Saturday, November 19, 2011

Home » , , , » Proton Saga FLX 1.6 SE vs Myvi 1.5 SE vs Myvi 1.5 Extreme?

Proton Saga FLX 1.6 SE vs Myvi 1.5 SE vs Myvi 1.5 Extreme?

Share





2 Pilihan Warna: 
Fire Red(Metallic) & Solid White

Harga: 
Fire Red/Metallic - RM49, 899
Solid White - RM49, 449

Enjin:
CamPro IAFM, 4-cylinder DOHC 16V


Enjin Proton Saga FLX 1.6 SE dikuasakan dengan teknologi Continously Variable Transmission(CVT) yang memiliki kelebihan dari aspek penjimatan minyak & menjanjikan penukaran gear yang lebih lancar.







 Perodua Myvi SE 1.5

5 Pilihan Warna: 
Ivory White(Solid)/Majestic Yellow(Solid)/Ebony Black(Metallic)/Mystical Purple(Metallic)/Glittering Silver(Metallic)

Harga: 
Solid - RM56, 000
Metallic - RM56, 500

Enjin:
DOHC, 16V with DVVT




Perodua Myvi Extreme 1.5

5 Pilihan Warna: 
Ivory White(Solid)/Majestic Yellow(Solid)/Ebony Black(Metallic)

Harga:
Solid - RM61, 200
Metallic - RM61, 700

Enjin:
DOHC, 16V with DVVT

Yang mana lebih bergaya? Yang mana lebih menawan? Yang mana lebih berkuasa? Yang mana lebih berbaloi? Cuba komen:-D


Mana lagi best Myvi 1.5 vs Saga FLX 1.6 SE

153 comments:

Anonymous said...

saga lagi jimat sebab ada cvt dan kuasa kilas enjinnya telah pun ditingkatkan,lebih banyak kuasa kilas lebih jimat minyaknya,apapun myvi lebih sporty manakala saga lebih stabil sebab ada sentuhan lotus,harga saga pun menarik tetapi ada dua pilihan warna sahaja:-(

zuar said...

aah.saga 1.6 cvt ni lebih jimat 4% dari saga sebelum ni.:-)

Abear said...

nope,saga x akan jd sejimat myvi sbb enjin die bukan fuel injection.

Anonymous said...

Bgantung pd budget korang, Pd pendapat aku semua model diatas sgt bagus, tiada model yg perfect... ,saga flx juga jimat begitu dgn myvi se dan extreme, model ini korang kena test drive bukan ckp ikut suka lah,kerekter myvi still mcm dulu roll body still terasa tp sedikit improve dr sg suspensi ckit keras.. saga flx pula sgt bagus jika nak di bandingkan myvi, ini kenyataan , aku pakai myvi dan aku amat yakin myvi adalah kereta yg amat menyeronokkan bg org yg nak berjimat spt aku myvi kereta yg memberi penjimatan yg terbaek dr segi maintainance sambil kumpul duit aku nak sambar kereta Camry pasni he2

Anonymous said...

saga 1.6 lar.. skrg mane ada enjin campro pakai caburator..sume dah fuel injection.. TP myvi 1.5 akan lebih jimat.. namun body still ringan dan kreta plak tinggi..ambil corner goyang.. jalan lurus dia bleh laju tp bile tang corner saga lagi yakin.. saga dengan 108hp-150tork ada CVT.. mmg terbaek..

Anonymous said...

wife aku pakai Myvi...aku guna Saga FLX SE......dari segi jimat...Myvi lagi jimat....ni based on aku punya pengalaman.....tetapi........dari segi handling, speed, pick up, corner, absorber,.......Saga FLX SE lagi bagus......stabil bila corner.....kalau di traffic light.....FLX SE akan pecut dulu.....naik jalan berbukit.....Myvi akan kehabisan power....enjin mengaum.....Saga FLX SE.....enjin mengaum juga..tapi tak la segarang Myvi...naik bukit.....jgn push pedal....selamba je.....kalau push...sure hilang power....

Suhaimi said...

Aku nak saga la kalu mcm ni

Anonymous said...

=)) hahaha... Abear, ko dok kurun ke brpe?

ImpiaN ANeF said...

nak saga...myviharga mahal wo..baik beli krete vtec 2nd hihihihi

Anonymous said...

sokong dan terbukti

Anonymous said...

saga flx 1.6 se pilihanku

Anonymous said...

Wife ko myvi 1.5 ke?Pada aku,aku lebih pentingkan penjimatan minyak dan kos selenggara serta kualiti,jd aku lebih kpd myvi 1.5,proton jual murah tapi diaorg contra blk bila kita servis dan tukar part,mahal.....ce tanye owner kedua dua model ni,brapa yg di keluarkan masa servis 1k,3k,5k dan 10k....bukan nak kondem proton,aku sembang dgn salesman proton masa nak survey samada nak beli model proton atau perodua,'apsal beza harga saga 1.3 ngan 1.5 1k++,baik beli 1.6 dah alang2' dia setuju ngan aku dan dia ckp 'proton kluarkan saga 1.6 utk kacau market myvi 1.5'...itulah proton,aku tanya lg 'ari tu flx,ni flx s.e plak,apsal?'....dia jwp 'proton nak naikkan harga,so diaorg tambah la sana sini skit,tukar lampu skit,bumper'....korang penah dgr perodua naikkan harga model2 nya?...walaupun perodua tukar facelift,sama jaa harganya...even perodua amek inisiatif kurangkan aksesori alza sr utk rakyat mampu milik,aku rasa something fishy la ngan proton ni,kalau mampu,belilah model perodua,berbaloi dan jimat,aku pengguna perodua dr tahun 2002 dan aku yakin dgn produk perodua,aku beli alza utk bini aku,kwn2 aku tanya 'amacam ok tak?'....aku jawab....'kalau ada rezeki lebih,aku beli satu lg alza utk kegunaan aku'....gi survey ngan apa yg aku tulis ni,renung renungkan dan slamat beramal.....

Anonymous said...

ape bangang punye org...myvi nk naek kn harge die wat ape...dah mahal dh tu....saga xde la semahal myvi....

Anonymous said...

erm kakak2 and abg2 semua, adik nk mtk pendapat.
adik suka and in love sgt ngan model Myvi SE 1.5. sgt2 suka. tp masalahnya budget adik xnak melebihi 6ratus monthly. so yg mencapai budget hanya Myvi premium 1.3 shja. tp adik x minat dr segi dalaman premium 1.3 yg berkaler cream di dashboard and pintu kereta. sgt2 annoying. tp adik nk simpan duit utk dep 1.5 tu mmg lama lagi la bru dpt rasa guna kereta. hmmm blh tlg bagi pendapat tak?

Anonymous said...

bagi la kn..myvi mmg best bawak..ak ade gak bawak myvi 1.3 2011..pickup ad la tuk jalan lurus..tp biler time naik bukit mmg out..bagi ak ,ak lg prefer proton flx 1.6 sebab enjin lg power tambah2 ad CVT skrg..lgpon hrga la murah dari myvi 1.3..

Anonymous said...

memang terbaik flx se 1.6.pick up, handling, jimat. cakap pongpang2 xguna. ko test dulu dua2 kete ni baru le nilai mana y terbaik. aku dah sambar 1 flx se 1.6 p/s: duit belakang cite y pntg beli y puas hati. bayar dwnpymnt tinggi sikit baru bulan2 x sakit woo..

Anonymous said...

Dah nak beli kete ni.. tapi masih pening nak beli myvi se 1.5 ke saga flx 1.6?? (tp beminat sgt ngan myvi)
Pengunaan minyak mana y lbih jimat?
betul ke myvi nek bukit kondem??
steady ke myvi kalo jln lurus bebanding sga flx?
kalau belok, myvi... x ok ke?...

Anonymous said...

Korang nak beli baik beli produa punye kete. Sure value for money, hg jualan blk tinggi. Lainla kalu korang nak pakai keta tu sampai hancur. Saye dah ade keta proton n produa sebijik.. Trully saye ckp kalu bli produa (xkisah ape model) mmg terbukti menjimatkan wang pada masa hadapan. Prove dier. Bini aku pakai kelisa smpai skrg enjen tip top xde masalah. Dah 10 tahun, berbanding aku yg pakai keta gen dua. Xsmp 6 tahun dah mcm2 penyakit..minor or mijor...sensor plak byk.. Rege mahal2 lak tu.. .servis kt proton? Cekik darah.. Aku plak xpenah service kt luar, mmg fully kt sc xpenah miss.. Aku igt perkiraan aku service+tukar part2 adala dlm 14-17k utk 6 tahun..yg paling aku xleh lupa, dier rosak pe bende tah, (major) adala kena 3k.. Crane shaft bengkok! n.. Kete bini haku? Huh. .. Service minyak hitam je xde major rosak.. Kecik2 tu biase la..
Ha... Kalu nak beli kete,pikir2 kn...
Jgn smp sebulan korang kene byr installment + baiki kerosakan..ha.. Waktu tu botak kepale jap..
Produa=jimat kos, jimat minyak,jimat segala2, Soal keselamatan, produa kureng cikit.... Pemanduan jln berliku buai 2, insurans tinggi sbb hg keta susut sikit, hg jualan pun ok, jenis yg byk terdapat dijalan raye..
Proton=jimat time beli tp mahal kemudian hari, keselamatan diutamakan sebab kete berat amik selekoh layannn... Sesuai perjalan jauh..xrase.. Insurans rendah sbb kete sst nilai cepat.. Kalau beli 9thn, alamat pakai 7 thn, nak jual silap2 kene tmbah duit..se..

Anonymous said...

korang rasa beli myvi 1.5 ke preve???

Anonymous said...

beli preve la toq...myvi kete lemah...preve baru ade gaya...ape barang myvi....dah lame kot kat jalan..tukar2 la model lain p2 pun...boring...

Anonymous said...

saya ada 2 kereta saga se dan myvi 1.5, secara jujur, dari segi keselesaan, performance, handling, penjimatan petrol mmg saga se terbukti kerna CVT nye yg amat efektif. myvi hny sekadar kualiti sahaja. tp yg plg ketara time amik corner mmg terasa goyang, dan stereng yg terlalu ringan.

Anonymous said...

Aku pkai Saga FLX 1.3(CVT)

Ade mlm ritu kat trafic light..sblh aku kete lamborghini gallardo..skali dh hijau aku press pedal minyk kaw kaw!

Perh lamborghini tinggal blkg beb!!

tp...

skjp je la aku kat dpn..

bile aku dh smpai speed 90kph lamborgini dh dpn aku dh laju giler babun..aku trcicir jauh blkg..hahahahah!!

proton saga flx accelerate hebat :D

Anonymous said...

pergh compare ngn lamborghini tuh... nak saga flx la... hahaha.. :-*

Shamshuri said...

Aku baru amik saga flx 1.3cvt. Dah banyak kete aku pakai sebelumni tapi aku rasa so far saga flx ni the best. Handling ok, tak kuat kedarah minyak, pikap terbaek....

Anonymous said...

Nak tanya semua pemilik saga flx sini ngan mslah drumbrake blkg tu dan bunyi dashboard masa krta sampai 110km/j above sebenar masalah yng still acceptable ke memang x leh tahan? Ada pengguna flx sini yg tak pernah pun hdp masalah dua ni lepas satu ke dua bln pakai?(tak kira lar 1.3 flx cvt @ 1.6SE) memang ingin nak survey kaw kaw takut nanti kesal pulak sebab dah dekat nak beli dah..hehe:)

mario88 said...

aku ada jugak masalah cam tu... brek blkg bunyi mcm bunyi tikus... tp tak ada jg tikus tersekat... dah masuk srvice kali ke 5 rasanya tiba2 bunyi tu hilang.... pelik jg tapi dah baik dah jadi buat tak taw jer....

Anonymous said...

yup..bile jln buka cermin tingkap..dgr tayar blkg cm bunyi tuck tuck tuck...kdg2 ade kdg2 tk de..tk tau ape punce...

Anonymous said...

haaaaaaaaaaa xtau ..
mane 1

Anonymous said...

aku pkai saga blm1.3,penah jg tyr bunyi tuck tuck tu...setahu aku la,bunyi tu dtg dr batu/pasir yg lekat di celah bunga tyr..

Anonymous said...

Saga FLX 1.6 vs Myvi 1.5 SE, Due2 baguih. tapi aku lebih yakin ngan perodua. PROTON plak, aku ragu skit...

Anonymous said...

Saga!saga!!

tony ayie said...

honda jgk yg trbaek

Anonymous said...

haha..kelakar2 saga Flx Vs Lamboghinie..mmg lh ko blh memang sbb driver Lambo tue tak tau ko nk test dgn dia..sbb dia tgk kau speed semacam je..bru dia sedar ko nk try..kete Lambo tue 0-100km 3.8saat bed..pikir2 kan =))

Anonymous said...

tak kisah kete apa yg nak beli...tapi mesti beli cash....kalu nak hutang batalkan niat beli kete....kalu gaji 2k beli kete utang tunggulah padahnya....

Anonymous said...

heheheeh!

aku tau la bro..hr tu sje je pun..kte lambo tu sblh aku je..sje nk test power kte saga aku ni..hehehe

Anonymous said...

saga!saga!:D

Anonymous said...

malas nk cite pasal proton,klu segi handling saje yg ok buat pe,kualiti same je mcm dulu, design dalam dia pun lebih ketinggalan zaman kalau dibandingkan dengan perodua,kalau aku jadi bos proton, aku pecat je pereka dalaman dia tu,nampak mcm kosong and simple sangat,dari segi materiel dalaman nya xde kualiti,padan dgn harge yg murah, aku bkn x sokong proton, tp buat kete 2 biar la bersungguh2,ape guna kalau harga je murah, tp jangka hayat sampai 5/6 taun je, pastu rosak ni, rosak tu, nk repair lagi mahal dari beli,nk jual xde harge...

aepul said...

kelemahan proton satu je yg aq perhatikan la bungbung n bonek dia selalu berlubang....semua keuaran la g2 x berlubang color pudar...dah mcm kete buruk dah....

Anonymous said...

Pening3..

zmd said...

camne tgh confius kalu saga flx murah tp servis kmudian har mahal btul bumbung n bonet cpt blubang.produa enjin TOYOTA beb,...

zmd said...

produa enjin TOYOTA..cat susah nk pudar n bumbung berlubang minyak save....mahal mula je kemudian hr servis murah dr proton..

Anonymous said...

Jahatnyeee

Anonymous said...

CD player proton dengan usb port dia nampak pelik sikit la...:(

Anonymous said...

Salam..nak menyampuk jgk la...hehe..
Dari pengamatan hamba, proton saga bagus dari segi handling..nk amk corner xdk goyang...tp yg menyedihkan, sale after service(btoi ka dak aku sebut) mmg hampeh.Xpnh la ngn FLX, tp dengan saga 1st version amat2 menghampakan... Brake belakang dok bunyi dah macam burung berkicauan xtentu hala..dah 4tempat servis proton yang sah dah pergi, tiada penyelesaian, dah berbelas2 kedai, buat skimming, tukar itu ini, still bunyi..xtau la takut silap tempat pegi repair dsb..Tp pelik bila proton mcm ibu lahirkan kereta, kereta rosak wat perangai, ibu sendiri xtau masalah anak..so sad...bukan nk kondem..hamba dulu berbangga, sampai skrg berbangga dgn mileage 150k, tp part rosak yg xtau punca ni amat mengecewakan..

Anonymous said...

Perodua, minyak mantop (myvi), xbyk kerenah... InsyaAllah bila start jiran umah ketiga xkan dgr enjin kereta anda...Anta servis jimat 1-2jam dari proton...sebab? hamba pakai BLM selalu sgt rosak autolock, sampai xlarat nk claim, last2 biar ja lingkup..bkn apa, kerana benda tu, nk kena tggu 8pg smapai 5ptg...tgk org wat kerja pn hamba rs nk nangis ....letihhhhhh...

Anonymous said...

Flx vs lambok-gini terbaikk..lawak siot..pe2 pn dua2 kereta malaysia..pilihan ditangan masing2..peace yo!

adam said...

aku tengah pening nak beli kereta apa? sekarang pilihan aku secondhand untuk honda jazz atau suzuki switf dan untuk kereta baru pula adalah proton saga flx atau myvi se? mana pilihan yang lagi ok dari semua segi?

Anonymous said...

hopefully next time saga can fix with traction control n a soft turbo like preve

Anonymous said...

dua2 pon sama...nak jimat minyak amik perodua.nak jimat nyawa amik saga...perodua keta tak stabil dan nipis...proton minyak lebih sket...pilih la ikut yg mana korg mampu korbankan...

Anonymous said...

Pilih lah yg mana satu...

lupekanje said...

~x( Pening gak mikir nk amek Myvi 1.3 ka 1.5...

Anonymous said...

mbik perodua je,berkualiti,stail,mentenen murah,jmat myk,tak pyah nk cerner baring mcm lotus ke ape..beli FLX agak sedut myk,kalu bwak barng,bwak org lagi lah sedut myk...kite x tau masa akn dtg tiba2 myk dinaikn mcm yg sblom ni...suka ati la....nk mbik produa ke proton...janji fulus tebal....tq

Anonymous said...

produa kot....aku pakai produa kenari masuk tahun ke 8 dengan perbatuan sejauh 325k...tak ada masaalah lagi setakat ini...alhamdulillah...yang penting servis berkala...hahaha..proton....hmmm

Syasya Qienah said...

aku nak amik kete myvi s.e 1.5 ok x?ikutkaqn firasat aku lau tny org byk la komplain nye.

Azmie Ahmad said...

proton puas hati hanya pada awal penggunaan.ble da lame2 nnti..hmmm..fhm2 la proton kn.sape2 yg syg dwet utk masa depan pkai la perodua.tp kalau syg dwet utk masa sekarang ni beli la proton.bkn nye aku nak brukkan proton tp member aku da pkai saga flx.baru 8 bulan tapi dah mcm2 hal yg jadi.rosak je manjang.kesian plak aku kat dye.so aku da pkai myvi se 1.5 sejak dari bulan 3 2012.mmg aku akui yg myvi ada beberape kelemahan dari segi corner baring cecah side mirror bagai.tp aku da atasi dgn menukar SPORT suspension.so corner pon da sedap.bab power kurang tu aku buat sistem piping baru dari extractor smpi ke blakang.pickup bertambah,minyak lagi la jimat.sgt puas aty berbanding yg asal.biar abes beribu pon janji kereta aku sedap bawak.tinggal lagi satu je masalah nye.sistem brek.!!kate brek ABS tp fungsi x mcm ABS pon..hm..yg ni aku otw nk tukar.aku da servey sistem brek yg baru agak mahal jugak tp xpe la.jnji puas aty.tnggu masa je.hehehe..so kepada yg nk beli kereta tu ikut suka n minat la ea.tiada sape yg menghalang.

Anonymous said...

perodualah atau proton.. kalau minta pendapat mat modi.. dua2 pun so so.. jgn nak harap sangat engineer2 depa 2. buat keta takde passion.. cuba bandingkan ngan pengeluar keta continental.. depa berani tunjuk proses pengeluarannya.. mereka buat sungguh2 with lots of passion.. kalau ada defects sikitpun dah tak dapat tidur malam engineer diaorang. budaya kerja n sikap bumiputra yang sukar sangat diubah.. walaupun islam galakkan penganutnya kerja sungguh2.. kita tak ikut dan implement.. jadilah kita umat yang lemah

akulagi said...

i pakai myvi 1.5 se. tp 5 bln pakai dh ade problem kt alignment. cat kt bonet depan pulak dh ade tompok2 faded. nk claim warranty ofkos take time. so pakai jelah.things yg bgs kt perodua neyh erm minyak and body material dea kot.cuz dh bekali jugak terkehel kt kete org tp x kemek pon.kalau tgk kete member pakai proton tu tehentak pintu dr kete sebelah pon dh kemik.and usually kt jln raya kete perodua even kancil lme pon jarang ade kesan kemek berbanding kete proton. peace no war,sekadar berkongsi pengalaman.

Anonymous said...

antara saga n myvi mc ramai yg sokong myvi... stail,jimat..
saga plak berat,corner baik tapi maintnce mhl..

aku ingat nk sambar myvi la klau mcm tu

Anonymous said...

Rumusannya:

Proton:
Harga Masa Beli: Murah
Harga Masa Jual: Rendah (Kurang permintaan)
Kos Penyelenggaraan: Murah
Kos Alat Ganti: Murah
Ketahanan Badan: Biasa
Kekuatan Enjin: Kurang Bagus (Campro)
Teknologi Enjin: Lebih Canggih (CVT)
Suspensi: Sangat Bagus (Teknologi Lotus)

Perodua:
Harga Masa Beli: Mahal
Harga Masa Jual: Agak Tinggi (Tinggi permintaan)
Kos Penyelenggaraan: Mahal sikit
Kos Alat Ganti: Agak Mahal
Ketahanan Badan: Lebih Bagus
Kekuatan Enjin: Lebih Bagus (Toyota/Daihatsu)
Teknologi Enjin: Biasa
Suspensi: Biasa


-fad-

adi stark said...

nak ambik proton saga laa sbb byk kt selamat nak corner sbb aku giler corner,pakai naza sutera xpasal2 mc 3bulan sbb berguling kat jalan raya...patah abis tulang2...myvi pun seakan naza,lebih baik buang skit duit minyak dr buang nyawa....terima kasih bg pendapat semua peace no war 8-}

Anonymous said...

pkai saga flx se bbpa bln tp plng xthn ngan bunyi brek yg tuck3 2.. jap ada, kjap xda.. xtau apa sbb..

qaseh zuzila said...

aduhai..baca komen2 korg nie pening lg kpala keta ape nk ambik...sorg kta myvi sorg kta saga..cmne tu..bln dpn dh nk ambik dh...tp xtau nk plih ape ...hukhukhuk...masak la mcm nie..

Anonymous said...

saga flx jeer saudari

Anonymous said...

setakat sebok sangat dengan amek corner SAGA HEBAT, harga murah. itu je ke??????
- tapi bila tang servis MAHAL,
- window salu problem
- nak jual balik kete, harga turun,
- tu belum kira kerosakan yg selalu di alami oleh pengguna proton...

tapi MYVI mmg mahal,
- tapi servis murah
- jimat minyak
- comel untuk pengguna yang masih bujang
- interior menarik
- luas
- dan harga market tak jatuh mendadak macam proton
- perodua kelisa dan myvi mmg banyak dah cakap enjin tip top berbanding proton.


sekian.
1/11/12

Khairil said...

Ni salah satu point forumer LYN yg saya baca itu hari. Dia cakap, sbgai contoh, budak fresh grad, dpt kije, nk angkat kreta, umur dlm 24 ~ 25 tahun.

Loan kereta kita ambik 7 ~ 9 tahun. Mostly rmai yg pilih 9 tahun. Dari umur 25 tahun + 7 tahun, jadi 32 tahun, mgkin jgk 34 tahun.

Dlm tempoh ni, bdk tu mungkin dah kawin, dah beli rumah, dah ada anak 2 or 3 orang.

Dlm tempoh 4 tahun pertama bekerja, biasanya bdk2 melayu ni cepat kawin, umor 28 dh jd tahap wajib kot.. hahah. Sampai tahap dah kawin, soal RUANG akan jadi point utama. Nak gi shopping, beli brg2 dapur, nak pegi holiday, & yg penting bila balik kampung. Time ni MyVi bkn pilihan yg bagus dlm masalah ruang bonet, bnda ni nampak simple kalau time single, bila dh brkeluarga, ada anak lagi 2 orang, baru akan terasa, kecuali Myvi ni kereta kedua korang.

Tapi kena ingat, pada tahap umur ni, camner dgn loan/sewa rumah, segala jenis bil, keperluan 1 isi rumah, perbelanjaan anak2, life insurance, monthly kereta lagi.

Gaji 3k kat kL mmg ngam2 jer utk keperluan ni. Tu pun kalau mereka jenis tak boros & brsikap sederhana je.

Selalu jgk dgr cerita, diorg cakap suka single, dlm 3,4 tahun ni konpem takkan kawin, jgn lupa, cinta itu buta. Hahah.. ramai yg dh terkena. Pakai kereta Swift, mklumlah jiwa muda, gaji 2k ke atas time single, bila dah kawin, satu2nya kereta mmg Swift. Bygkan bnyk benda Swift tu perlu tanggung, nak beli brg, nak blk kg. sekali sekala + beg baju semua, stroller bagai, anak 2 org kat blkg, & bila nak blk kL pulak, mak mentua kt kg. bg buah durian lagi. Time tu baru rasa tak brp nak muda dah dgn swift tu. Nak trade in, al maklum lah kalo baru pakai 4 tahun. Nak tak nak, hadap je.

Yg saya nampak, bila dah berkeluarga, kereta Sedan amat diperlukan. Nak pulak wife pakai Viva,
Utk city driving mmg terbaik compact car ni mcm MyVi ni. Viva pun ulang alik kerja pun ok. Tapi ia amat sesuai as a 2nd car. Mmg selalu pun ramai org Cina drive Myvi, tapi kat umah diorg kete Altis, Sentra, Camry terpacak dpn umah.

Sebab tu ramai otai2 cakap nak beli kereta ikut kehendak masing2. Bukan main bedal mana yg lawa, mana yg laju, mana yg sport, yg senang modified bagai.

Sejujurnya pendapat aku, utk 1st car bagi yg lelaki, boleh ambik Sedan, kalo rasa duit terlebih & minat Perodua, ambik Alza. Bagi yg prempuan, kalu suka kat Myvi, boleh beli Myvi, make sure cari bakal suami yg bukan pakai MyVi yer. Hihih..
Utk kaum lelaki, 1st car budget 45k utk kereta, pikir2lah.. Kalo tmpat kerja korg tak hadap jem, jenis travelling je, Persona B-Line, manual, baru 46k, pilihan bagus, selesa, boleh nikmati handling dgn bergaya, bonet blkg leh sumbat sekor seladang tu.

Walaubagaimanapun..

Kalu utk 2nd car, nak buat ulang alik pi kerja dlm bndar, jem adalah 1 kewajipan, pusing2 bandar, mmg aku syorkan Myvi lah.. terbaik utk city driving, parking pun senang.

Pengalaman aku pakai kete2 tempatan ni tak der lah expert sgt, biasa2 je, akak aku pakai Persona h-line blum smpai 1 tahun, mmg best aku cruise nek highway, vios '04 yg akak ak punya pun rasa tak brp minat nk bwk dah. Hjg bln ni, mgkin aku plk sambar flx, ikut kemampuan bro. Lagipun tmpat aku kt Trganu susah nak jem. Myvi pun pernah je aku drive, & mostly kwn2 aku pakai perodua, diorg rmai kije KL.

Isu teknikal malas nk bincang, dh ramai yg komen utk isu tu. :) Panjang jgk essay aku ni, dak IT mmg jari selalu melekat kat keyboard. Hihih..

Note: Jika kamu antara org yg senang & selalu hidup mewah, plz & plz.. just ignore my comment, mgkin Merc CLS jd pilihan utama anda.

Khairil said...


Tp selama aku hidup setakat ni lah, Proton mmg lbh bnyk cerita2 & dgr khabar berita pasal kerosakan drpd perodua. Antara sbb aku rasa mcm ni,

Perodua, top selling dia dlm lingkungan 10 tahun ni Myvi & Viva

Proton pulak, aku rasa selalu je ada model2 baru, masalah baru + masalah lama pada proton bertambah2.. sbb tu selalu dgr msalah je pd proton. Hahah.. Ada betulnya jgk model proton mostly bnyk buat hal.

Tapi aku ni jenis selalu yg suka buat research, baca forum, usha2 blog, tanya org, dll. Antara komen yg best aku pernah baca pasal MyVi vs Saga ni, diorg pikir pasal Long Term.

& Yes, perodua jimat bnyk dari dulu lagi. mmg ini lah selling point diorg. Tapi harga mahal pulak, bleh mencecah perbezaan 7k ke atas berbanding proton, lbh kurang myvi serendah 44k, saga serendah 37k. Utk proton lover, diorg cakap kalo nk compare minyak save, agak2 RM7k tu utk harga perbezaan jimat minyak, brp lama bleh pegi tu? Ada kalanya duk pikir2, betul jgk kan. Bayar monthly pun, aku agak beza hampir RM100 jgk kan utk kedua2 jenis kereta ni. Mgkin monthly Saga RM440, Myvi pulak RM530.

Proton ni, semenjak CVT dikeluarkan, ramai pulak pengguna proton puji enjin CVT ni, mmg terbukti lbh jimat dr model2 enjin sebelumnya.

Tgk dari segi fizikal pun dh ada logik. Kereta Saga mmg lah makan minyak ckit, berat Myvi jauh lbh ringan, dh sah2 minyak boleh save.

Berbalik pada isu Long Term ni.. beli kereta ni yg sebenarnya, ikut keperluan, kemampuan, dan keselesaan utk jangka panjang.

Anonymous said...

ni bukan cobaan,,ni betol2 pak...

aku sndri da pakai persona elegance 2011.de beberape mslh stakat ni:

# power window jem (br sbulan pakai, 2 kali kena)
# aircond t'sgt la romantik, cm kipas sate, xsejokkk. klu abih pusing,,br la rase aircond.blkg jgn cite, b'peluh org dok sit blkg.
# wire t'jurai
# bile brek bunyi eeeiikkkkkk...xtaula nape,,malu kt kancil klu lalu sebelah.
# kos servis yg mahal sgt tp suh repair sket,,byk lak cekadakny.
# klu kt hghway kereta aku bunyi sssyyhhhhh...cm angin masuk,,ntah ikut celah mane..padahal xde tgkap t'bukak pon..

aku bgtau ni sume bkn nk kondem tp nk bg reference kt sape2 yg nk bli kereta pasni, pikir2 la dlu. aku pakai proton sbb nk support local product..tp agk mngecewakn. kite bli kereta ni bkn dpt 2-3000 cm kancil tu, 1 invest besar tu, tp aku mmg kecewa sgt la ngn persona ni. nsb la aku pakai manual, klu auto xtaula pe lg pnykit br yg dtg. pasni aku prefer produa la kot. cam serik la bro....

Anonymous said...

Klu nk bli krete baru tp x hutang smpai tue la xpkai krete!ckp cuba la pkai otak cket bro!

Anonymous said...

Ak sokong 100% bro!!!

izz said...

ermmmmm..pening gak kan nak pilih mana satu nieee..tp mcm myvi lg best aku rasa...:p

sy ler sape lg said...

Wt pilihan yg trbaik..pesanan utk diri sndiri jgk nie..hihihi ;))

Anonymous said...

Antara semua keta, aku prefer pakai trektar n backho, accident tak kemik, 100% besi, tak karat n kemek, tahan 50 tahun. Tayar besar dari semua kete, kalu xcdent tak kemek n cacat, terbalik bleh bangun sendiri, pamacam setuju tak kita berhijrah pakai trektar n backho, duit pong blehdapat tiap hari kalu dpt job, pulangan tinggi ooowww

Corolla Burok said...

Saga blm 1.3 aku mmg xbest...hahaha...

Corolla Burok said...

Aku pn pki saga blm 1.3 je...xbest pn..xde hantu....toyopetburok aku lg best.

Anonymous said...

hahaha...lawak gle beb...btw,aku sokong bro khairil..

Anonymous said...

Myvi s.e 1.5 pilihan yg paling tepat..

farina said...

wah..terbek la bro khairi...saya mmg tgh nk angkat SAGA 1.6 CVT ni ...hehe..thanks bro bagi smgt

Anonymous said...

Skrg Alhamdulilah dh nk smpai setahun aku pkai saga flx 1.3..masalah kecik2 tu of coz ade alami..tp alhamdulilah tk de problem yg berat2..

yg penting hantar je service ikut jadual yg ditentu kn..ins'Allah tahan..n kne pndai cri pusat servis yg bagos..

pengubahsuaian stakat ni kat keta flx aku bru je tukar exhaust muffler..trase brtmbah pickup..next aku akn tukar extractor..dan lain2..tp sblm tukar bende2 ni kne buat bnyk reserch dulu..tnye org..exhaust ape yg sesuai..

by the way

Aku la yg battle ngn lamborghini dulu tu..hahaha!

FLX vs LAMBOK

D said...

Aku nak saga flx 1.6 SE.. Pikir untuk guna lama macam bro khairil cakap, dah nak berkeluarga nanti, kena pikir semua tu... Dah lepas 8 , 9 tahun, ambik la kete hybrid mane2.. huahahahaha

wxn said...

pada ak better lg saga flx 1.6 S.E berbanding Myvi 1.5 S.E .

saga bonet luas, mnyk rm40 blh pg 480km (speed 140km < ), cc besar, dalaman luas, byk tempat simpan brg kt dlm kereta, leather seat, sport rim 15 inch, aircond terbaik, handling memuaskan, stabil, ada cvt, sound and speaker best dr myvi, breaking system memuaskan. enjin campro kurang jaminan. tp utk model baru jarang dgr masalah kerosakan. body keras dr produa. ( exp kereta mmbe (alza) langgar saga di parking, alza bumper hampir tertanggal tp saga steady cuma cat alza je melekat.

compare dgn myvi.
bonet kecil, ruang menyimpan terhad, myk rm40 cuma 250km saja ( speed below 120km) , ruang simpanan juga terhad, seat biasa, aircond biasa, x stabil bila laju dgn selekoh, tiada cvt ( kasar skit masa tukar gear) rim kecik, speaker biasa ( sedap lg speaker pc rm30 tu ) breaking system menakutkan/ mengecewakan. tp enjin myvi lebih tahan lama sb jarang dgr masalah enjin rosak. body myvi juga lembik.

jd pro and contra dua2 kereta ni lbh kurang je. tp ak pilih saga sebab harga lebih murah dr myvi dan pemanduan jauh lebih memuaskan. terpulang kepada individu utk memilih :)

Anonymous said...

hello

na share something.

sy da drive proton and perodua.

proton mmg banyak masalah.
mula2 je okay.
lepas 2 tahun..
perghh..
mula2 power window, n then radio, wayering.
blom msuk lain2 nnti..
lepas 2 3 tahun korag rasa.
tpi laju mmg laju, corner pon sedap.
stakat 110km korner aku layan lagi dgan waja aku.

ok.
aku pakai myvi 1.3 da 3 tahun.
ulang alik terengganu jb 3 tahun.
dua kali sbulan aku g trenggnu dri jb, then ptah blik :)
bayangkan..
tpi jujur,
xpena rosak, xbagi mslah pada aku.
minyak mmg jimat.
yn penting korg servis ikot time.
alwys alert about ur car.
xbnyak bgi problem mcm proton aku yg hanya jalan dekat.
bab corner, aku tukar kepada adjustable suspension.
settle sume msalh.
110 korner lipat pon boleh.
yg penting drive safely, drive smartly. :)

Anonymous said...

Myvi lagi bes kurg mslh tp kecik kurang sesuai utk yg bkluarga..proton besar leh muat brg byk tp byk dgar mslh..ssh nk wt plhan..tepuk dada tanya selera..

kucai lama said...

aku pki ok jew...proton saga flx se....top speed 200 je leh g....yng penting servis...bawak 2 jngn la mcm monyet....klau mcm monyet bawak nye...subaru,,lambo,,evo,,bmw pon leh lingkop....ape la...yng penting cara orng pki 2 jew.....bg aku due2 ok...ikut la mn yng mampu beli...beli kete ikut kemampuan...bukan ikut rase...klau ikut rase mmng trime la padahnye nanti...hehehehheee...sekian...

aiman said...

Sy da pkai myvi ni 1 thn, lps pkai 6 bln ada bunyi Ktak! Ktak! dkt stereng bila pulas time nk parking, hntar kt sc dia kata kena tuka cover dkt horn tu, lps 3 hari setel mslh..sbb brg lmbt smpai..bab coner xleh nk compare dgn saga flx sbb myvi ni kira compact car n saga flx tu kirs sedan.. mmg jauh beza.. coner mbuai2, tp lps sy tukar ke spring eibach prokit, rse mmbuai2 tu da kurang, pikap okla, minyak jimat dkt h'way tp kuat dkt city, xtaula owner lain cmner sbb sy pkai rim 16.. bg sy myvi ni sesuai utk yg bujang dan sbagai 2nd car, bg yg da berumah tgga terpulangla soal ruang mmg mslh..

Anonymous said...

Aku pakai persona mula2...ok...xder masalah..tp bwk 140km goyang ckit..tp ok jer...pastu tuka myvi extreme...mmg best selesa..pikap mmg best..honda eksoz bising sblah aku pn slamber je aku g.dlu..huhu..myvi extreme mmg best tp kekurangn bonet jew..persona ok gak bonet besar tp 3taun ke ats lu orang tgk body cm lekuk2..sume kereta proton..mcm brombak..tu aku tuka...kancl even 9taun..body ok jer..pelik..huhu...myvi extreme kete yg sgt best..proton pn ok gak la..pilihan d tgn anda...

Anonymous said...

hello, nak share sikit.. my 2nd bro, beli FL 1.3 (A) 2011, balik kampung parking tepi pokok pisang, last2 kene petir.... kene gelak dgn bro 1st (dia guna perodua)... then call pusat servis (pagi)> diorang cakap 2nd day baru leh tlg. Last2 jumpe owner kdai 2nd hand (jiran) slmt dia ada, last2 check ECU semua hangus.... kne gelak je member, opss hehe, tp saga best utk buat g pasar. hehe

mkron said...

Pada aku....performance saga flx semasa korner masih kurng memuaskan... mcmana korng kata saga flx terbaik semasa corner? Saga flx pun membuang jgk semasa ambik corner. Terutama sekali bila bwk lebih 100 km/ j. Cukup menakutkn n x feeling semasa lyn corner dgn kelajuan lebh 100 km/j. Myvi pun sama. Pape hal pun PROTON WIRA jgk yg terbaik. Sekian

Arieyana said...

Sengal...smpai tulat pun xsmpai tmpat keje. Da tu... Memenuhkan hlaman rumah je

Anonymous said...

lambo tu saje je la nk ajak gurau2 ngan saga..heehe..aku gn saga jgk..biase2 je...

Anonymous said...

aku pun kn sma...brek blkg bnyi knocking kdg2..pastu time idling kadang2 engine gegar.timing lari2...bl g servis center...diaorg ckp smua ok... erm....oh protonn...... knpe mcm ni...

Anonymous said...

Kereta proton mmg mcm lahanat bin baruah. Minyak x de la save mana pun. Aku pakai 2 bijik perodua. Myvi 1.3se dan alza 1.5 advanced. Bapak aku pakai flx. Proton x de kualiti. Klau myvi 1.5 se harganya dinaikkan rm80k pun aku beli. Tp x boleh nk beli sb aku dahada 2 biji kereta. Bini aku pakai preve. Preve oun mcm baruah. Mggu depan aku dgn bini aku nk jual preve bodoh tu dan amek kereta lain. Perodua tetap best dan minyak jimat gila babi. Servis pun murah dan layanan tip top mcm vip. Performance mmg tip top. Aku pecut kat highway tinggalkan flx se terkencing kencing kat belakang. Padan muka flx se..

Anonymous said...

Kalau korang nk famiky car jgn amek proton. Belilah perodua alza. Aku ada sebijik alza 1.5 advanced. Mmg gerek gila. Besar dan selesa. Jimat minyak dan selesa. Bila aku potong kereta proton, aku saje bg lmpu tinggi masa kat highway sb lmbat sgt memotong kat lorong kanan. Mcm bangang je preve yg aku potong tu. Flx se lg la lembab!!!

Anonymous said...

solid white vs solid yellow, mana lg stylo beb?

Anonymous said...

Baru pkai perodua nk riak..

tk yah nk bangge sgt laaa

smua kerete ade kelemahan masing2..


respect la skit bahase tu

Anonymous said...

semua sama ja kot..bergantung la pada individu..orang malaysia nie selalu pakai keta masa 5-6 tahun je pas tu nak tukar.. ada yang tengok pada segi ruang, ada yg tengok dari segi style kereta..

ikut kemampuan, ikut mana yang suka..
kereta rosak standard la, dah kita pakai kan..

peace..

mencari mencari Popo said...

:)) ape la korg nie. . . hahahaha baek ambik alza la... parking mudah.. ad krusi urut.. lau enjin rosak leyh tukar trus dgn enjin avanza.. same beb! yg bestnye full bodykit belambak n cantik. . . sdpa jln jauh tmbh2 lg mlm.. xtakut beb :D

mencari mencari Popo said...

hahahah myvi lg power lg best :D saga abg aq aq bawak rase macam duk lam reban ayam :D

Solihin kazman said...

Masa aku bawa Saga Flx 1.3 naik genting.. Aku berkonvoi 3 kereta.. member aku bawa myvi 1.5 se dan sorang lagi honda city... Seriously mmg Saga bergaya naik dengan teknologi CVT.. Sampai kt atas aku tny member yg naik myvi.. dia ckp enjin meraung mcm nk pecah dan bau hangit.. kalau aku tekan pedal habis xtau apa jd...

Pendapat aku saga sbb aku perlukan ruang bonet yg luas untuk bawa barang... Minyak bg aku xde masalah sbb mungkin aku guna saga 1.3..

Tahukah Anda semasa kereta baru di kilang.. pekerja2 kilang proton dah test kaw2 punya.... cornering, top speed dan mcm2 lg.. kemungkinan effect kerosakkan daripada itu walaupun makan setahun ke 2 tahun...

Tetapi setakat ni saga flx yg aku pakai ni amat2 memuaskan kerana aku bawa highway hanya 90km/j. Ikut jadual berkala untuk service..

Guna apa-apa jenis kereta yg penting guna dgn cermat... Bila bawa mcm haram jadah lepas tu komplain sana sini pasal company A x bagus better company B..

Setakat ini saga yg aku pakai belum ada apa2 masalah.. power window ok..air cond sejuk.. semua tiptop...

Ada juga yang membandingkan aircond proton lebih sejuk daripada perodua.. Bagi aku sama xde jauh perbezaan pun... Kita kena tgk bnyk aspek.. kalau dah tahu parking tmpt panas terik.. buka la tingkap tu sedikit untuk haba tu keluar.. Dari segi cat kereta pula mcmana... Kena lihat segala aspek...

Kenapa Proton handling sedap.. Nama pon Handling by Lotus.. Lotus ni buat kereta2 sport je.. so teknologi dimasukkan didlm saga seperti handling .. so mmg la sedap...

Perodua ni anak didik Toyota. Toyota ni bkn company buat kereta2 sport perlumbaan.

Setiap kereta mesti ada pro dan kontra.. ko beli bmw sekalipon tapi ko lenjan mcm org gayyat mmg problem la jawabnya..

Xlama lagi Malaysia akan buat open market untuk kereta2 buatan jepun pada tahun 2014... Apabila open market tiada cukai dikenakan... Kena ingat hanya syarikat jepun sahaja setakat ini seperti mitsubishi, toyota, Honda dan dll..

aku dah buat perancangan untuk membeli Evo10 pada tahun 2014...

Masa tu agak2 ada x nk beli kereta buatan malaysia? huhu..


Rhu Rendang said...

salam.
just nk share..Saga FLX 1.3 Ex (full spek lah ni)..
Beli mei 2012..
dah dekat setahun. Mileage 26k km..

1st you kena find out/fokus:
Nak kete baru, tp murah, jimat minyak, power, handling tiptop, safety terbaik, bla..bla..bla..semua pakej tu xdpt la kot..semua boleh ada pkj tu kecuali harga murah.
so, setakat ni kenma terima hakikat lah kete baru yg full pakej bagai tu rege diluar kemampuan la...tggu pas PRU13 lah kot2 rege leh murah 20%..hehe..[bkn nk politik]..

so,pilihan yg ada Saga or myvi..
aku amik saga sbb:
1- lebih murah dr myvi..beza lbh kurang RM8k-RM10k jgk tu..yedok..?
2- handling lbh baik..tp xsebaik persona..(maklum le pakai torsion beam je kan..)
3- bonet belakang lbh besau.
4- myk jimat (1.3)..1.6 aku xtau..
5- NCAP crashing test 3 star (1.3 Ex)..myvi aku xtau..
6- peduli apa aku desbod hempeh mcm plastik..
7- NVH tgggi. mmg bising bunyi angin..enjin mengaum..argh..peduli lah..nnt ada duit masuk sound proofing. beli segulung menatang tu kat jln pasar, KL..then blk buat sendiri. set2 club SAGA byk dah buat. sedap giler..bunyi air hujan pun xdgr..nanti lah..

8- gbox CVT (walaupun rubber band effect mcm sucks jgk. especially time nk parking atau dlm jem), tp h'way atau jln street FC so far so good. Daripada Putrajaya ke Baling, Kedah myk dapat lebih kurang 12.5km/liter, average speed menten 140kmj. (blk ada kecemasan). then, blk ke Putrajaya menten speed 90kmj-120kmj, FC dapat 14.5km/l..ok la kot sbb viva mak aku FC 15km/l..aku xpeduli meter bar minyak tu turun cpt ke lmbt..jnji FC ok..Volvo S70 member pun 12.5km/l..hehe..

Rhu Rendang said...

9- pikup kureng skt, especially dr statik. means dr tayar mula nk berpusing, lmbt skt..klu kncil/kelisa ada sebelah.mmg dia pi dulu la..tp, bila kete dah jln, br ok..syiok je pegi..itu la xbestnye g/box CVT ni...pegi xda kick..tp smooth..bila nk overtake, kena pandai main throttle, sbb shift-down gear lmbt nk trigger.. er..SAT..? helo, SAT bkn tiptronik punya mod ha..jgn slp..itu bkn mcm fungsi gear tambah tolak punya yg mcm ada kat preve..itu lain..versi pun lain..walau company sama punch powertrain.. tp itu versi lain..ia leh tahan tork lebih tggi bnding yang ada kat saga (Saga FLX 1.3, 1.6 and preve NA sama je gbox nye-VT2=186Nm max)..CFE (exora bold n prece cfe) saja yg pakai versi lain (VT3=215Nm).. tiptronik (yg ada kat preve CFE xsama ye dgn SAT button tu). SAT button hanya akan 'set' kan ratio gear kepada 'fix' ratio..so, kita akan tgk rpm akan naik turun bila ada pertukaran gear..banding klu release SAT tu..ratio gear akan continuous bergerak ikut speed and rpm punya keje..sbb tu namanya CVT- Continous Variable Transmission.. so, pada mana2 rpm kita akan dapat satu point yg cun ratio gear nya supaya ia akan bg power yg optimum..bergantung kepada cara n keadaan anda main throttle..sbb tu ia leh jimat myk..padahal enjin campro ni. bkn utk jimat myk.,ia lebih kepada performance..syiok main midle rpm..ms ni br dtg dia punya power..tp CVT punya hal..power dia dtg cpt skt..rpm rendah pun..ok lg dia pegi..

manakala tiptronik yg ada pd Preve mmg akan 'fix' kan ratio, dan juga proses shift-up/down gear akan betul2 ikut citarasa pemandu..(walaupun ia akan ada cut-off jgk..xcaya cuba try...hehe)..banding SAT button, shift-up/down gear kita xleh buat apa..ikut computer box (TCU) punya arahan ja la..tgk jgk cara main throttle..

10- Xda mslh besau lg setakat ni kecuali:

(i) Masalah brek bunyi mcm org menukang. ni mangkuk punya 'vendor proton'...jgn salahkan proton, sbb proton xda kuasa nk buang vendor2 kroni ni..so apa yg proton leh buat, masuk SC Subang, diorang xtkr, tp just solve the problem je. sbb klu tkr tu pun brg yg sama. mslh ttp berlaku. masalah spring brake shoe xckup kuat. pas 3 bulan kuar dr SC, bunyi lg..magkuk betul..! aku bior je..sbb ada 2 pilihan, sama ada masuk terus brake disk atau tkr spring..nnt lah mggu dpn nk sebis 26K km..buat sekali..leh klem..hehe..

(ii) enjin mcm nk mati bila idle..xtau sbb apa. tp kdg2 je. bila tgh jem atau compressor in off condition..argh.. bior je le..hehe..nnt masuk diagnose tools utk cek apa mslh..then klem waranty..mcm tu la proton..tp akan pakai jgk..sbb apa..? sbb ni ja kete baru yg aku mampu pkai..

itu saja..sekadar perkongsian...hehe..

Anonymous said...

aku pkai saga flx auto.. so far mmg terbaek. exbf aku pkai myvi extreme.Baru putus 2minggu. hihi kira aku single la ni. Time nak corner tu myvi dia mcm nak terbabas. berdebar aku. Dah la tak kahwen ag. kiki..Aircon saga lagi sejuk. Ada cvt. slalu aku drive kalo jupe traffic light, sure aku kedepan dolo. cuma power window sblh pemandu tu suka jem (pukul kang). Minyak pulak dari shah alam ke ipoh RM20 je. aku speeding gok.. 150km/j. aku tak berani nak lebih t tak pasal2 cvt menyala n keta ak mati tgh jalan.

Anonymous said...

aku baru amik myvi 1.5 se manual...memang terbaiklah dari saga flx cvt tu...

Anonymous said...

Kekeke..

Anonymous said...

SAGA FLX 1.6 LAGI BAIK RASANYA.CORNER SEDAP.BAB PASAL JIMAT MNYAK..DUA2 JIMAT.

PASAL KORANG KATA PROTON PUDAR WARNA,SEBAB KORANG PARKING TGH PANAS MEMG LAH,MNE2 KRETA PUDAR.

YG PENTING PROTON SAGA,ADA BORNET,BARANG KEMAS SIMPAN

MYVI ERMMMMMMMMM...HARAP CNTIK..BORNET TK ADA.SEKUARANGYA SAGA SMART KALO MAKE UP...

PERODUA HARGA MAHAL...TK SESUAI DGN SAIZ....

Anonymous said...

dah terbeli saga fl 1.3..rase mmg kureng..kete berat,enjin kasar,minyak parak skit,.bentuk pon tak bpe cntik..sape yg pakai tau la..bgusnye ade bonet bnding myvi...tapi apekan daye tu je yg mampu

Anonymous said...

DUO2 BROK

Anonymous said...

pakai la saga blm...senang citer...kurang aksesori kurang problem...ku dh pakai 3 tahun.. tu bapaku yang beli..sebab masih student la kan..pakai la apa org bagi...

kalau dh keja, pandai pandai sendiri la cari yang mampu...janji hidup senang, dapat makan sampai hujung bulan..hahhah

Hafiz Idris said...

Produa n proton kene belajar ngn inokom.... tgk cmne diorg buat hyundai accent sonata... sume luxury car..l dibuat di malaysia... cayalah x
Sime darby..l flxse the best...

Anonymous said...

aku planning nak beli myvi 1.5 se auto, sbb ayah aku dah pakai saga flx 1.3 manual. Overall, saga kira ok lah jugak, agak luas sesuai utk org berkeluarga, bonet luas, cuma satu je aku tak berkenan sgat dgn saga ni, dia punya aircond tak berapa nak sejuk n bila aku pusing aircond tu num 3 jadi bising pulak dia walaupun sejuk. Pasang radio kuat2 pun boleh dgar lg kot. Yg pasal korner pulak, aku tak pernah bawak lebih 110 pun. So taktau nak komen apa pasal corner time tengah laju. Aku berkenan nak beli myvi sbb
- aku baru 20, tak berkeluarga lg dan mungkin akan kawin lewat 20, so tak ada masalah kereta kecik la apa lah kann
- aku tak berapa minat sedan, aku minat kompak
- harga tak kisah, sbb minat mengatasi segala2nya haha
- ayah aku dah pakai saga ( takkan aku pun nak sedan jugak kot )
- perodua mcm tak banyak masalah je. Oh ye, keta saga flx ayah aku banyak kali mati enjin masa tgah drive kat highway. Kdg2 ayah aku mengaku dia tak balance klac betul, tapi kdg2 dia drive lurus je kot boleh tetiba mati. Nasib aku bwak tak pernah lg mati. Hehe
- last sekali, walaupun org ckap myvi bonet kecik, tak jadi masalah pun kat aku sbb aku bukan selalu bawak barang besar pun setiap kali keluar. Bonet saga flx ayah aku pun aku jarang guna. Selalu letak brg kat back seat je.

Apepun, tepuk dada tanya selera. Ini cuma pendapat aku je, myvi 1.5 se mmg sesuai utk remaja (remaja la sgat) mcm aku ni utk bergaya kat bandar :) Huaha.

Syah Syasya said...

Hmmm...yg pasal myvi jimat minyak tu sy sokong...tp yg psal saga jimat nyawa tu kurang menyedapkan telinga la....xD...Kalau dah ajal,dalam kete kebal pown mampui gak aihh.....xD

Anonymous said...

PROTON FLX SE 1.6 TERBAIK DARI LADANG

Anonymous said...

Saga SE flx 1.6...

Anonymous said...

nak cakap ckit.. PREVE la besh.. slamba je memecut di highway.. tapi MYVI tetap lagi besh.. ternyata dan terbukti~ ~x(

Anonymous said...

mmg la harga kereta keluaran perodua mahal...tahu x knp?sbb kerajaan yg kawal harga kenderaan dan supaya proton akan hidup dari polisi kerajaan,cuba pk kalau harga proton mahal dan bnyk mslh apa akan jd pada proton?lingkup la beb...dah 29thn pun masih mengharap perlindungan dr kerajaan lg...

Anonymous said...

ye ke?

Anonymous said...

setuju.

Anonymous said...

org kaya boleh la cash..

Anonymous said...

dua2 ok. tp design myvi buat aku xtepikir psl hrga. design saga out terus kot. jd, myvi lg better. kepuasan drive, sama je bg aku. ntah lah. proton? xyakin sgt. btl lah, something fishy sal harga saga.

Anonymous said...

Soal duit jawapannya Perodua...
Soal kepuasan tahap pemanduan jawapannya Proton...
anda pembeli.. anda lah yang membuat keputusa

Anonymous said...

Naik je mtockal kalo dah cmtu..

Achik Charkuew said...

Saga sv ni plak mcm mne pndpt korang?

Anonymous said...

saya baru je beli Perodua Myvi Extreme 1.5 Auto..jujurnya..selangkah je kaki masuk ke dalam kereta kesayangan saya tu,saya rasa saya dah tak heran dengan kereta Honda City ayah saya..hihi..sangattttttttttttttttttttttttttttt berpuas hati...yang penting janganlah melenjan sangat kereta anda tu,memang la banyak masalah..sekadar berkongsi..peace!!

Anonymous said...

Proton SV apacer?

Anonymous said...

aku beli saga flx 1.3 xsmpi sthn enjin da problem..
lpas sebulan beli aku perasan enjin tersenggut bile kereta tgh paking..bergegar2 kereta mase 2..
mse servis aku ada mngadu pasal tu..tp time kt sevis cnter 2 xde pulak mslh tersenggut 2..geram je..
10 bulan aku pkai terase kereta berat..80 je bole pegi..
naik bukit sampai atas tibe2 lost power..
nasib belakang xde kereta..lpas 2 beberape minit beselang jadi lagi mcm 2..
aku tros bwk pegi servis cnter tp mcm biasela ble die try drive xde plak jd mcm 2..
so skrg kereta aku 60 je bole pegi..
sangat kecewa..
mgkin aku yg malang dapat kereta bermasalah mcm 2 kn..
nk jual pon hrge da jatoh skarng..
nk xnk pkai jela walaupon ati da xsenang nk gune kereta mcm 2..
klu bole undur mase mmg aku prefer beli myvi dri saga aku 2..
ooh dunia..

Anonymous said...

aku dah setahun duk pikir nak beli keta.. bila bace komen2 kat dalam tenet ni pasal perodua vs myvi aku x jd beli keta.. semua x kena.. tapi overall aku rase menang myvi lg untuk orang bujang macm aku.

Anonymous said...

Hmm.. Best juga baca komen2 ni ;)
Ntahla, masing2 ada pendapat kan. Rmai jgk yg cakap perodua myvi maintenance murah di kemudian hari. Monthly camner? Kalau beza monthly RM150 lbh mahal drpd proton maknanya setahun = RM1.8k
So 5,6 tahun = RM10k jgk.
Aku nasihatkan, org yg dh kawin, ada anak2, carilah keter yg ada bonet. Senang blk kg. Persona punya bonet boleh sumbat seladang sekor. Tp main dlm bandar kecianlah sikit. Depends pd keadaan masing2. Sbb tu pilih kereta ikut keperluan.
Aku punya FLX 1.3 jer, dual air bag lagi, manual. Basic spec jer. Yg aku tau, d/pyment 4k lbh, monthly RM415 je, tak yah nk pening kepala sgt. ;) ok, good luck semua.

zaki said...

Yeah!! Pilihan aku perodua alza jimat minyak dan untuk family. .

Anonymous said...

kehkehkeh proton noob =)) perodua myvi beessstttttt :D

Anonymous said...

Aku pakai perodua kancil dah 13 tahun .. Alhamdullilah tiada major repair .. Enjin melampau2 bagus .. Pick up bagus tanpa pengubahsuaian .. Mileage dah 300K .. Minyak kuantan KL rm25 boleh ronda2 lorong pondan lagi tu .. Yang paling penting tukar minyak enjin dan gear box ikut jadual serta pakai minyak yang bermutu .. Compare ngan proton yg sebaya (perbandingan > 10 unit proton tahun yg sama) , bila kt trafic light dan bukit asap biru memukau pandangan mata umpama kabus diwaktu pagi .. Aku syorkan untuk kualiti serta penjimatan elok pakai viva,myvi,Alza .. Ayah aku pakai Persona 1 bulan mcm2 hal berlaku .. antar kat proton mcm2 alasan diorg bagi . Bini aku pakai Kelisa 7 tahun .. Sampai sekarang TIP TOP teko .. Sorry to say .. :D

Anonymous said...

single;keta kancil.kelisa,myvi(p2)sesuai...family;sedan/mpv(p1)exora beso ckit dr alza....mcm kak aku pya exora dh mcm house on wheel..aku drive kelisa dekat h/way(alone),bole la cucuk2 city,vios(warga emas drive)...saga,t'cicir jauh nun..petrol full tank rm50-55,pj to sitiawan,ada half tank lg....kalau bas/lori 4,5 biji kt lane kiri,kene le henjut enjin 120km/h..p1,body solid..p2,body cm sekeping...apa pn,pandu secara b'hemah di jln raya..aku x expert lg,br dpt lesen..just save some money for maintainance..

nas said...

myvi 1.5 SE auto dgn manual pnye..
y mne lbih jimat mnyak?..

dil said...

Nak jimat pakailah ngv apalah

Anonymous said...

btol ke myvi 1.5 puas hati? aku tgk interior dia mcm sampah je... plastik je pun.. safety memg outla... saga plak enjin mcm pukimak.. adoi.. haramjahdah la najib...

Anonymous said...

saya pakai myvi1.5 SE..dah setahun lebih..setakat ni belum ada ape2 masalah lagi..janji servis ikot schedule yg betul..bawak pn best bbanding proton. dua2 penah bawak..kos servis pn berpatutan..minyak jimat utk travel g kerja..

Anonymous said...

jd kesimpulan NYA,,myvi or viva ni,,,

Anonymous said...

Go for money la...mana lebih jimat...mana2 keta pun kena we'll maintaince...kalau larat nak keja separuh mati bayo rm600 ke atas pada keta kompak like myvi ke viva...sndri mo ingatla...kalau monthly murah at least ade spare duit utk anything...incase emergency u got estra money..leh beli rumah...keta bkn ade value sgt pun...myvi mmglajual tinggi sbb harga beli pun cekik darah...kdg2 yg tolak tu pun loan masih berbaki...sedan is better....go for saga..nk canggih beli preve..(ohmypreve)

zuyrie said...

Otak mcm menteri umno

Nadia said...

aku bawak saga tunang aku selamba je cucuk myvi dekat high way. :D

nasir muhamad said...

pikir ikut keperluan...kalau ade duit lebih cket ikut kemahuan...aku setuju ngan member2 yang komen2 sebelum nie berkenaan cara pemanduan dan manitenance kereta tue sendiri...kalau bawak macam haremmm...maintenance tuggu rosak baru ko nak baiki...memg jawabnya ko bawak lori hantu pun jahanam...pucuk pangkal nyer cara ko layan dan jaga kereta tu sendiri...jangan tahu bawak je...minyak enjin pakailah mahal cket brader...xkan itu pun nak berkira..nak enjin sedap kan...apepun pilihan saga flx 1.6 atau myvi se 1.5 ada pro n con secara umumnya sahaja...apepun...driver kena kemah keming jugok..adiosz...

nasir muhamad said...

pikir ikut keperluan...kalau ade duit lebih cket ikut kemahuan...aku setuju ngan member2 yang komen2 sebelum nie berkenaan cara pemanduan dan manitenance kereta tue sendiri...kalau bawak macam haremmm...maintenance tuggu rosak baru ko nak baiki...memg jawabnya ko bawak lori hantu pun jahanam...pucuk pangkal nyer cara ko layan dan jaga kereta tu sendiri...jangan tahu bawak je...minyak enjin pakailah mahal cket brader...xkan itu pun nak berkira..nak enjin sedap kan...apepun pilihan saga flx 1.6 atau myvi se 1.5 ada pro n con secara umumnya sahaja...apepun...driver kena kemah keming jugok..adiosz...

Anonymous said...

haha..kalu xpkai fuel inject,pkai pe?carburetor? haha..payah law org xtaw psal automotive ni.. zmn skrg sume kete pkai fuel inject, trmasukla viva..yg bezanya ecu je..

Anonymous said...

antara byk² kete proton,mmg gen2 first model paling bermasalah..tp dh improve pd 2nd batch gen2 cps.. model² lain proton xde mslh yg sama cam gen2.. ini brdasarkan pglamn aku..n basic dlm automotive..

Anonymous said...

dua2 pn sama ja, tda beza pn...
jnji ble jlan, ruang je yg bbeza...

Anonymous said...

Slalu myvi, alza, dn kadang tu viva yg perasan bagus kt jalan. dok lane kanan perasan laju. kesian la dorng ni dh la keta compact, ringan handling mcm smpah. mcm nak terbalik je slalu kalau bwk. jln lurus perasan laju, tu yg dok kanan je kan. kalau slalu nampak ada keta overtake blak kiri sbb nk potong viva, myvi alza yg terasa diri laju dok kanan tu, yg potong tu aku la. boring gila layan keta perasan mcm ni. bak kata korang, ada duit beli keta mhal kan. so aku ada duit, aku beli la, yg keta murah2 ni, tolong la ikut lane kiri, ko pecut mcm mana pun sblah aku, kalau aku tekan minyak, malu ko nanti. perasan bagus x aku ni? sbb ada driver perasan bagus mcm ko la, aku jadi mcm ni. k bye. potong toyota, potong daihatsu, buang teknologi, buang safety jadi la perodua. bukan keta mesia pn p2 ni. btw aku xpakai proton, tp aku PERNAH ada produa generasi baru ni..hmm hampeh..tp belagak bagus.. sama la mcm owner vios, perasan bagus, ada hati nak sergah2 org, last2 tinggal. mana2 owner kereta xkira la brand apa pn. kalau dah perasan bagus. hm.. kasi jumpa aku dulu. pang pung je lebih xguna.

Anonymous said...

bro..ape ko merepek..lari topik...

matt raffi said...

PERODUA BG AKU SAMPAH JEE... LAGI2 MYVI.... CORNER GOYANG GERUDI WOI... KALO AKU LA KN? AKU PILIH SAGA SE JE.. SEMAT PON SEMAT.. HRGA 49K JE.. RIM 15 ALOI, SEAT KULIT, ADE CVT, BONET BESOR, CORNERING BEST... AKU XPAKAI SAGA SE, TP MMBE AKU PAKAI, SO AKU TAU GAK LAA... BAK KATA COMMENTAR LAIN, BELI KETE EKOT KEMAMPUAN BEB... YG TBAIK BG LAKI BUJANG 1ST CAR KORG BAIK SAMBAR SAGA SE JE... PKIR JANGKA PNJANG LERRRR....... JUJUR AKU CAKAP FAMILY AKU kLUARGA PROTON.. 5 BIJIK ADE KT UMAH.. SAGA BLM, SAGA FLX, WIRA SE, SAGA KETE KEBAL, N AKU SNDIRI PERSONA!!.. YAHUUU.. HAHAHHAHA...... DULU AKU PON BKENAN MYVI SE 1.5 TU, TP FAMILY AKU XGALAKKAN SGT LAA... SBB BONET KECIK GILER.. BODY CAM KATAK GOMOKK! CORNER MLAYANG..WAKAKAKKA... PADAN MUKE MYVI AKU KUTUK.. JAHAT X AKU? HAHAA.. ADE HAKU KESAHH?? HIHHIHI..... AKU PAKAI PERSONA DA USIA 4TAHUN... JUJUR AKU CKAP SELAMA 4 TAHUN AKU PAKAI XPERNAH PERNAH ADE MAJOR PROBLEM, MINOR PON CKET SGAT.. JUST TUKAR MNYAK HTAM EKOT MILEAGE YG DITETAPKAN, JAGA ALIGNMENT TU BEB... YG ORG DK KATA BUNYI KREK KEKKEK TU, ALHAMDULILLAH PERSONA AKU XPNAH ALAMI LAGI... LANGSUNG X... SYUKUR SGAT2... BAGI AKU MAINTANANCE OWNER PALING PNTING BEB, JGN PANDAI RAM2 JEE KOJE... sekian wassalammm.....

Anonymous said...

SAYA SETUJU SANGAT BRO..YG PALING PENTING JAGA SERVIS, IKUT MASA, MAU JIMAT MANTENCE LAGI B ELAJAR MEKANIK SENDIRI, KOMPOM JIMAT BANYAK...

Anonymous said...

DUA2 PUN BAGUS LAH,YG PENTNG ONTIME SERVICE,PALING BAGUS BELJAR SERVIS, DAN MEKANIK SENDIRI...

Ridzwan82 said...

Assalamualaikum,

Saya nak share pengalaman sy pasal masalah enjin saga blm tersengguk2 atau hampir mati masa tgh jalan atau masa idle. Dah lama masalah ni berlaku dan byk kali pergi bengkel / SC tapi tak solve. Masalah ni dipanggil misfire dimana salah satu plug pada silinder enjin kadangkala tak mengeluarkan api menjadikan enjin tersengguk2. Korang kena check benda ni:

1. Pergi ke pusat servis yg boleh check ECU proton, alat ni boleh check pressure enjin, tahap kekotoran pada throttle body dan check log ECU in case ada problem pada silinder compression, jgn tanya sy apa benda tu, sy pun tak tau sgt.

2. Kalau throttle body kotor lebih drp 4%, cuba servis benda tu dulu, kalau ada masalah compression bacaan pada alat tu akan bagitau.

3. Untuk proton blm make sure guna spark plug jenama NGK yang TAKDE washer sahaja, sebab kalau yg lain tak sesuai. Aku dah terkena, memang problem sengguk2 ni akan dtg kalau pakai spark plug mahal cam jenama BOSCH dsb. Aku tukar yg original balik OK. Problem ni jadi sebab tukar2 pusat servis, so biasa bengkel ni akan rekomen spark plug jenama lain yg kononnya lebih bagus. Bagus, tp tak sesuai utk saga blm.

4.Ada bro mekanik yg aku jumpa kata proton blm / enjin campro selalu ada masalah ni antara sebab utama throttle body tak servis / salah servis.

Anonymous said...

MYVi..1.5 extreme... untuk bini aku...

tangkeijering said...

Huuu....fenin dah bl dah bc comment diatas...dlm delima saga or myvi...nk ikut hati mmg nk beli keta import je dh alang2 tp kemampuan y mebataskn..memikirkn bulan2 dok pk duit keta 1k bln2...beli keta kemampuan .dah fenin myvi @ saga...

Anonymous said...

aku pakai saga,wife aku pkai myvi(auto dua2)..dua2 ok jer..tpulang kpd tuan pnya bdn nk beli saga ke myvi..saga handling bgus,myvi goyang sikit..power window saga pn xda mslh,ok takat ni,depend kt tuan kereta..myvi best bwk sbb kompak,nak parking senang..myk myvi lebih jimat dari saga(terpulang kpd speed driver)..nak beli keta,ikut kemampuan,jgn smpai bulanan membebankan..bwk keta test drive dlu,bru buat keputusan tkut nnt menyesal..

Anonymous said...

Aq pki myvi se... bla d bukit ja smua aq ptg hahaha.... aq pwas ati ngan myvi...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive