuan tinggi akan menjadi cepat panas dan mengeluarkan haba pada kadar yang tinggi. Jadi, ia memerlukan sistem penyejukan tambahan.

5. Kelajuan pemproses(Processor). Pemproses bagi kad grafik dikenali sebagai GPU atau Graphical Processing Unit. Ia juga perlu sepadan dengan jenis CPU yang digunakan oleh sesebuah komputer. Ini penting untuk menangani segala beban kerja yang diperlukan untuk membina sesuatu grafik bagi paparan di skrin monitor sesebuah komputer.

6. Jenis paparan kad grafik. Jenis paparan atau fail grafik yang disokong oleh kad grafik tersebut sama ada DVI (Digital Visual Interface), VGA (Video Graphic Array), HD (High Defination) atau HDTV (High Defination Television).Dari segi jenama, terdapat pelbagai syarikat pengeluar yang menghasilkan kad grafik ini seperti ATI, NVIDIA, ASUS, MSI dan lain-lain. Namun begitu, terdapat dua pengeluar utama kad grafik berkualiti tinggi iaitu ATI Technologies Inc. dan NVIDIA. Kad grafik keluaran pihak NVIDIA mempunyai prestasi paparan berkualiti tinggi berbanding kad grafik keluaran pihak ATI.


Tetapi, kad grafik keluaran ATI mempunyai kelebihan kerana lebih stabil dari segi penjimatan tenaga yang digunakan dan pengeluaran haba pada kadar yang rendah. Pada masa kini, syarikat ATI telah dibeli oleh syarikat komputer AMD.


Sumber asal: www.utusan.com.my

1 comments:

~Areep~ said...

gua nk main NFS THE RUN dan SPLINTER CELL CONVICTION dengan high setting.. kalau upgrade grafik kad 1gb 128bit DDR5 sudah memadai ke??

processor dan lain2 spec tiada masalah..

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive