Saturday, December 10, 2011

Home » , , » Senarai Penuh Pemain Kedah FA Tahun 2012

Senarai Penuh Pemain Kedah FA Tahun 2012

Share


Senarai Penuh Pemain Kedah FA Tahun  2012
 1. Mohd. Helmi Eliza Elias 
 2. Abdul Hadi Abdul Hamid 
 3. Mohamad Muhaimin Mohamad 
 4. Mohd. Fauzie Nan 
 5. V.Thirumurugan 
 6. Khairul Helmi Johari 
 7. Fazliata Taib 
 8. Mohd. Sabree Mat Abu 
 9. Azmizi Azmi - Baru (Perlis) 
 10. Mohd. Bashahrul Abu Bakar - Baru 
 11. Mohd. Sany Mat Isa - Baru (Perlis) 
 12. Danilo Rafael Dos Santos Vivaldo - Import 
 13. Amar Rohidan 
 14. See Kok Luen - Baru (Kuala Lumpur) 
 15. Mohd. Kamal Azira Abdul Manah - Baru (USM) 
 16. Daniel Soares Neves - Import 
 17. Ahmad Basri Abdul Wahid - Baru (Pulau Pinang) 
 18. Mohd. Khyril Muhymeen Zambri 
 19. Baddrol Bakhtiar 
 20. Fiqri Mat Isa 
 21. Abdul Latiff Suhaimi- Baru (Pulau Pinang) 
 22. Mohd. Faizal Abu BakarPASUKAN Kedah yang dibentuk menerusi gandingan muka baharu, pemain berpengalaman dan import sekadar meletakkan sasaran sederhana bagi menghadapi saingan Liga Malaysia musim depan.

Skuad Kenari yang disertai sembilan muka baharu termasuk dua pemain import dari Brazil berhasrat memenuhi impian peminat setia mereka meraih tiga piala, namun perlu lebih realistik dengan saingan hebat pasukan lain.

Menurut Setiausaha Kehormat Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Dr. Hamdan Mohamed Khalib, sasaran piala bagi musim depan diserahkan kepada peminat Hijau Kuning menetapkannya dan yang pasti mereka mahu semua piala.

“Setiap pasukan mengimpikan piala sama, namun sekiranya dapat merangkul kesemuannya ia bonus dan jika satu piala berjaya dimenangi ia sudah memadai,” katanya pada majlis memperkenalkan pemain baharu di Sri Mentaloon, Alor Setar semalam.

Hadir sama ketua jurulatih Kedah, Wan Jamak Wan Hassan dan ketua jurulatih Piala Presiden, Mohd. Nidzam Adzha Yusof.

Namun, sebelum menempuh saingan baharu, Kedah bakal kehilangan pembimbing berikutan penggantungan tujuh perlawanan ke atas Wan Jamak dan empat perlawanan bagi penolong jurulatih, Radzi Mat Din dan jurulatih penjaga gol, Ahmad Sobri Ismail.

Wan Jamak didakwa mengkritik mutu pengadilan ketika Kedah seri 1-1 dalam aksi menentang Perak pada perlawanan terakhir Kumpulan A saingan Piala Malaysia, 28 September lalu.

Bagi Hamdan, isu ini merumitkan pengurusan Kedah, namun pihaknya mempunyai satu sistem bagi memastikan persiapan pasukan tidak terjejas.

Katanya, sepanjang penggantungan itu, tugas Wan Jamak akan diambil alih Mohd. Nidzam bagi mengharungi tempoh sebulan tersebut.

“Dalam tempoh itu, sebagai ketua jurulatih, Mohd. Nidzam akan membimbing kedua-dua pasukan sekali gus iaitu skuad utama dan Piala Presiden.

“Ini dilihat baik untuk pasukan kerana Kedah mempunyai banyak pilihan pemain selain fokus Mohd. Nidzam selepas ini adalah mencungkil bakat baharu untuk diserap ke dalam pasukan utama,” katanya.

Skuad Kenari membariskan tujuh muka baharu iaitu dua bekas pemain Perlis, Azmizi Azmi dan Mohd. Sany Mat Isa, selain Mohd. Bashahrul Abu Bakar yang kesemuanya merupakan pemain pertahanan.

Tiga muka baharu lain yang merupakan pemain tengah ialah See Kok Luen (Kuala Lumpur), Mohd. Kamal Azira Abdul Manah (Universiti Sains Malaysia) dan Ahmad Basri Abdul Wahid selain bekas penyerang Pulau Pinang, Abdul Latiff Suhaimi.

Dua pemain import yang berasal dari Brazil pula ialah Danilo Rafael Dos Santos Vivaldo merupakan pertahanan yang sebelum ini mewakili kelab Brothers Union FC (Bangladesh) dan pemain tengah, Daniel Soares Neves atau Baroni yang mewakili Cruzeiro E. Clube di Brazil.

Skuad Kenari turut mengekalkan pemain berharga mereka, Baddrol Bakhtiar yang mengetuai Harimau Muda menjuarai acara bola sepak Sukan SEA di Indonesia baru-baru ini selain penyerang, Mohd. Khyril Muhymeen Zambri, Mohd. Faizal Abu Bakar, Amar Rohidan dan V. Thirumurugan.

Pemain lain ialah pertahanan kental, Mohd. Sabree Mat Abu, Mohd. Fauzie Nan dan Khairul Helmi Johari serta tiga penjaga gol, Mohd. Helmi Eliza Elias, Abdul Hadi Abdul Hamid dan Mohamad Muhaimin Mohamad.


Pemain Import Kedah musim 2012


NAMA-NAMA besar dalam pasukan Kedah musim lalu, antaranya ketua pasukan, Ahmad Fauzi Shaari, Mohd Azmi Muslim dan Azlan Ismail tidak lagi bersama skuad Hijau Kuning apabila kontrak mereka tamat dan memilih haluan sendiri.

Setiausaha Kehormat Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Dr Hamdan Mohamed Khalib berkata, bagi musim depan, lapan pemain tidak lagi bersama pasukan, iaitu Mohd Al-Hafiz Hamzah, Mohd Firdaus M Faudzi, Ahmad Shakir Md Ali, Shafizan Hashim, serta Mohd Shahril Faizal.

“Ahmad Fauzi, Azmi dan Azlan tidak menyambung kontrak dengan Kedah kerana mereka mahu berhijrah. Mohd Al-Hafiz pula atas faktor usia, Mohd Firdaus prestasinya tidak menentu, Ahmad Shakir mohon pelepasan, yang lain pula kerana kontak tamat,” katanya, pada sidang media, semalam.

Menurutnya, walaupun kehilangan nama-nama besar yang dianggap penggerak utama dalam pasukan, namun pihaknya bersyukur kerana pemain utama pasukan, seperti Baddrol Bakhtiar, Mohd Khyril Muhymeen Zambri, Amar Rohidan, Mohd Sabree Abu dan Mohd Fauzie Nan tetap setia bersama Kedah.

“Kedah bersyukur kerana Baddrol kekal bersama kita dan menolak tawaran pasukan dari Indonesia. Ini membuktikan Baddrol sayangkan pasukan negeri kelahirannya. Kita juga ada beberapa pemain yang belum tamat kontrak dan jika berminat, kontrak mereka boleh disambung semula,” katanya.

Pemain import, Danilo Rafael Dos Santos Vivaldo berkata, Kedah mempunyai ramai pemain berbakat dan dirinya berasa sungguh bertuah dapat bergandingan dengan beberapa pemain dalam pasukan itu, yang turut beraksi dalam pasukan negara.

“Saya banyak bermain dalam liga kelab di Brazil sejak lima tahun lepas. Saya gembira terpilih untuk beraksi bersama Kedah selama setahun, dan jika Kedah berpuas hati dengan prestasi saya, saya pasti mahu kekal di sini,” katanya.

Daniel Soares Neves pula yakin dirinya tidak mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri dengan cuaca di negeri ini, kerana sudah berada di Kedah selama 20 hari.

“Saya akan sesuaikan diri secepat mungkin dengan cuaca dan rentak permainan pasukan Kedah, bagi saya ianya bukan masalah besar,” katanya.

Ketua Jurulatih baru, Mohd Nidzam Adzha Yusoff berkata, sekiranya Kedah dapat menjulang satu daripada tiga piala pada musim depan, ianya sudah cukup memadai, walaupun sasaran adalah untuk menjulang tiga piala.

“Saya dapati pasukan lain lebih banyak melabur untuk dapatkan pemain hebat, namun saya tetap yakin pada pemain Kedah untuk julang sekurang-kurangnya satu piala,” katanya.

Pembantunya, Wan Jamak Wan Hassan berkata, dia yakin dengan barisan utama pasukan walaupun sembilan daripada pemain diserapkan daripada pemain Piala Presiden.

“Kita tidak lagi ketandusan pemain muda kerana ramai berbakat besar dalam Piala Presiden diserap dalam Liga Super.

"Saya yakin dengan adanya pemain import, ia baik untuk pemain tempatan bersaing dan harap mereka perlu komited dan berdisiplin,” katanya.

Sumber: Kosmo Online

1 comments:

Anonymous said...

harap kedh tahun ini tidak memalukan

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive