Tuesday, August 13, 2013

Home » » Mengenai HIV/AIDS

Mengenai HIV/AIDS

ShareMengenai HIV/AIDS 


AIDS disebabkan oleh Virus Kurang Daya Tahun Manusia (Human Immunodeficiency Virus atau HIV). Jika seseorang dijangkiti HIV, tubuh akan menghasilkan antibodi untuk cuba melawan jangkitan. 

Ujian darah untuk HIV mencari antibodi ini. Jika seseorang itu mempunyai antibodi ini dalam darah mereka, bermakna orang itu dijangkiti HIV. Mereka yang mempunyai antibodi HIV dipanggil ‘HIV Positif’. 

HIV membabitkan pelbagai jenis dan terbukti mampu bermutasi dalam tubuh individu ketika jangkitan. Aids wujud dalam individu HIV positif selepas beberapa tahun dijangkiti kerana HIV akan melemahkan sistem imun tubuh sedikit demi sedikit, selain menyebabkan tubuh mudah terdedah kepada pelbagai penyakit. 


Ketahanan ubat HIV 

Keupayaan HIV untuk bermutasi dan mengubah semula virus dengan kehadiran ubat antiretrovirus dipanggil ketahanan ubat HIV. 

Mutasi ini mengakibatkan kegagalan rawatan, kenaikan kos langsung dan tidak langsung berkaitan dengan keperluan untuk memulakan rawatan barisan kedua yang lebih mahal untuk pesakit, penyebaran strain HIV yang tahan dan keperluan membangunkan ubat anti-HIV yang baru. 


Ujian beban viral HIV 

Ujian beban viral HIV mengukur jumlah HIV di dalam darah pesakit. Ia membantu memantau penyakit, mengawasi terapi dan prognosis penyakit. 

Ujian beban viral HIV dwi sasaran Roche mensasarkan dua kawasan bebas genom HIV, dan mengelak potensi kurang pengkuantitian beban viral virus dalam pesakit yang dijangkiti. 

Ia memastikan keutuhan keputusan yang dipertingkatkan dan peningkatan keyakinan dalam menilai beban viral walaupun dalam menghadapi kepelbagaian genetik HIV-1 yang semakin meningkat. 


Info Terapi HIV 

HIV tiada penawar tetapi pelbagai jenis ubat boleh digunakan secara gabungan untuk mengekang virus. 

Terapi antiretrovirus mengekalkan jumlah HIV dalam tubuh pada tahap rendah. Ini mengurangkan kelemahan sistem imun dan membolehkannya pulih daripada kerosakan yang mungkin disebabkan oleh HIV. 

Terapi antiretrovirus standard membabitkan kombinasi sekurang-kurangnya tiga ubat antiretrovirus untuk melawan virus HIV dan mencegah penyakit HIV daripada merebak.

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive